Jaf soldat cu infundarea canalizarii

joi, 19 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Jaf soldat cu infundarea canalizarii

Un furt aparent banal a dat peste cap activitatatea a doua asociatii de proprietari, viata a 120 de familii si a pus la treaba o scara intreaga de bloc, dupa ce casele oamenilor s-au umplut, in citeva ceasuri, de excremente. Geanta in care se aflau actele Asociatiilor de proprietari 543 si 421, din blocul C1, Viziru 3, si suma de aproximativ 5,5 milioane lei- incasarile pe patru zile, a fost "saltata" de un locatar al aceluiasi bloc, dat in judecata de asociatie pentru un debit de peste 12 milioane de lei. Cele aproximativ opt kilograme de acte, stampilele, pixurile si documentele administratorului pradat au ajuns in canalizare. Blocul a ramas fara apa rece o noapte si o zi, iar opt familii s-au trezit cu toata mizeria pina in sufragerie.
"Politista" de ocazie si "anchetator" de nevoie
Marti, in jurul orei 16.20, administratorul asociatiilor 543 si 421, Marin D., 38 de ani, din Vidin, si-a postat o masuta in scara IV a blocului C1, pentru a stringe banii de la locatari. Asociatia pentru care urma sa adune banii, respectiv 421, neavind, inca, un sediu. Omul a lasat acareturile, o geanta, o sacosa si masuta in hol si s-a intors, un pas, spre iesirea din bloc. "Am auzit zgomote, iar atunci cind m-am repezit spre lucrurile mele, ia-le de unde nu-s! Un individ insfacase geanta cu acte si bani si sacosa cu lucrurile mele personale si alerga spre lift. A urcat in lift si s-a dus la etajul 9. Eu am luat-o, repede, pe scari, in speranta ca-l voi prinde. Nu l-am prins si m-am intors la presedinta asociatiei acasa, sa-i spun ce-am patit", a relatat administratorul Marin.
Taman cind urmarea filmul preferat la televizor – de aici deducind exact ora evenimentului – presedinta Asociatiei 421, Ioana Arosculesei, s-a trezit cu batai groaznice in usa. Printre sughituri de plins, Marin i-a spus necazul si, impreuna, au pornit pe urmele hotului. Marin avea actele ambelor asociatii la el fiindca, a doua zi, de dimineata, trebuia sa mearga la cenzori, sa-l verifice. "Eu am ramas la parterul scarii, sa nu plece careva, si l-am trimis pe Marin la etajele la care avem cei mai multi debitori. A batut la usile celor care sint, deja, dati in judecata. S-a intors fara vreun raspuns. Cei mai multi au dat din umeri", a povestit Ioana Arosculesei. Pornita sa-si recupereze actele si banii, presedinta a urcat si a batut la usile celor de la etajele opt si noua, unde o familie are sa-i dea 25 de milioane iar o alta 12 milioane, anume familia Vasilica Frunza. Toata lumea a dat din umeri. Vasilica Frunza a iesit cu greu la usa si a mormait: "Fiul meu nu-i acasa. Ce ai cu el? N-a luat nimic." Atunci, Arosculesei a strigat ca anunta politia si a coborit. O alta locatara, Elena Fetescu, prietena buna cu Vasilica Frunza, a urmat-o si i-a spus: "Cheama politia ca, uite, cind eu eram la usa lui Frunza, sa-mi dea o tava, a venit fiul ei, Sorin Trofin, care ascundea, sub geaca, o geanta si o sacosa rosie. M-a dat la o parte si a intrat val-virtej in casa."
Auzind spusele Elenei Fetescu, Arosculesei a luat actiunea asupra sa, insarcinind pe cineva sa cheme politia. "Am urcat iar la Frunza si am batut cit m-au tinut pumnii. Dupa vreo zece minute a iesit si Vasilica. «Fac pe mine. Ce naiba vrei?», mi-a zis. Eu am strigat sa-mi dea actele si sa-l scoata afara pe fiu-sau, ca stiu ca el e hotul. In timp ce ea spunea ca baiatul nu-i acasa, hop, din casa, si baiatul! «Da-mi actele!», i-am zis. Mi-au trintit usa in nas. Am stat acolo, pret de citeva minute, si a venit un alt locatar, ginerele Elenei Fetescu. Asta a intrat buluc peste ei, iar dupa putine minute, in care s-au auzit strigate de dupa usa, barbatul a fost aruncat afara de cei doi. Si uite ca apare si sectoristul", a povestit Ioana Arosculesei.
Ceea ce a urmat este demn de un serial intitulat "Veni, vedi, vax!". Sergentul Valentin Bajenaru, sectoristul, a intrat in casa Frunza, insotit de administratorul Marin. Cei doi n-au gasit nimic inauntru iar sectoristul a plecat. Presedinta si administratorul au inceput sa faca un plan de bataie pentru a-si recupera macar documentele. Au anuntat si Politia Municipiului, dar, de acolo, li s-a spus sa ia legatura, din nou, cu sectoristul, si li s-a trintit telefonul in nas, deoarece: "Sinteti a 11-a persoana care-mi spune asta!"
Actele in veceu, banii la Trofin
Pe la ora 21, Arosculesei si Marin au sunat la familia Frunza, promitindu-le ca nu mai cheama nici politia, ca lasa totul balta daca le dau macar actele. "Nu-s la mine. Veniti sa ma cautati", a spus Vasilica Frunza. "Venim, deschide-ne usa!", a prins-o Arosculesei. Si s-au dus. Impreuna cu alti vecini au intrat in apartamentul cu numarul 227. Sorin Trofin nu mai era acolo, plecase la spital fiindca, asa cum declarase anterior, a fost impuns cu un cutit de ginerele lui Fetescu, cel ce daduse buzna peste ei. Asta desi, atunci cind intrase sectoristul, Trofin nu avea nimic.
In baia apartamentului 227, oamenii au gasit cada plina de caramizi, veceul scos din suruburi si masca de la chiuveta dislocata. Deja, vecinii de la opt pina la parter, sapte familii, au iesit in fata blocului tipind ca le iese "rahatul" in casa. Atunci, Arosculesei a priceput unde sint actele asociatiilor. Incet, incet, au descoperit bucati de documente, o stampila, o rigla si geanta "mutilata", unele in veceu, altele in masca de la chiuveta. Au anuntat, din nou, politia. "Un domn maior, caruia nu i-am inteles numele, m-a expediat, iar, la sectorist."
In vreme ce lumea se minuna de cite acte ude scot "anchetorii de ocazie" din baia familiei Frunza, a sunat si hotul. Sorin Trofin ii spunea mamei lui, de la un telefon public, sa rezolve cumva treaba. Rind pe rind, la telefon, "anchetatorii" au negociat cu Trofin. Rezultatul: "Sa vina unul sa ia banii. Am gasit doar 1,7 milioane in geanta." Un locatar s-a dus in fata Spitalului Judetean si s-a intilnit cu Trofin. Acesta voia sa-i dea 1,7 milioane, dar "intermediarul" a refuzat: "Erau mai multi bani. Numai eu am platit, dimineata, 800.000 lei, cu bancnote noi. Tu nu ai aici bancnote noi."
Cum, necum, totul a ramas ca-n tren. Fiecare s-a dus la casa lui si a inceput sa desfunde veceul, sa stringa mizeria ce ajunsese cam prin toate camerele. La ora doua noaptea, miercuri, Frunza a sunat-o pe Arosculesei: "Hai sa-ti dau banii!" Dupa citeva minute, mama lui Trofin, care fusese la baiat la spital, i-a adus Ioanei Arosculesei suma de 1.550.000 lei: "Atitia erau!" Presedinta i-a luat, sa mai recupereze din paguba. Miercuri dimineata, administratorul s-a dus iar la politie. "Du-te la sectorist, daca stii faptasul", i s-a zis. Sectoristul, la rindul lui, i-a spus: "Vino, tu, miine." Adica joi. Trofin n-a fost de gasit. Se pare ca el are vreo 24 de ani si, asa cum informa Biroul "Resurse Umane" al CONEL, lucreaza ca electrician la Centrul Exploatare-Mentenanta Braila. Mai mult, tatal lui Sorin Trofin, cu care Vasilica Frunza nu mai convietuieste de mult, este liderul de sindicat al institutiei sus amintite.
Marti seara, marti noaptea si miercuri ziua, tot blocul n-a avut apa rece iar cele sapte familii "sinistrate" au desfundat canalizarea. Cele peste opt kilograme de acte au fost adunate, frumusel, intr-un lighean. Prin urmare, doua asociatii de proprietari au ramas fara "identitate". Pentru nici una dintre familiile blocului nu poate fi refacuta lista de plata pentru luna urmatoare. Asa s-a incheiat o actiune "politieneasca" in care politistii adevarati si-au exercitat, a la Garcea, dreptul de "veto". (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii