Canicula a provocat o explozie de boli de piele

miercuri, 05 august 1998, 23:00
2 MIN
 Canicula a provocat o explozie de boli de piele

In aceste zile, cind mercurul termometrelor stationeaza in jurul valorii de 40 grade Celsius, Sectia de Dermatologie a Spitalului "Sf. Pantelimon" a cunoscut cea mai mare adresabilitate din ultimii ani. Cele 40 de locuri sint ocupate in proportie de 80%, dupa cum am aflat de la directorul spitalului, dr. Valeriu Ionescu, dar numarul celor cu afectiuni dermatologice este mult mai mare. Dr. Elena Ichim, sef Sectie Dermatologie, ne-a declarat ieri ca 75% din numarul persoanelor consultate in ambulator sint internate in sectie, unde un sfert din cazuri il reprezinta fotodermatozele.
Cu o astfel de afectiune a fost internat in Sectia Dermatologie, Ion Negru, 47 de ani, din Tichilesti, lucrator la Complexul porcin. Dupa afirmatiile barbatului, in urma cu trei saptamini s-a trezit cu tot corpul plin de iritatii care ii provocau o mincarime de nesuportat. In prezent, datorita tratamentului aplicat, "basicile au inceput sa se usuce si in scurt timp vor disparea", dupa cum apreciaza pacientul.
Jinga Tutui, 54 de ani, din Vintileasa, judetul Vrancea, lucreaza ca zilier in Insula Mare, la ferma Pantea. In urma unei rani i s-a infectat bratul sting si la scurt timp i s-a acoperit corpul cu tot felul de pete si pielea i s-a basicat, acesta fiind internat la Dermatologie cu fitofotodermatoza.
In ambele cazuri, temperaturile ridicate si expunerea la radiatiile solare au avut un rol important.
Din informatiile primite de la dr. Elena Ichim, in toate cazurile persoanele au stat la soare la ore nepotrivite intre orele 11.00 si 16.00, fotodermatozele fiind generate de expunerile la soare.
Victime ale bolilor de piele au cazut in aceste zile nu numai cei care au stat la plaja, ci si agricultorii. Pentru multi dintre acestia chiar simplul contact cu anumite plante tratate a generat aparitia unor boli de piele.
"Sint o serie de plante care, la atingere, dau fenomene cutanate de tipul arsurilor de gradul doi si dau manifestari care se exacerbeaza in mod deosebit in perioada caniculara", a precizat dr. Ichim.
Daca anul trecut, pe parcursul celor trei luni de vara, la Sectia Dermatologie s-au inregistrat doar zece cazuri de boli care au fost tratate de specialisti, anul acesta apeleaza la o simpla consultatie sau sint internate zeci de persoane, fara limita de virsta. Copii, adulti, batrini, femei si barbati, uneori familii intregi, sint afectate de aceste temperaturi caniculare. Frecvente sint si arsurile brutale, care determina cancerul cutanat pe intreaga suprafata a pielii, cazuri care apar la expuneri prelungite si repetate la soare.
Datorita expunerilor brutale la razele ultraviolete, pielea incepe sa-si modifice forma, aspectul, culoarea, iar daca incep manifestari de prurit, adica mincarime intensa care isi face simtita prezenta pe suprafata pielii, acestea sint deja semne alarmante si cel in cauza trebuie sa se prezinte la medic.
"Expunerea la soare insotita de arsuri poate da manifestari discronice, care pot duce la aparitia unui fel de cicatrici lucioase, acestea declansind manifestari de sistem, de aceea se recomanda evitarea expunerii prelungite la soare intre orele 11.00-16.00", a precizat dr. Elena Ichim. (Tudorita TARNITA)

Comentarii