Licitatie fierbinte la "Dunacor"

duminică, 15 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Licitatie fierbinte la "Dunacor"

Licitatia pentru vinzarea filierelor din "Dunacor" SA, formate din peste 140 de kilograme de aur si platina, s-a aminat cu 4 zile. Ea trebuia sa se desfasoare astazi, dar a fost reprogramata pentru vineri, 20 octombrie, ne-a declarat Tamas Laszlo, administratorul firmei lichidatoare a combinatului, SC "Euro Consulting Romania" SRL Miercurea-Ciuc. "Aceasta dintr-un motiv simplu: sa avem siguranta ca intocmim toate actele si formalitatile necesare si sa-i dam posibilitatea si celui care eventual va cumpara fabrica de matase – pentru a relua aceasta activitate – sa participe la aceasta licitatie, deoarece are nevoie, pentru aceasta, si de filierele cu care fabrica poate functiona", a precizat Tamas Laszlo.
La licitatia filierelor ar putea participa si cumparatorul fabricii de sortimente speciale – firma bucuresteana "Luxor" – care, din acelasi motiv (reluarea activitatii fabricii), ar avea nevoie de o parte din filiere.
Se pare ca vor fi mai multi licitanti, ceea ce anunta o lupta strinsa pentru "comoara din Dunacor", mai ales ca lichidatorul este decis sa obtina un pret cit mai bun – cel putin foarte apropiat de pretul mondial al acestor doua metale pretioase.
Sursa citata a aratat ca pretul de pornire al licitatiei va fi cel cu care sint cotate aurul si platina la London Metal Exchange. Ieri, de exemplu, acestea se situau la valoarea de 275,95 $/uncie pentru aur si 589 $/uncie pentru platina, ceea ce inseamna, transformat in grame, 9,733 $/gram aur, respectiv 20,776 $/gram platina. Desigur, pina in ziua licitatiei, cotatiile pot varia, dar nu foarte mult.
"Va cistiga cel care ofera mai mult", spune Tamas Laszlo.
Apar, insa, si probleme
Totusi, trebuie precizat ca cele doua metale nu se afla in stare pura, filierele fiind formate din aliaj de aur si platina. Prin urmare, cel care va cumpara aceste filiere, nu pentru a le monta instalatiilor din "Dunacor", va trebui sa le prelucreze, pentru a separa si purifica cele doua metale. Per total, aurul reprezinta in jur de 60% din intreaga cantitate, restul cantitatii fiind reprezentata de platina. Filierele trebuie topite iar procedura se poate executa in cel mai sigur si garantat mod cu putinta in Elvetia, tara spre care si-a indreptat atentia si firma lichidatoare, si anume catre o firma care prelucreaza si certifica metalele pentru bancile elvetiene.
Lichidatorul va fi atent la toate ofertele pe care le va primi, luindu-si toate masurile de siguranta ca nu va fi tras in piept.
"Cel care va cistiga nu va putea lua filierele pur si simplu din seiful bancar unde sint acum depozitate si sa plece apoi cu ele peste granita, fara sa primim nici un leu. Garantia va fi de 100%, atit printr-o scrisoare de garantie bancara, care sa acopere intreaga valoare a metalelor, cit si prin clauza contractuala: cumparatorul nu va putea deveni proprietar pina cind nu va plati integral valoarea cu care a adjudecat. Pina la plata integrala, proprietar ramine tot «Dunacor». Apoi, nu vom putea fi pacaliti la capitolul pierderi din prelucrare. Stim cit se pierde, in general, din prelucrare si cam care este cantitatea de metal pur obtinuta. Oricum, daca am avea suspiciuni, avem dreptul sa facem o contraanaliza. Apoi, sa spunem, dintre doua variante de plata pe care le-am primi din partea ofertantilor, de genul «Va platesc aurul pur dupa 6 luni» sau «Eu va platesc dupa 15 zile, pentru ca stiu cit metal pur va rezulta, dupa mostre», e clar ca va fi preferata a doua. Oricum, nu facem nimic fara sa consultam si Banca Nationala a Romaniei, cu care sintem deja in contact permanent", a raspuns Tamas Laszlo intrebarilor redactorului nostru.
Pe de alta parte, in Elvetia, chiar statul asigura valoroasa marfa, in sensul ca statul elvetian garanteaza ca aurul si platina ramin proprietatea "Dunacor" pina cind cantitatea de metale va fi achitata integral de cumparator, acesta neputind ridica lingourile in caz contrar.
Cit se va obtine din vinzarea comorii
Chiar daca lichidatorul va merge pe premiza "cine ofera mai mult" pornind de la valoarea Bursei metalelor pretioase din Londra, exista si varianta ca nici unul dintre licitanti sa nu ofere nici macar pretul de pornire. In acest caz, in general, se merge pe varianta "olandeza", adica strigarea pasilor de licitare in ordine descrescatoare din punct de vedere valoric. Tot in general, se poate ajunge, la astfel de licitatii, pina la jumatate din pretul de pornire.
"In nici un caz nu se va pune problema sa procedam astfel la vinzarea filierelor. Pasul de strigare va fi de 1% din pretul de pornire, dar va asigur ca nu vor fi prea multi pasi. Poate ca vom striga si in ordine descrescatoare valoric, dar doar pentru ca vom tine cont de pierderile si cheltuielile cu prelucrarea filierelor, transportul, asigurarea acestora. Dar, daca nu obtinem o valoare reala pentru aceasta cantitate, stopam licitatia. Nu putem glumi cu asa ceva", a raspuns administratorul "Euro Consulting Romania".
Pricum, din vinzarea filierelor s-ar putea obtine undeva in jurul a aproape 2 milioane de dolari.
Astfel, daca aurul este cotat la circa 9,7 dolari gramul, iar acesta – dupa declaratiile lichidatorului – ar reprezenta aproximativ 60% din cantitatea totala – adica in jurul a 84 de kilograme (84000 grame) – el ar valora cam 815.000 dolari. Apoi, pentru restul de aproximativ 56 kg platina (56.000 grame), valoarea ar fi – la circa 20,7 $/gram – 1.160.000 $. In total, vreo 1,975 milioane dolari – daca ar fi vorba despre metal pur.
Cum, din informatiile noastre, cheltuielile de prelucrare, pierderile rezultate din aceasta, transportul etc., nu ar atinge mai mult de 10% din aceasta valoare, lichidatorul ar putea obtine pentru aceste filiere cam 1,8 milioane dolari, echivalentul a aproximativ 44 miliarde lei. De altfel, lichidatorul are tot interesul sa vinda la un pret cit mai bun deoarece, potrivit contractului de lichidare incheiat cu FPS, acestuia ii revine un comision de 15% din suma obtinuta. (Mircea DOAGA)

Comentarii