Serviciul de ecarisaj asteapta ca brailenii sa turbeze

marți, 13 ianuarie 1998, 00:00
2 MIN
 Serviciul de ecarisaj asteapta ca brailenii sa turbeze

Zeci de braileni sint zilnic muscati de ciinii vagabonzi si nimeni nu face nimic pentru stirpirea acestora. Anul trecut, 2059 de persoane s-au prezentat la Serviciul Antirabic al Spitalului "Sfintul Pantelimon" cu plagi muscate in regiunea fetei sau plagi suturate in diferite parti ale corpului. Dintre acestia, 1937 au fost supusi tratamentului antirabic, facindu-li-se vaccinarea completa de 14 injectii, dar au existat si cazuri cind persoanele s-au multumit cu ajutorul acordat la spitalele de urgenta, ignorind sa mai treaca pe la Serviciul Antirabic.
Strazile orasului sint pline de ciini vagabonzi si a devenit un adevarat act de curaj sa circuli dupa lasarea serii. In perioada sarbatorilor de iarna au fost zile in care la Serviciul Antirabic s-au prezentat in jur de 20 de persoane muscate. "Toate persoanele muscate de ciini ne reproseaza noua de ce nu stirpim ciinii vagabonzi, de ce nu luam masuri, de ce nu facem reclamatii. Dar noi nu sintem in masura decit sa-i punem la dispozitia pacientului tratamentul preventiv", am aflat de la Virginia Mirita, asistent principal la Serviciul Antirabic.
Aceeasi sursa ne-a precizat ca toate persoanele care sint muscate de ciini trebuie sa se prezinte la Serviciul Antirabic in cel mai scurt timp, pentru ca daca boala se declanseaza, nu se mai poate face nimic si pacientul nu mai are nici o sansa de a fi salvat.
"Anul trecut nu am avut nici un caz de turbare, dar in urma cu citiva ani s-a intimplat un asemenea lucru. O femeie a fost muscata de propriul ciine si nu s-a prezentat la medic, iar dupa o luna de zile boala s-a declansat si nu s-a mai putut face nimic", a spus sursa citata.
Nici anul acesta nu a inceput fara probleme pentru braileni. Pina ieri, 21 de persoane se aflau sub tratamentul antirabic si numarul acestora este in continua crestere, tinind cont de faptul ca Divizia de Gospodarire Locala lasa ciinii sa vagabondeze in vie, chiar pe platoul din fata Primariei. Incercind sa luam legatura la Ecarisaj, am aflat ca in acest serviciu lucreaza doar trei persoane, dar numai la solicitare.
"Numai in baza reclamatiilor primite de la asociatiile de locatari sau de la primarul Anton Lungu ne ocupam de ecarisaj. Noi nu omorim ciinii la voia intimplarii, pentru ca trebuie sa justificam stricnina folosita", au declarat surse din cadrul Diviziei de Gospodarire Locala, adaugind ca de la inceputul acestui an nu s-a primit decit o singura sesizare in acest sens, de la o asociatie de locatari din zona Marna.
Cu alte cuvinte, daca asociatiile de locatari nu depun reclamatii si primarul nu sesizeaza Serviciul de Ecarisaj nu avem decit sa turbam. (Tudorita TARNITA)

Comentarii