Meningita, conjunctivita si giardia

vineri, 10 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Meningita, conjunctivita si giardia

Dupa epidemia de meningita, datorata scaldatului in ape neautorizate, balti, canale de irigatii, la Braila s-au inregistrat pina la inceputul acestei saptamini 169 cazuri de conjunctivita, boala care este determinata de aceiasi factori.
Dr. Lavinia Craioveanu, inspector-sef al Inspectiei Sanitare de Stat, ne-a declarat cu privire la extinderea conjunctivitei, ca la Braila niciodata nu s-au inregistrat atitea cazuri. Dincolo de meningita si conjunctivita, mai nou, in judetul nostru se inregistreaza din ce in ce mai multe persoane afectate de giardia.
Luate la un loc, toate bolile mentionate au acelasi numitor comun – apa. Apa utilizata pentru scaldat in zilele calduroase in locuri neautorizate sanitar, nefolosirea apei pentru spalarea legumelor si fructelor de sezon si apa potabila. Deocamdata insa, probele de apa recoltate de Inspectia Sanitara de Stat de la "Aptercol" nu au condus inca la o corelatie intre apa furnizata de regia braileana si giardia.
"Deocamdata nu putem spune ca giardia se datoreaza apei si ramine ca fiecare persoana sa respecte normele de igiena", a precizat dr. Lavinia Craioveanu, adaugind ca o cu totul alta este problema grava pentru starea de sanatate a populatiei. Dupa opinia sursei citate, lipsa de continuitate a distributiei de apa potabila este pericol epidemiologic si, oricind, cetatenii orasului pot avea neplaceri din aceasta cauza.
"Faptul ca Braila are o populatie rezistenta, datorita neajunsurilor de orice fel, nu trebuie sa ne bucure, ci sa ne ingrijoreze. Desi l-am informat pe directorul «Aptercol» – Romeo Findrihan ca intreruperea apei potabile este pericol epidemiologic, nu s-a rezolvat nimic si, in plus, «Aptercol» nu mai anunta acum nici avariile la Inspectia Sanitara de Stat", am aflat de la dr. Lavinia Craioveanu.
Aceasta stare de anormalitate, generata de saracia brailenilor, care prefera sistarea apei potabile pe durata noptii pentru a reduce astfel datoriile catre "Aptercol" urmeaza sa se reglementeze dupa 1 octombrie. Potrivit noilor reglementari, aparute in ordinul 108, art. 6 din "Monitorul Oficial", neasigurarea de catre persoanele juridice care produc sau distribuie apa pentru consum uman, a calitatii si cantitatii corespunzatoare cerintelor de baut si menajere constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000.000 lei la 15.000.000 lei. In plus, potrivit aceleiasi ordonante, asigurarea cu apa pentru consum uman a populatiei, care nu corespunde conditiilor de calitate conform standardelor in vigoare sau nerespectarea tehnologiilor de tratare a apei se sanctioneaza cu amenda de la 4.000.000 lei la 40.000.000 lei, fapt ce da mina libera Inspectiei Sanitare de Stat sa asigure populatia ca lucrurile vor merge mai bine dupa 1 octombrie a.c. (Tudorita TARNITA)

Comentarii