In cabinetele scolare lipsesc medicamentele

marți, 12 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 In cabinetele scolare lipsesc medicamentele

In urma triajului epidemiologic desfasurat in toate unitatile de invatamint la inceputul anului scolar de catre cadrele medicale ale celor 16 dispensare scolare din Braila nu s-a inregistrat nici un caz de boli infectioase sau alte afectiuni care sa declanseze epidemii in rindul copiilor.
La Dispensarul Scolar nr. 10, unde sint arondate Liceul "Gheorghe Munteanu Murgoci", Liceul cu Program Sportiv clasele I-XII, Grupul Scolar "Ana Aslan" si Scoala nr. 17, au fost controlati 2873 de elevi in perioada 1-10 septembrie. Acestora li s-au adaugat si cei 110 copii din Gradinitele 49, 35 si 6, dar nu au fost depistate boli infectioase, hepatita, scarlatina, angina, boli diareice, scabie, pediculoze sau alte afectiuni.
"Copiii sint apti pentru a parcurge anul scolar in colectivitate, iar localurile de invatamint sint partial igienizate, dispun de substante dezinfectante si material pentru curatenie, iar grupurile sanitare sint in buna stare de functionare", ne-a declarat Gina Sandu, asistent principal la Dispensarul Scolar nr. 10, adaugind ca nu sint probleme in desfasurarea cursurilor in conditii optime.
Daca din punct de vedere epidemiologic, cei aproape 3000 de copii aflati in evidenta Dispensarului Scolar nr. 10 nu prezinta afectiuni deosebite, in momentul acesta exista foarte putine materiale sanitare si medicamente in caz de urgente.
"Pentru Liceul «Gheorghe Munteanu Murgoci» avem in dispensar o fasa, 100 ml alcool sanitar, sase capsule de miofilin si zece fiole miofilin injectabil, patru fiole de xilina si un tub de tetraciclina. Nu avem deloc simptomatice – algocalmin, papaverina, antinevralgic sau scobutil. Nu avem comprese sterile si nici vata", am aflat de la Gina Sandu.
De la inceputul anului scolar insa, cei mai multi dintre copiii care au trecut pragul cabinetului scolar au solicitat simptomatice, cele mai frecvente afectiuni fiind nevralgiile dentare, migrene, infectii acute ale cailor respiratorii superioare sau traumatisme usoare. Pentru ca in cabinetul medical nu mai exista simptomatice, nici pansamente gastrice sau seringi pentru tratamentul injectabil, elevii sint trimisi la Policlinica de copii pentru ingrijirile necesare, sau acasa, in cazuri mai usoare.
"In aprovizionarea cu medicamente ne-a mai ajutat si scoala, sau chiar parintii copiilor, care lucreaza in specialitate, dar cind am fost nevoiti sa impartim 30 tablete de algocalmin la 3000 de copii ne-a fost de-a dreptul imposibil", am mai aflat de la Gina Sandu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii