Cei mai multi donatori de singe provin din sectorul bugetar

joi, 24 septembrie 1998, 23:00
3 MIN
 Cei mai multi donatori de singe provin din sectorul bugetar

Lunar, intre 600 si 700 de braileni se prezinta la Centrul de Transfuzie Sanguina pentru donare, astfel incit spitalele sa fie in permanenta bine aprovizionate cu singe.
"Noi sintem organizati in Grupare de Interes National (GIR), continind patru centre de transfuzie a singelui si atunci cind spitalele solicita mai mult singe, apelam la Galati, Buzau sau Focsani, asa cum si cei de acolo apeleaza la noi, astfel incit la nivelul judetului Braila nu este criza de singe", ne-a declarat ieri dr. Tinca Ciobanu, director al Centrului de Transfuzie.
Comparativ cu anul trecut, numarul donatorilor a scazut cu aproape o suta dar, potrivit informatiilor furnizate de sursa citata, sint suficienti pentru a face fata nevoilor spitalelor si chiar acelora de intrajutorare a celorlalte centre componente ale GIR. Pe categorii de virste, donatorii sint cuprinsi intre 30 si 60 ani, iar in ultima perioada au inceput sa se prezinte la donare si persoane mai tinere, putin peste virsta de 18 ani.
"Nu sint multi in aceasta categorie, dar suficienti pentru a reimprospata numarul donatorilor", am aflat de la dr. Tinca Ciobanu. Desi nu multi dintre donatori isi exprima sincer motivatia pentru care doneaza singe, exista oameni care apeleaza la Centrul de Transfuzie datorita unor dificultati materiale. Indiferent de motivul care ii determina pe braileni sa doneze singe, donatorii sint stimulati. Ei nu primesc bani, ci bonuri valorice, din bugetul local.
"Fiecare donator primeste cite un bon valoric pentru fiecare donare de singe, iar la cinci donari in doi ani, primeste inca un bon valoric sub forma de prima", a precizat dr. Tinca Ciobanu.
Bonul valoric indexindu-se trimestrial, in aceasta perioada el se ridica la suma de 88.000 lei, iar prima pentru cinci donari la 220.000 lei. De la 1 octombrie, bonul valoric va fi de 93.000 lei, iar premiul pentru donare 231.000 lei.
"Donatorii mai au insa si alte drepturi. Beneficiaza la fiecare donare de reducere de 50 la suta pe mijloacele de transport in comun pentru 60 de zile si, in plus, mai beneficiaza de doua zile libere la locul de munca. O zi este cea care corespunde cu ziua de donare si alta, la alegere, atunci cind persoana respectiva doreste sa-si ia liber", ne-a informat directorul Centrului de Transfuzie a Singelui Braila.
Conform sursei citate, tot ca o facilitate pentru donatori este scutirea de impozit a contravalorii zilelor de munca platite din salariu, valoarea zilei de munca fiind socotita ca media salariului din luna respectiva sau a beneficiului acelei luni. "Sint insa donatori care lucreaza la firme particulare si patronii respectivi nu le acorda decit o zi libera. Din acest motiv, din aceasta categorie de donatori avem un numar mai redus de persoane si acesta este in continua scadere, la donare de singe adresindu-se mai mult persoane care lucreaza in unitatile bugetare", a mai adaugat dr. Ciobanu.
Astfel stind lucrurile, raportat la numarul de populatie cu grupele 01, A2, B3 si AB4, la Braila exista uneori deficit de singe din grupele B3, AB4 sau A2.
Cu toate acestea, datorita bunei colaborari a Centrelor de Transfuzie din zonele organizate in GIR, la Braila nu se pune problema crizei de singe sau a plasmei.
"Singele nu are inca pret"
"Criza de singe poate fi creata insa artificial, datorita spitalelor care isi fac stocuri in ziua de vineri, pentru a avea simbata si duminica, in eventualitatea aparitiei unor urgente. Daca o anume grupa de singe nu este intr-o asemenea zi la un spital, ea se regaseste insa la altul, in oras. Mai mult, contrar informatiilor aparute intr-un alt ziar local, nu se pune problema crizei de plasma. Intotdeauna intrebam la ce foloseste singele, pentru a putea da si plasma. Nici singele si nici plasma nu costa insa nimic. La nivelul Institutului National de Hematologie Transfuzionala, de care apartinem de trei ani, de cind ne-am desprins de Directia Sanitara Judeteana, singele nu este evaluat. S-au facut unele incercari in acest sens, dar singele nu are inca pret", a precizat dr. Tinca Ciobanu.
Atit pentru marii consumatori de singe, sectiile de chirurgie ale Spitalului Judetean, spitalul "Sfintul Spiridon", Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, cit si pentru intreaga populatie a judetului, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina a subliniat ca la Braila nu este nici criza de singe, nici de plasma. "Acest lucru nu inseamna insa ca nu este nevoie de singe sau de donatori, mai ales din grupa B3 sau AB4", a conchis dr. Tinca Ciobanu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii