Epidemie de gripa

joi, 14 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Epidemie de gripa

De doua zile, toate spitalele din Braila sint in carantina. Cresterea brusca a numarului cazurilor de gripa, de la 26, inregistrate in prima saptamina a acestei luni, la 295, in perioada 4-10 martie, a determinat Directia de Sanatate Publica sa instituie stare de carantina in toate unitatile spitalicesti. Dr. Gabriel Gheorghiu, directorul DSP, ne-a confirmat ieri ca, in judet, s-a declansat epidemia de gripa si ca, in unitatile sanitare, s-au luat masuri pentru limitarea extinderii bolii.
Dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct Supravegherea Starii de Sanatate din cadrul DSP, a precizat ca, potrivit datelor statistice, saptamina trecuta, la Braila s-au inregistrat 1.193 cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), 512 cazuri de pneumonii si 295 de gripa, motiv pentru care, incepind de marti, toate spitalele sint in carantina.
Practic, insa, numarul bolnavilor de gripa este mult mai mare in momentul de fata, cei mai afectati fiind copiii de virste scolare si prescolare. Atit la cabinetele medicilor de familie, cit si la Centrul Medical pentru Copii (fosta Policlinica de Copii), numarul consultatiilor zilnice a inregistrat o crestere semnificativa. Dr. Mircea Damian, directorul Centrului Medical pentru Copii, ne-a spus, in acest sens, ca micutii afectati de infectiile acute respiratorii prezinta o alterare a starii generale de sanatate si reprezinta urgente si ca, in mare parte, provin din colectivitati, din gradinite si scoli. De aceeasi parere este si dr. Virgil Costea, seful Sectiei de Pediatrie din Spitalul Judetean, care a precizat ca, din aproape 300 de copii care s-au prezentat pentru internare, cei mai afectati de sindromul gripal depasesc 3 ani, cu pondere mare la copiii scolari. In momentul de fata, in Sectia de Pediatrie, copiii afectati de viroze sau sindrom gripal stau cite doi in pat, desi nu toti cei care s-au prezentat la spital au si fost internati.
Dupa opinia medicilor, acolo unde copiii pot fi tratati si ingrijiti in mod corespunzator la domiciliu, este recomandabil ca micutii sa nu fie internati, iar gripa sa fie combatuta departe de riscul altor imbolnaviri.
"Din fericire, pina in acest moment, in spital nu s-a inregistrat nici un caz care sa puna probleme speciale, nu au fost cazuri foarte grave. Sint, insa, citeva particularitati ale evolutiei acestei viroze, cum ar fi: febra mare si greu tratabila, tusea si aparitia fenomenelor respiratorii, care impun prezentarea urgenta la medic", a precizat dr. Virgil Costea, seful Sectiei de Pediatrie. (Tudorita TARNITA)

Comentarii