Se reporneste termoficarea, dar se opresc apa si gazele

sâmbătă, 19 decembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Se reporneste termoficarea, dar se opresc apa si gazele

Criza serviciilor de apa si termoficare a atins, zilele acestea, o cota de-a dreptul alarmanta. Din cauza datoriilor uriase neincasate – mai ales cele ale populatiei – "Aptercol" se vede pusa in situatia de a fi debransata, la rindul ei, de principalii furnizori. Miercuri, Electrocentrala CONEL a oprit alimentarea magistralei de termoficare, pina isi primeste banii pentru energia termica livrata iarna trecuta. Situatia pare a se fi remediat, momentan, regia locala platind jumatate de miliard de lei. Pe de alta parte, tot din cauza datoriilor, "Apaterm" Galati ameninta, ieri, cu oprirea apei reci in nordul orasului. Nici "Romgaz" nu se lasa mai prejos: incepind de luni va reduce debitul de gaz furnizat centralelor termice ale "Aptercol", care alimenteaza circa o treime din blocurile municipiului cu apa calda si caldura.
Situatie deosebit de grava
Situatia in care este pusa Braila din punct de vedere al serviciilor de apa si termoficare a fost caracterizata de Romeo Findrihan, directorul general al "Aptercol", ca fiind una deosebit de grava. "Nu mai putem asigura aceste servicii pentru cetatenii Brailei, date fiind raporturile noastre cu furnizorii, pe de o parte, si cu consumatorii, pe de alta parte. Lucrurile s-au schimbat fundamental in ultimii doi ani: fostele regii nationale s-au transformat in societati comerciale, a aparut Legea locuintelor si conditiile in care lucram sint altele. Exista doar raporturi comerciale intre regie si asociatii si intre regie si furnizori. S-a terminat cu bunavointa", a declarat directorul general al "Aptercol", care a organizat, ieri, o conferinta de presa extraordinara, la sediul regiei.
Acesta a spus ca, pina prin 1997, "a tot existat o toleranta, generata si de legislatie". Aceasta toleranta a facut ca numarul locatarilor rau-platnici sa creasca, in ultimii 3 ani, de 3 ori. "S-a ajuns ca viata noastra sa fie conditionata de acesti rau-platnici care, in majoritatea lor, nu platesc intretinerea din iresponsabilitate si incapatinare", considera sursa citata.
Romeo Findrihan a subliniat, din nou, ca totul depinde de plata, de catre populatie, a datoriilor. "Nu mai poate interveni absolut nimeni sa se livreze apa si energia termica daca aceste produse nu se platesc. Furnizorii nostri si regia, la rindul sau, nu are nici o obligatie materiala, morala, contractuala sau judecatoreasca sa se dea marfa fara sa se plateasca. Nimeni nu a platit in avans ceva. Ce-i drept, orice cetatean care-si plateste intretinerea are pretentia sa primeasca tot timpul servicii. Dar aceasta treaba este conditionata de plata datornicilor. Noi lucram cu asociatiile, care sint, prin lege, institutii. Asociatiile trebuie sa se comporte ca o institutie, dar nu o fac – si asta nu e vina noastra", spune directorul "Aptercol".
Datorii uriase: 42 de miliarde
Sursa citata a subliniat ca nivelul actual al datoriilor consumatorilor "Aptercol" a depasit 42 de miliarde de lei. "La 10 decembrie, acestea se ridicau la 42,6 miliarde, din care asociatiilor de locatari si proprietari le revin 33 de miliarde. Suma este uriasa, aproape cit bugetul municipiului. Sint asociatii care nu si-au platit facturile inca din vara si toamna anului trecut", spune Findrihan.
Pe de alta parte, regia datoreaza furnizorilor principali circa 30 miliarde lei: 3,2 miliarde catre furnizorii de apa ("Apaterm" Galati si "Celhart-Donaris" Braila), 13,7 miliarde catre furnizorii de agent termic (Electrocentrala CONEL si CET SA), 6,2 miliarde catre "Romgaz" si 7,2 miliarde catre CONEL-Filiala de Distributie a Energiei Electrice.
"Din septembrie, am fost nevoiti sa sistam furnizarea apei reci pe timp de noapte. Unele asociatii au doar cite 8-9 ore de apa potabila pe zi. Curios este ca asociatiile vizate nu au venit deloc la noi sa plateasca – si ma refer mai ales la cele carora le-am reziliat contractele de furnizare a energiei termice inca din vara. Ceea ce se petrece este, de fapt, un accept al starii de fapt. Continuind astfel, se va ajunge la conditiile de viata de la inceputul secolului", considera sursa citata.
Din rau in alt rau
Directorul "Aptercol" a declarat, ieri, ca situatia energiei termice furnizata de CONEL s-a remediat. "Se reia, chiar de azi, alimentarea cu agent termic a magistralei de termoficare, dupa ce am platit circa jumatate de miliard catre Electrocentrala. Problema, insa, este rezolvata doar pe moment."
Ceilalti furnizori, simtindu-se neglijati, au trecut, la rindul lor, la represalii. "«Apaterm» Galati ne-a anuntat ca azi (vineri – n.n.), la ora 12.00, va sista furnizarea apei potabile catre rezervoarele de la Apollo, care alimenteaza zona de nord a orasului. In plus, «Romgaz» ne-a amenintat ca luni va diminua debitul de gaz metan catre centralele noastre, ceea ce va duce la lipsa caldurii in blocurile racordate la acestea", a spus Findrihan.
Situatie mult mai defavorabila decit anul trecut
Directorul regiei de apa-canal-termoficare a aratat ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, situatia de plata a furnizorilor este net defavorabila regiei.
"Statul acorda o subventie la energia termica, dupa cum se stie. Pentru energia furnizata in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, noua trebuie sa ni se plateasca peste 4 miliarde lei. Numai ca, de data aceasta, Guvernul a aminat plata acestei sume pentru anul viitor, acesti bani urmind a fi inclusi in Bugetul pe 1999. In plus, nu se mai acorda cupoanele de caldura – care, anul trecut, insemnau peste un miliard de lei. Apoi, institutiile bugetare ne datoreaza alte 4 miliarde de lei. In plus, si modul de recuperare a TVA-ului ne este defavorizant: acum acesta se recupereaza odata cu plata facturilor, si nu odata cu eliberarea acestora, cum se facea pina anul trecut. Daca s-ar fi pastrat aceeasi situatie cu cea din decembrie 1997, am fi avut acum sa platim niste miliarde bune. Acum, insa, nu mai putem decit sa ne presam consumatorii sa-si plateasca datoriile", precizeaza sursa citata.
Conducerea "Aptercol" face un apel catre brailenii cu datorii, in speranta ca acestia vor intelege, in cele din urma, sa-si achite restantele. (Mircea DOAGA)

Comentarii