Hemodializa a devenit cea mai moderna sectie medicala din oras

vineri, 11 august 2000, 23:00
3 MIN
 Hemodializa a devenit cea mai moderna sectie medicala din oras

Pentru cei 50 de bolnavi cu insuficienta renala din Braila, pentru care mentinerea in viata inseamna efectuarea a 2-3 sedinte de dializa pe saptamina la Spitalul Judetean, recent s-a dat in folosinta un nou spatiu.
Amplasat la etajul al doilea al fostei Policlinici Judetene, noul Centru de hemodializa dispune de 9 aparate, de aer conditionat si televizor in fiecare rezerva cochet amenajata, de tot confortul de care ar trebui sa beneficieze orice bolnav. Dr. Gheorghe Tudorache, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate ne-a spus ca noul centrul de hemodializa a necesitat o investitie de peste 726 milioane lei din partea CJAS, dar eforturile unitatii pe care o conduce si ale Spitalului Judetean nu au fost zadarnice.
Despre sectia pe care o coordoneaza, dr. Stefan Mihailescu ne-a spus ca nu este o noutate, ci doar o intrare in normalitate. "Era nevoie de un anumit spatiu si de un anumit confort in timpul efectuarii sedintei de hemodializa si era nevoie de aer conditionat pentru bolnavi, pentru ca acestia stau cite patru ore, cit dureaza o sedinta, la temperaturi de 50 grade Celsius. Stiindu-se ca deja bolnavii pierd citeva kilograme din greutatea lor in timpul sedintelor, nu pot fi lasati sa piarda alte citeva kilograme prin transpiratie excesiva, pentru ca s-ar deregla tot ce facem cu ajutorul aparatelor pentru ei. In plus, un singur hemodializor costa in jur de 14.000 dolari si trebuie sa lucreze in limitele unei anume temperaturi, nicidecum la 40 de grade, cind se declanseaza alarmele. In ceea ce priveste dotarea fiecarei rezerve cu cite un televizor, acest lucru este prevazut prin statutul oficial al acestui gen de boli, deci este o obligatie legala, nu un lux", a precizat dr. Mihailescu.
Dupa cum am aflat de la seful Sectiei Boli Interne, pe linga cele noua aparate care sint in functiune, centrul de hemodializa dispune in momentul de fata si de un hemodializor de rezerva, utilizat in caz de urgenta. In plus, pentru o anumita categorie de bolnavi care, datorita virstei sau afectiunii ce a determinat insuficienta renala, nu pot efectua hemodializa, in noul centru se practica o alta manopera, dializa peritoneala.
"Aceasta necesita cu totul alte accesorii, pe care urmeaza sa le obtinem prin intermediul CJAS, prin contract cu o firma specializata care ni le va livra si, din luna septembrie, vom intra cursiv si in aceasta manevra. Deja au inceput astfel de sedinte cu bolnavii care pina acum erau nevoiti sa se deplaseze in alte judete, cu salvarea", a mai adaugat dr. Mihailescu.
Pe linga cei 50 de bolnavi braileni cu insuficienta renala, care fac dializa la 2-3 zile, in Centrul de hemodializa vin zilnic si alte cazuri de insuficienta renala acuta, iar numarul acestora este imprevizibil, rezultind din cazurile de intoxicatii cu anumite medicamente sau alte substante.
Dependenti de aparatura din Centrul de hemodializa, bolnavii s-au obisnuit acum cu tot ce-i inconjoara. Rezervele aranjate cu gust, aerul conditionat sau televizorul in fata caruia isi petrec cele trei-patru ore, cit dureaza sedinta nu mai sint pentru ei o noutate ci, dupa cum afirma dr. Mihailescu, intrarea in normalitate. Acea normalitate pe care ne-am dori-o in fiecare salon de spital si de care nu pot beneficia inca decit cei 50 de bolnavi pentru care doar dializa inseamna viata. (Tudorita TARNITA)

Comentarii