Bolnavii din spitale asteapta mila CJAS

duminică, 18 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Bolnavii din spitale asteapta mila CJAS

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate finanteaza spitalele cu promisiuni. Secatuite de datorii, cu farmaciile si camarile goale, spitalele brailene nu au primit inca nici un ban de la CJAS pentru depasirea colapsului in care se afla. Toate promisiunile conducerii CJAS de finantare, in limita posibilitatilor existente, a unitatilor spitalicesti, in baza unui act aditional la contractul initial semnat intre parti, au ramas la stadiul de vorbe. In Spitalul Judetean, cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, situatia a devenit din ce in ce mai grea, de la o zi la alta, iar conducerea este nevoita sa gaseasca tot felul de solutii pentru supravietuire. "Joi, nu am avut zahar pentru copiii de la Sectia de distrofie si pentru cei din spital. Am luat cartofi pe datorie pentru hrana bolnavilor, la fel ca si celelalte produse. N-am semnat inca nici un act de finantare cu CJAS si sintem dependenti de toti furnizorii", ne-a spus ec. Traian Popa, directorul economic al spitalului. Desi, ieri, intreaga conducere a spitalului a fost la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a gasi o solutie de reducere a situatiei, intilnirea s-a finalizat fara nici un rezultat concret.
"Ni s-a spus sa ne facem toate socotelile, dar nu am semnat nici un contract cu CJAS. Exista promisiuni, dar exista si datorii foarte mari, care, in Spitalul Judetean, se ridica la peste 24 miliarde de lei; multi dintre furnizori, chiar si cei de medicamente, sint neplatiti din luna mai", ne-a informat dr. Stefan Mihailescu, directorul general al Spitalului Judetean.
In aceeasi situatie sint aproape toate spitalele din Braila. Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si Spitalul "Sfintul Pantelimon" se confrunta cu greutati pe toate planurile – atit in ceea ce priveste dotarea, cit si aprovizionarea cu medicamente, datorita fondurilor insuficiente primite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Paradoxal, conducerea CJAS apreciaza ca spitalele au fost suprafinantate, comparativ cu sumele inscrise in contractul incheiat cu unitatile spitalicesti, desi, de la semnarea actului respectiv, s-au inregistrat in acest an cresteri substantiale la pretul medicamentelor, al energiei electrice, cit si cresteri salariale. Nevoite sa tina pasul cu toate acestea, spitalele au acumulat datorii de zeci de miliarde. In alte judete din tara, conducerile spitalelor si ale caselor judetene de asigurari de sanatate au semnat acte aditionale intre partile contractante si unitatile spitalicesti si au beneficiat de fonduri suplimentare. La noi, insa, semnarea acestor acte se tot amina de la o zi la alta, desi contractele ar fi trebuit finalizate pe 10 noiembrie. CJAS incaseaza in continuare cei 7% din buzunarul fiecarui angajat si alti 7% de la angajator, pentru Fondul asigurarilor sociale de sanatate, bani care ar trebui sa se intoarca in sistemul sanitar. Asiguratul, insa, nu beneficiaza nici pe departe de drepturile ce-i revin. In cazul in care se imbolnaveste, nu beneficiaza de medicamente gratuite sau compensate, nu beneficiaza de tratament corespunzator pe perioada internarii in spital, este nevoit sa-si aduca mincare de acasa. Toate acestea, datorita "suprafinantarii" spitalelor de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, procedeu care nu are alt scop decit inchiderea portilor unitatilor spitalicesti si deteriorarea alarmanta a sanatatii populatiei. (Tudorita TARNITA)

Comentarii