Ministerul Sanatatii darima Sistemul Sanitar

miercuri, 15 noiembrie 2000, 00:00
8 MIN
 Ministerul Sanatatii darima Sistemul Sanitar

Intr-un moment in care medicina de familie incepuse sa dea cit de cit roade, un ordin privind stabilirea cotelor procentuale destinate decontarii serviciilor medicale a aruncat in ceata medicina primara; fara a tine cont de pozitia Colegiului Medicilor, care ii reprezinta si este parte negocianta in elaborarea contractului-cadru cit si a normelor de aplicare, Ministerul Sanatatii si-a dat avizul pentru reducerea procentelor acordate medicinei primare. Modificarea s-a produs in sensul ca pentru medicina primara – medicii de familie – s-au alocat doar 6,53% fata de 14,5% cit i se alocase initial din fondul asigurarilor sociale de sanatate, dupa cum a precizat prof. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Documentul a intrat in vigoare de la 1 noiembrie si a fost semnat de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si avizat de Ministerul Sanatatii, desi presedintele Colegiului Medicilor din Romania a refuzat sa semneze ordinul prin care s-au diminuat cotele alocate medicinii primare.
Potrivit datelor pe care le detine Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in trimestrul trei, un medic de familie si-ar fi rotunjit veniturile la peste 40 milioane lei.
Pe de alta parte, medicii de familie sustin ca datele pe care le detine CNASS sint total eronate si ca isi desfasoara activitatea dintr-un fond total insuficient pentru a presta servicii medicale de calitate.
Dr. Mariana Tarachiu, presedinte al Colegiului Medicilor din Braila, ne-a spus ca, in urma reducerii procentelor la medicina primara, venitul unui medic de familie care are sub 2000 de pacienti inscrisi pe liste va fi sub 2 milioane lei pe luna.
"Colegiul Medicilor a fost impotriva acestei ordonante si tergiversarea semnarii ei a fost datorata pozitiei Colegiului National. Desi este parte negocianta in elaborarea contractului-cadru, cit si a normelor de aplicare, Colegiul Medicilor nu a semnat actul prin care se reduce procentul pentru medicina primara. Medicii insa sint reprezentati de Colegiul National al Medicilor si nu au nici o legatura contractuala cu Ministerul Sanatatii; si totusi, Ministerul Sanatatii a semnat aceasta modificare. In aceste conditii, medicii presteaza servicii fara a avea dreptul de a negocia contractele, pentru ca ni se impun niste decizii luate intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", a precizat dr. Mariana Tarachiu.
"S-a darimat tot ce s-a facut"
Daca reforma sanitara se oprise la poarta spitalelor, in momentul de fata intregul sistem al asigurarilor de sanatate este paralizat.
Diminuarea cotelor acordate medicinii primare si transferarea procentelor respective in contul spitalelor nu au nici pe departe menirea de a le scoate pe acestea din urma din starea de coma in care se afla. Mai mult decit atit, incercarea de a darima sectorul medicinei primare nu poate duce decit la o scadere a calitatii serviciilor medicale prestate de catre medicii de familie, la plata unor servicii suplimentare din partea asiguratilor si, in ultima instanta, la reducerea locurilor de munca in sectorul sanitar.
"In aceste conditii, medicii de familie nu vor intirzia sa solicite plata unor servicii care pina acum erau gratuite, cum ar fi eliberarea adeverintelor medicale sau alte activitati de suport. In plus, prin reducerea bugetului pentru medicina de familie se va ajunge la somaj, intrucit medicii nu vor mai putea plati mai multe cadre medicale, femeile de serviciu, etc., iar asiguratii nu vor mai beneficia de aceleasi servicii medicale. Prin procentele care s-au luat de la medicina primara, nici spitalele nu vor supravietui si, dintr-o lovitura, s-a darimat tot ce s-a facut pina acum", este de parere dr. Mariana Tarachiu.
Potrivit sursei citate, in momentul de fata, in judetul Braila, ca in intreaga tara de altfel, cu procentele alocate potrivit recentului ordin, multi dintre medicii de familie nu vor mai putea supravietui.
De aceeasi parere este si dr. Ion Gh. Ilie, medic de familie, cu o activitate de peste 40 de ani in medicina primara. "Reducerea bugetului alocat medicilor de familie din fondul asigurarilor de sanatate atrage diminuarea veniturilor acestora. La Braila, medicii de familie care au 1000 de persoane inscrise pe listele proprii nu primesc venituri mai mari de 3 milioane pe luna, iar acesti bani sint impozabili. Pentru 2000 de pacienti inscrisi pe liste, medicul de familie primeste lunar 4 milioane lei impozabili pe luna, iar la 3000 de pacienti, cel mult 6 milioane lei impozabili, dar aceste cazuri sint destul de putine. In ceea ce ma priveste, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a virat cu totul, deci si buget de practica si venit personal, maximum 15 milioane lei pe luna. Din aceasta suma trebuie sa platesc si salariile – pentru asistenta, femeia de serviciu, sa platim si apa, curentul electric, toate darile lunare si impozitele, dar in actualele conditii nu vom mai putea plati nimic si nici nu ne vom mai putea dota cabinetele cu aparatura necesara. Reducerea la jumatate a procentelor destinate medicilor de familie ne pune in fata faptului implinit ca, dupa 40 de ani de munca, un medic ajunge sa aiba un venit lunar de 2 milioane lei", a precizat dr. Ilie.
"Salariile medicilor sint modeste"
Despre diminuarile procentelor acordate medicilor de familie, dr. Gheorghe Tudorache, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Braila, ne-a spus ieri ca acestea sint in medie de 20%, dar ca unitatea pe care o conduce s-a gindit deja ca acest aspect sa nu-i afecteze prea mult pe cei direct interesati.
"Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate avea niste datorii la acesti medici, iar sumele respective sint mai mari decit cele pe care ar trebui sa le primeasca medicii acum. Altfel spus, CJAS nu a achitat plata pentru doua luni, intrucit am lucrat impreuna la stabilirea numarului de asigurati inscrisi pe listele fiecarui medic de familie; nu toti cei inscrisi pe lista sint asigurati si, lunar, apar reduceri ale numarului de persoane asigurate, intrucit acestea nu-si pot dovedi calitatea de asigurat. Vazind ca sint diferente mari, de 50-60 de persoane la un medic, am mai asteptat cu plata acestora si le-am dat numai bugetul pe serviciile medicale prestate si o luna «per capita» pentru doua servicii. In acest mod am platit un trimestru, dar la acesta mai avem de achitat doua luni «per capita» si bugetul de practica medicala. In momentul de fata cele doua luni pe care le vom plati in aceasta luna inseamna un procent mai mare decit cel stabilit de la 1 noiembrie, in urma modificarilor facute. Necazul insa va fi in luna decembrie si acest lucru se va simti mai mult la bugetul de practica, pentru ca din acesta se platesc si celelalte cheltuieli: cadrele sanitare cu care lucreaza medicul de familie, medicamentele de urgenta, apa, lumina, caldura, care si asa sint mult mai scumpe in perioada de iarna", a precizat dr. Tudorache.
Referitor la faptul ca medicii de familie sint "pusi la zid" in momentul de fata pentru faptul ca, pe plan national se vehiculeaza ideea ca acestia obtin venituri de peste 40 milioane lei lunar, dr. Tudorache ne-a declarat foarte ferm ca nici nu poate fi vorba despre asemenea sume.
"Sumele vehiculate sint exagerate. In judetul Braila, cele mai mari venituri le are medicul de familie de la Tufesti, care asigura asistenta medicala la peste 4500 persoane. Medicul respectiv munceste pentru trei medici, pentru ca este singur in zona, si face acest lucru foarte bine. La acest numar de asigurati, el nu depaseste 25 milioane lei in total. Din aceasta suma, 45% sint banii medicului, pentru serviciile prestate si plata «per capita», iar restul se imparte pentru cele cinci cadre medicale pe care le are in subordine, iar banii sint, bineinteles, impozabili. Nimeni nu ar trebui sa gindeasca in momentul de fata ca salariile medicilor sint exagerate: ele sint mai bune decit in anii anteriori, dar tot modeste fata de serviciile prestate", a mai adaugat dr. Gheorghe Tudorache.
"Rectificarea este doar pe hirtie"
In momentul in care sistemul sanitar ar fi trebuit imbunatatit si cind toti factorii direct implicati se asteptau ca presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa furnizeze amanunte in legatura cu cei 5.500 miliarde lei strinsi de la populatie si destinati – inca nu se stie unde, conducerea CNASS si Ministerul Sanatatii si-au dat mina in a pecetlui distrugerea singurei reforme viabile din Romania.
Intre timp, surse demne de incredere ne-au informat ca, de fapt, banii asiguratilor se pare ca s-au evaporat in campania electorala si suma se ridica la peste 7.000 de miliarde. Despre aceste aspecte insa, nici Ministerul Sanatatii si nici Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu catadicsesc sa dea nici un fel de informatii.
Chiar si rectificarile trimbitate cu atita dezinvoltura nu sint altceva decit simple promisiuni electorale. In realitate insa, toate rectificarile in sistemul sanitar s-au facut doar pe buzunarul asiguratului, care, desi plateste lunar cota de 7% catre asigurarile de sanatate, este nevoit sa se multumeasca an de an cu aceleasi servicii medicale, care nu se mai imbunatatesc.
"Rectificare de buget inseamna practic ca, la nivel local, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va cheltui mai mult decit a facut-o pina atunci. Pe luna octombrie rectificarea a fost de 42 miliarde lei, pe luna noiembrie 45 miliarde si pentru decembrie, probabil 60 miliarde. Acest lucru inseamna ca noi putem cheltui in lunile respective pina la sumele mentionate, daca reusim sa stringem acesti bani. Daca nu reusim sa adunam banii respectivi, raminem cu datorii de la o luna la alta, pentru ca niciodata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu da nici un ban, ci doar hirtii, cu sumele pe care trebuie sa le incasam noi. Cu toate acestea, lunar, casele judetende de asigurari de sanatate sint obligate sa plateasca un fond de rezerva catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din banii strinsi de la asigurati, aceste sume ridicindu-se in prezent la 7.000 miliarde lei, bani care nu mai sint pe nicaieri, pentru ca in trezorerie bate vintul. Guvernul si-a insusit banii publici, strinsi de la asigurati si acum se apeleaza la tot felul de rectificari si ordonante, care nu fac altceva decit sa mascheze faptul ca banii au luat o alta directie probabil in actuala campanie electorala", a mai spus dr. Gheorghe Tudorache.
Medicii protesteaza
Ieri, la inchiderea editiei, dr. Mariana Tarachiu, presedintele Colegiului Medicilor din Braila, ne-a informat ca in judetul nostru, Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor protesteaza fata de modul cum este tratata reforma sanitara.
Aceasta este prima forma de avertisment a medicilor de familie, care sint hotariti sa mearga pina la blocarea activitatii pentru a pune capat politizarii Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.
Protest
Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor Braila isi exprima dezacordul si indignarea fata de modul cum este tratat debutul reformei in sanatate.
Modificarea procentelor pentru medicina primara este ilegala, antireformista, loveste in asigurati si mascheaza deturnarea banilor asiguratilor.
Medicul de familie alaturi de medicul stomatolog, primii privatizati sint obstructionati in mod direct dupa ce au fost in situatia de a asigura o serie de acte sociale vizind angajari de personal si suportind o dirijare abuziva a cheltuielilor din bugetul de libera practica.
Medicii de familie + medicii stomatologi alaturi de medicii specialisti din sectorul sanitar brailean protesteaza impotriva abuzurilor, ilegalitatilor si incompetentei din ce in ce mai evidenta, promovata in urma politizarii CNASS.
(Tudorita TARNITA)

Comentarii