Premierul Nastase este cu ochii pe IMB

vineri, 27 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Premierul Nastase este cu ochii pe IMB

Situatia recoltei de griu din Insula Mare a Brailei este in atentia Guvernului. In teleconferinta sustinuta, ieri, cu prefectii, primul ministru Adrian Nastase a spus ca anumite unitati agricole din tara au "raportat aiurea productiile, pentru a da mai putin la stat". Dorind sa dea un exemplu, Nastase s-a referit chiar la IMB. "Dupa ce, la inceput, au spus ca, anul acesta, acolo se va obtine cea mai mare recolta din istoria umanitatii, acum sintem informati ca productia este doar de 2.500 kg/ha. Am trimis o echipa complexa la IMB, sa numere bob cu bob, sa vedem cum este cu recoltarea acolo", a conchis premierul.
Prezenta unei echipe de control in Insula, formata din reprezentanti ai Garzii Financiare si Inspectoratului General de Politie, ne-a fost confirmata atit de conducerea IMB SA, cit si de cea a "Reen Import Export" SRL Bucuresti, firma cu care se exploateaza, in asociere, 55.000 ha de teren arabil. Insinuarile primului ministru, conform carora o parte din productia de griu nu se regaseste in acte pentru ca nu a fost declarata si s-ar fi livrat, cumva, pe cai ocolite, este dezmintita categoric de firma "Reen", in sarcina careia intra valorificarea recoltelor Insulei. Conform conducerii acesteia, incepind din acest an, modul de livrare al marfii a fost astfel gindit incit sa nu existe nici probleme, nici suspiciuni. Griul, de exemplu, nu a mai trecut cu bacul incarcat in masini. "Din ferme, a plecat cu aviz de expeditie la cele patru puncte de receptionare si livrare: Blasova, Gingarasoaia, Balaia si Maicanu. Acolo, a fost cintarit si analizat, operatiunile fiind facute atit de angajatii «Reen», cit si ai IMB si «Cerealcom». Dupa incarcarea in barje, s-au intocmit actele de livrare corespunzatoare, ce au inclus scrisoarea de trasura, avizul de expeditie, facturi etc. Totul a fost facut perfect legal si se poate verifica. In plus, anul acesta, reprezentantii SGS au fost prezenti, zi si noapte, in punctele de livrare. SGS este o firma neutra, de talie internationala, ce garanteaza cantitatea (draft-ul) si calitatea marfii ce se transporta pe apa", ne-a explicat Gabriel Chirnogeanu, directorul "Reen-punctul de lucru Braila", adaugind ca paza recoltelor a fost asigurata, vara aceasta, cu jandarmi, iar politistii din Insula si-au intetit controalele.
De altfel, ipoteza subtilizarii unei parti a productiei pare imposibila, cel putin nu atit cit sa justifice diferenta dintre productia estimata si cea realizata efectiv. Astfel, daca s-a prognozat o medie de 3.500 kg/ha si s-au obtinut in jur de 2.800 kg/ha ar insemna ca, de pe fiecare hectar, sa se fi subtilizat 700 kg de boabe. Ori, la cele 24.087 ha, cite au fost cultivate cu griu in Insula, ar fi insemnat sa se sustraga cam 16.000 t, cantitate pentru transportul careia ar fi fost nevoie de 16 barje mari, care sa treaca neobservate.
Acuze reciproce
Explicatii pentru productiile sub asteptari exista. Fiecare dintre cei doi asociati le justifica, insa, intr-un anumit fel, aruncind vina asupra partenerului. Conducerea "Reen" spune ca griul a avut de suferit din pricina ca nu a fost irigat la timp, sarcina udarii intrind in atributiile IMB. De altfel, in luna aprilie, a avut loc un schimb de adrese intre cele doua parti. "Reen" cerea sa se irige griul, fiindca deficitul de umiditate din sol impunea de urgenta acest lucru. In replica, Dan Ionel, directorul IMB, a raspuns ca nu e nevoie, ba chiar ar fi daunator culturilor sa fie udate in acel moment. "Prin irigare, se produce racirea solului cu 6-8 grade Celsius in aceasta perioada, ori, intr-o primavara cu perioade reci, s-ar fi amplificat stagnarea plantelor in crestere si dezvoltare", justifica Dan Ionel, in adresa de raspuns. Acesta ne-a declarat, ieri, ca, daca ar fi vrut sa ude, nu putea sa o faca, fiindca "Reen" nu a finantat repararea hidrantilor si a celorlalte componente ale sistemului de irigatie. "Conform contractului de asociere, responsabilitatea asigurarii apei in cimp revine IMB-ului", a replicat Gabriel Chirnogeanu, iar Dan Ionel ne-a spus ca, incepind din mai, s-au irigat 8.000 ha de griu.
Pentru a afla parerea unui specialist neutru, ne-am adresat agronomului Ioan Carstei. "Daca era deficit de umiditate in sol, trebuia neaparat sa se dea drumul la apa. In mod normal, se iriga incepind din 15 aprilie. Depinde, insa, si de starea de vegetatie a culturilor", ne-a explicat acesta.
O estimare a productiei de griu din Insula, pe care s-a bazat, probabil, premierul Nastase, a fost facuta de directorul Dan Ionel, la sfirsitul lunii mai. Atunci, citat de "Mediafax", acesta a declarat ca se vor obtine cam 80.000 t. In final, s-au scos doar 65.000 t. "Pe ce v-ati bazat cind ati facut acele afirmatii?", l-am intrebat pe Dan Ionel. "La vremea respectiva, culturile aratau bine. Mai apoi, ele au suferit din cauza bolilor si s-au imburuienat. Asta, pentru ca asociatul «Reen» nu a facut tratamentele necesare la timp, iar substantele chimice folosite nu erau corespunzatoare", am primit raspunsul. "Nu este adevarat! S-au facut tratamente impotriva bolilor foliare pe 15.000 ha, iar ierbicide s-au dat pe intreaga suprafata, de 24.087 ha. Substantele au fost analizate de un laborator din Braila si de unul din Bucuresti si au fost declarate bune, conform STAS-ului in vigoare", a precizat Chirnogeanu.
Urmeaza ca echipa trimisa de Nastase sa stabileasca ce s-a intimplat, de fapt, la IMB. (Florentin COMAN)

Comentarii