Fraudele administratorilor

luni, 19 octombrie 1998, 23:00
4 MIN
 Fraudele administratorilor

Lasati de capul lor – atit de locatari cit mai ales de conducerile executive ale asociatiilor de locatari si/sau proprietari – multi administratori au lasat in urma lor "gauri" serioase in banii asociatiilor pe care le gestioneaza. Ca si cind asociatiile pagubite nici n-ar fi avut presedinti, comitete executive sau comisii de cenzori, unii administratori au jefuit pur si simplu asociatiile, producind fraude de zeci de milioane de lei. Totalul acestora, depistate din 1997 incoace, depaseste suma de 700 milioane lei. Specialistii din cadrul RA "Aptercol" apreciaza ca, punind la socoteala si lipsurile inca nedescoperite, suma se apropie de un miliard de lei. Locatarii ramin, astfel, si fara servicii – apa rece, apa calda si caldura – si cu banii luati. In schimb, administratorii "sugativa" au grija ca, dupa ce isi petrec vreun an prin inchisori, sa nu mai dea banii inapoi.
"Lovitura" record
Ultima "lovitura" scoasa la lumina este cea de la Asociatiile de Locatari 112 si 118 din cartierul Radu Negru, administrate de aceeasi persoana: Nela Tiganus. In urma unui control efectuat de un contabil autorizat, acesteia i s-a descoperit o lipsa de 163 milioane lei. Aceasta "gaura" constituie un record in domeniu, cea mai mare frauda descoperita pina acum depasind cu putin 100 milioane lei.
Nela Tiganus a facut sa dispara, din banii incasati de la locatarii asociatiei 118, nu mai putin de 106 milioane lei, se arata in nota de constatare incheiata la sfirsitul controlului. De la asociatia 112 s-au evaporat "doar" 57 milioane lei, se precizeaza in aceeasi nota.
Controlul a fost efectuat de Tinca Durdoiu, contabil autorizat, si in acelasi timp sefa Serviciului Contractare-Desfacere din cadrul RA "Aptercol". Acesta a fost declansat in urma sesizarii facute de cele doua asociatii si de Politie.
Cele doua asociatii nu primesc in prezent apa calda, iar apa rece le este furnizata doar 8-13 ore pe zi. In plus, acestea nu vor primi nici caldura – chiar daca se porneste termoficarea – pentru ca au contractele de furnizare reziliate de catre "Aptercol". Situatia se datoreaza tocmai restantelor uriase pe care asociatiile 112 si 118 le au catre regia de apa-canala-termoficare. Datoriile acestora se ridicau, in luna septembrie a.c. la 183 milioane lei, respectiv 227 milioane lei. Culmea este ca tocmai aceste cifre – publicate si in cotidianul nostru – i-au facut pe locatarii si conducerile celor doua asociatii sa solicite controlul si sa sesizeze Politia.
Dupa cum ne-a declarat Tinca Durdoiu, verificarile au scos la iveala lucruri de-a dreptul curioase: administratorul Tiganus le calculase locatarilor restantieri si penalitati – dar numai pe hirtie, fara sa le fi incasat – desi nici un furnizor nu ceruse asociatiei penalitati pentru neplata la timp a facturilor. Aceste penalitati totalizau 42 milioane lei si prin acestea probabil ca administratorul dorea sa micsoreze artificial diferenta dintre sumele incasate de la locatari si cele platite furnizorilor.
Nela Tiganus a fost schimbata din functia pe care o detinea la asociatia 112 in urma cu o luna si jumatate, iar din asociatia 118 a fost "debarcata" acum aproximativ o saptamina.
De remarcat ca cele doua "gauri" au fost date in conditiile in care asociatiile aveau presedinti si comisii de cenzori, membrii acesteia din urma fiind special platiti ca sa verifice modul de administrare a asociatiei.
Sefa Serviciului Contractare-Desfacere al "Aptercol" a adaugat ca Tiganus si-a vindut apartamentul pe care il detinea in blocul P – unul dintre blocurile incluse in asociatia 118.
Pedepsele trec, pagubele ramin
Fraudele la asociatiile de locatari si/sau proprietari este un fenomen care ia amploare. "Pina acum, acestea au depasit 700 milioane lei, dar cred ca, punindu-le la socoteala si pe cele nedescoperite pina acum, sumele disparute din asociatii ating un miliard de lei", considera Tinca Durdoiu.
Problema cea mai mare ramine, insa, recuperarea sumelor insusite de administratori. "Ei sint judecati si condamnati – cei depistati, desigur – si obligati sa plateasca banii care lipsesc. Dar, de multe ori, executorii judecatoresti sint pusi in imposibilitatea recuperarii acestor sume, deoarece administratorii nu le poseda – aparent – si nici nu detin bunuri care sa poata fi valorificate. Unii isi trec apartamentele pe numele rudelor apropiate – copii sau frati – asa ca, i-a banii de unde nu-s", adauga sursa citata.
Inca un lucru demn de semnalat este ca, in astfel de cazuri, precum cel prezentat mai sus, locatarii ramin privati de servicii, cel putin pina la pronuntarea unei hotariri judecatoresti de condamnare a administratorilor "hrapareti". "Noi avem contract cu asociatia, iar restantele acesteia ramin aceleasi, indiferent daca se descopera ca o buna parte a banilor au fost deturnati. Aceasta este o problema interna a asociatiilor respective. Noi nu avem cum sa ne platim, la rindul nostru, furnizorii, atit timp cit banii nu exista. De unde sa luam noi acum cele 163 de milioane care lipsesc celor doua asociatii si sa platim Electrocentralei Conel, de exemplu?! Vina pentru situatia creata o poarta, in primul rind, presedintii si membrii comisiilor de cenzori, pentru ca "gaura" s-a produs, practic, sub ochii lor", apreciaza Marcel Motoc, directorul comercial al "Aptercol".
Politia cerceteaza cazul "Tiganus", dispunind deja efectuarea unei expertize contabile. (Mircea DOAGA)

Comentarii