Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va avea un sistem modern de informatizare

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va avea un sistem modern de informatizare

Dupa o luna de zile de la numirea in functia de director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ieri, dr. Ionica Smochina a convocat prima conferinta de presa, pentru a prezenta activitatea institutiei pe care o conduce.
Prin Ordinul nr. 479, din 3 septembrie a.c., emis de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Ionica Smochina a fost numita ordonator secundar de credite la CJAS Braila, in urma promovarii concursului pentru ocuparea functiei de director general, organizat de CNAS, pe 20 august. Facind un bilant al activitatii pe care a desfasurat-o in acest interval de timp, dr. Smochina ne-a declarat ca s-a implicat intens in bunul mers al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
"De la numirea in functie si pina in prezent, activitatea s-a concretizat in: elaborarea normelor interne de organizare si functionare, adaptate momentului actual si obiectului de activitate al institutiei, inventarierea patrimoniului, reactualizarea patrimoniului, reactualizarea circuitului documentar, reducerea cheltuielilor, revizuirea organigramei – la care am constatat ca personalul este insuficient. Am facut demersuri la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru a scoate la concurs toate posturile vacante si, eventual, suplimentarea de posturi, pentru ca, in momentul de fata, posturile vacante existente nu satisfac cerintele actuale. Am reactualizat fisele posturilor pentru intregul personal, am continuat organizarea modului de distribuire a vignetelor, pe care incercam sa le distribuim, desi avem personal putin, iar volumul de munca este mare. Am constituit comisii pentru solutionarea inlesnirilor la plata creantelor la Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate, conform Ordinului presedintelui CNAS, am efectuat demersuri la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru indexarea valorii contractelor cu furnizorii de servicii medicale spitalicesti, in interesul asigurarii unor servicii de calitate pentru pacienti. M-am informat si in legatura cu mutarea CJAS in noul sediu si, chiar astazi (joi, n.r.), am achitat noua cladire, al carei sediu costa aproximativ 7 miliarde de lei si pentru care urmeaza sa facem o licitatie pentru proiectul de consolidare si amenajare, urmind ca, in vara anului urmator, sa ne si mutam."
Potrivit informatiilor furnizate de dr. Ionica Smochina, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va beneficia, pina la sfirsitul acestui an, de un sistem de informatica integrat, structurat atit pe partea economica a institutiei, cit si pe cea medicala, un sistem care sa satisfaca toate cerintele activitatii CJAS, sub aspectul fluxului informational.
"Noi primim foarte multe informatii si ne-ar trebui un numar de personal exagerat de mare, daca nu ne folosim de acest sistem informational, care ar putea rezolva toate problemele legate de activitatea CJAS", a precizat sursa citata, adaugind ca noul sistem informational va fi achizitionat cu sprijinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
CJAS are de recuperat 114 miliarde de lei
La conferinta de presa organizata ieri, la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, au fost prezenti, alaturi de noul director-general, mai multi factori de decizie ai institutiei, care ne-au oferit informatii de-a dreptul senzationale, referitoare la sumele pe care agentii economici braileni ii datoreaza CJAS. Datoriile pe care CJAS le are de recuperat se ridica la 114 miliarde de lei, suma care reprezinta creantele celor 1.000 de societati debitoare, dintre care 23, cu datorii de peste un miliard. Pina acum, s-au colectat 349 miliarde de lei si, in primele noua luni, s-au consumat 45,1 miliarde lei, pentru furnizorii de servicii din toate domeniile de asistenta medicala. Impotriva agentilor economici care refuza sa-si achite contributia la Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate, s-a declansat deja executarea silita si se intentioneaza demararea unor cereri introductive de faliment. Practic, prin aceste demersuri, pentru toti agentii economici care au datorii catre Sanatate si nu le-au platit, CJAS declanseaza cereri introductive de faliment, dupa care urmeaza procedura de faliment a firmelor respective.
Cazul Elena Labes, in atentia Consiliului de Administratie al CJAS
Tot ieri, Consiliul de Administratie al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a dezbatut cazul inspectorului Elena Labes, cercetata penal pentru un prejudiciu de peste 400 milioane de lei, adus institutiei.
Serviciul Juridic si AUDIT-ul CJAS au intocmit referate cu privire la fapta Elenei Labes, care a prejudiciat Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cu 408.666.150 lei, fapta pentru care unitatea s-a constituit parte civila in procesul intentat angajatei sale. Ca sanctiune disciplinara, Elena Labes a fost suspendata din functia de inspector al CJAS, urmind sa fie verificati si alti factori care au contribuit la comiterea unei asemenea infractiuni. Vom reveni. (Tudorita TARNITA)

Comentarii