Lichidator american de tot risul

luni, 11 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Lichidator american de tot risul

Despre lichidarile si lichidatorii din Braila s-a scris mult in ultimele 18 luni, de cind "fenomenul" a cuprins judetul nostru. In perindarea lor pe la unele societati brailene, firmele lichidatoare au lasat in urma numeroase "fapte de vitejie". Una dintre acestea intrece, insa, aproape orice inchipuire, putind fi numita, pe linga "o gluma sinistra", chiar "culmea lichidarilor". Protagonista este firma americana "United Process Equipament" (UPE), iar "pacalita", desigur, "Dunacor" SA, societate pe care UPE ar fi trebuit sa o lichideze.
Intimplarea este urmatoarea: in timp ce avea sarcina sa vinda activele SC "Dunacor" SA – toate fabricile si instalatiile acesteia – firma UPE a incercat sa vinda, pe alta parte, aceluiasi combinat, o instalatie la mina a doua de fibre acrilice.
In aprilie 1998, in timp ce se afla in plina lichidare administrativa, "Dunacor" a primit o oferta, dar nu de cumparare, ci de vinzare, tocmai din partea – firmei lichidatoare "Uited Process Equipament". Aceasta facea conducerii combinatului o propunere de-a dreptul socanta: sa cumpere o instalatie "second hand" de fibre acrilice/ precursor din fibra de carbon, pe care compania UPE o achizitionase recent si pe care atunci vroia sa o vinda – sau sa o inchirieze – mai departe.
"Aceasta instalatie a produs 26.000 tone/an fire acrilice si include instalatia de fibre acrilice pieptanate cu o capacitate de 1.600 de tone/an. Acest proces poate fi obtinut in totalitate si mutat in spatiul dumneavoastra. In plus, acest spatiu poate fi folosit si pentru alte activitati industriale, utilizind cladirile, terenul si infrastructura. Aceasta oferta poate avea un rol semnificativ asupra profitabilitatii unui proiect de dezvoltare pe care dumneavoastra il aveti deja sau la care va ginditi in prezent. Aceasta instalatie este disponibila imediat. Nu ratati aceasta sansa unica, urmind ulterior sa construiti dumneavoastra o astfel de instalatie sau sa cumparati una noua", se adresa, cu nonsalanta, un anume Michael Joachim, specialist al companiei UPE, societatii brailene care, culmea, era inchisa din aprilie 1997 si care, nu numai ca nu ar mai fi putut cumpara sau produce ceva, dar astepta cu nerabdare ca insasi UPE sa vinda macar o parte din instalatii.
"Avem personal calificat atit in domeniul vinzarilor cit si tehnic, care va sta la dispozitie. Va rugam sa ne contactati daca aveti in vedere proiecte care pot fi profitabile prin livrarea rapida a echipamentului, economisind totodata mai mult de 50% comparativ cu pretul unui echipament nou", se mai spune in oferta UPE, ca si cum "Dunacor" exact asta astepta cu nerabdare: sa mai cumpere niste instalatii "second-hand", de parca nu ar fi avut curtea plina de asa ceva.
Traian Costan, directorul combinatului brailean, ne-a declarat ca, dupa socul pe care l-a avut la inceput, lucrurile s-au mai lamurit. "Cred ca a fost o neconcordanta intre departamentele firmei UPE. Aceasta fiind o companie foarte mare, are cite un departament specializat pe fiecare domeniu. Probabil ca, din prea mult zel, un angajat de la «vinzari» a remis tuturor societatilor cu profil chimic din lume aceasta oferta, nestiind, de-acolo, din SUA, ca, undeva in Romania, «Dunacor» se afla in lichidare administrativa si ca este lichidat chiar de catre firma la care el lucreaza", ne-a declarat directorul Costan.
Adrian Mavrochefalos, directorul FPS Braila, crede ca situatia petrecuta in aprilie 1998 a fost "cu totul anapoda". "Fara comentarii. Se poate comenta asa ceva? E hilar", a spus seful FPS local.
Reamintim ca lichidatorul "Dunacor" nu a reusit sa vinda, intr-un an, nici o sectie a combinatului, motiv pentru care FPS nici nu a mai prelungit contractul de lichidare cu UPE, care a expirat in vara anului trecut. (Mircea DOAGA)

Comentarii