Incaierarea pistolarilor

duminică, 18 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Incaierarea pistolarilor

De mai bine de doi ani, Corpul Gardienilor Publici, institutie atasata – prin legea care ii reglementeaza functionarea – Consiliului Judetean, este in cadere libera. La nivel national, sint in joc 20 de mii de oameni – gardieni publici antrenati in aceasta misterioasa cadere. Comandantul Corpului Gardienilor Publici Braila, ing. Gheorghe Burtea, se agata, in explicarea crahului, de concurenta firmelor particulare care, de un an de zile, i-au saltat tortul cel mare: 56 de posturi (aproximativ 140 de angajati), apartinind Consiliului Local. Posturi conferite, prin Legea 26 din 1993, gardienilor, dar accesibile, prin Legea 18 din 1996, societatilor particulare de paza.
Corpul Gardienilor Publici Braila a intrat intr-o adevarata moarte clinica, inca de prin ’95, cind a inceput sa piarda, in favoarea unor firme particulare, obiective de interes major, in speta posturi administrate de Primarie. Intr-un stil de-a dreptul lacrimogen, de vreo doi ani de zile, capul CGP Braila si-a sustinut cauza, atit prin forul sau suprem – CJ, cit si prin terti, care si-au insusit discursuri gen "CGP si-a restrins activitatea cu 95 la suta din cauza concurentei firmelor de paza".
Ordinea si linistea publica – un hiatus pe hirtie
In fata imposibilitatii de a reveni la pozitia initiala de unic prestator de paza si ordine publica, Gheorghe Burtea se cramponeaza ca "particularii practica preturi de dumping"; mai mult, cere auditoriului sa lectureze legislatia in domeniu, chiar sa admita ca atit Legea Administratiei Publice, cit si Legea Gardienilor Publici il obliga pe primar sa-i bata pe gardieni in cuie, pe obiectivele CL.
De cealalta parte a baricadei, societatea care i-a suflat CGP-ului felia din CL, SC Cony-Sat SRL – Serviciul de Paza si Interventii, pune legea sa pe masa, Legea privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, si sustine ca nu face ordine si liniste publica, dovada contractul sau cu Primaria care contine, chiar in titulatura, mentiunea "pentru prestarea serviciilor de paza cu agenti de paza". Teoretic, dupa confruntarea actelor mentionate, serviciile de pastrare a ordinii si linistii publice ramin apanajul gardienilor publici. Practic, aceste servicii nu mai exista in Braila. CGP si-a retras treptat trupele de pe strazile urbei, ca replica la deliberarile pro SPI ale unei licitatii organizate de primarie.
Povestea declinului gardienilor s-a conturat odata cu o prima licitatie, din 25.06.1999, cind Primaria a scos la rampa posturile, iar oferta a venit din mai multe directii: CGP cerea 7.500 lei / ora (fara TVA – gardienii fiind neplatitori de TVA), iar SPI cerea 5.500 lei/ ora (6.710 – cu TVA). Atunci, SPI a preluat 19 posturi, iar restul a ramas la gardieni.
Gardienii au luptat fara arme
Dupa linistirea ploilor, cum, necum, gardienii au venit cu o majorare de pret, aducind ora la aproximativ 11.000 de lei. Asta se intimpla prin februarie. Primaria s-a ofensat si a scos, din nou, toate posturile la licitatie.
"Eu consider ca, aici, Primaria a gindit in mod economic. Normal ca au ales oferta cea mai buna. Ofertele au fost depuse in plicuri inchise, nu avea nimeni ce sa conteste. Iar preturile practicate de noi, nu numai de SPI, rezulta din dimensionarea atenta a aparatului administrativ. Gardienii ar trebui sa mai ajusteze, poate, aparatul administrativ" , a declarat directorul general al SC Cony- Sat SRL Serviciul de Paza si Interventii, Antonel Bunu.
Pe de alta parte, Gheorghe Burtea, comandantul CGP, a sesizat chiar si Oficiul Concurentei ca "SPI practica preturi de dumping": "Nu inteleg cum poate sa reziste firma aceasta cu asemenea preturi. Ceva nu-i in regula", a conchis Burtea.
La cea de a doua licitatie, in februarie a.c., gardienii au cumparat caietul de sarcini, dar n-au participat la licitatie. Au depus armele dar au continuat sa tipe ca li s-a luat obiectul muncii. In februarie, cu 6.000/ ora, fata de 6.500 oferit de "Tracia" si 7.500 de SOP, SPI a cistigat toate cele 56 de posturi si a dat, astfel, de munca pentru 143 de agenti. Acestia asigura paza si nimic mai mult, desi agentii din parcuri si de pe strazi nu fac doar paza ci se erijeaza, in mod vizibil, si in pastratori de ordine si liniste publica.
De atunci, intre noi fie vorba, CGP a mai pierdut contracte, si nu cu CL. Ultimul contract gras este cel cu Electrica, preluat nu de SPI ci de SOP.
Pentru a linisti toate partile implicate, precizam ca, in scurta vreme, asa cum sustinea lt.col. Alexandru Alexandru, comandantul Comandamentului Judetean de Jandarmi Braila, prin Hotarire de Guvern, asigurarea ordinii si linistii publice va fi atributul exclusiv al jandarmilor. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii