Sistemul asigurarilor de sanatate este amenintat cu centralizarea

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Sistemul asigurarilor de sanatate este amenintat cu centralizarea

Uniunea Caselor de Asigurari de Sanatate din Romania protesteaza fata de tendinta de politizare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Aparitia Ordonantei de Urgenta potrivit careia, pina la sfirsitul acestei luni, casele de asigurari judetene vor fi controlate la singe de la centru, iar presedintii vor fi inlocuiti cu directori executivi numiti de primul ministru, a scandalizat lumea medicala.
"Aparitia acestei ordonante are substrat politic suta la suta, fiind promovata din nevoile urgente financiare de finantare a apropiatei campaniei electorale", si-a exprimat punctul de vedere vicepresedintele CNAS, ing. M. Miclici.
"Potrivit modificarilor aduse de Executiv la Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate, toate casele de asigurari judetene, cit si cele apartinind armatei, justitiei, politiei si transporturilor, sint unitati descentralizate in subordinea CNASS, avind ca principal obiect de activitate administrarea fondului de asigurari de sanatate si functionarea sistemului de asigurari de sanatate", a declarat recent actualul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Virgil Paunescu.
Dupa modificarea Legii Asigurarilor de Sanatate, presedintele CNAS este coordonator principal de credite, fiind sprijinit in activitatea sa de un consiliu de administratie. Conducerea operativa a activitatii caselor de asigurari judetene se exercita in actualele conditii de catre un director executiv, numit de catre presedintele CNAS si va fi sprijinit de un consiliul de administratie.
Potrivit declaratiilor presedintelui CNAS, presedintii caselor de asigurari si vicepresedintii acestora vor ramine in functie, dar relatia directa dintre institutiile subordonate si CNASS va fi stabilita prin intermediul directorilor executivi. In plus, potrivit noului act normativ, presedintele CNASS este subordonat primului-ministru si are in subordine directorii executivi ai caselor judetene care, la rindul lor, urmeaza sa fie in legatura directa cu directorii spitalelor.
In momentul de fata, reprezentantii caselor de asigurari de sanatate din intreaga tara considera ca Ordonanta de urgenta nu face altceva decit sa puna bete in roate bunului mers al sistemului de asigurari si ca, in esenta, reprezinta nationalizarea unui fond privat, prin incalcarea principiului de autonomie.
"Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta Guvernamentala de modificare a Legii nr. 145/1997 se incalca flagrant strategia privind integrarea europeana depusa de Guvernul Romaniei la Bruxelles, pe cale de consecinta, se minimalizeaza principiile economiei de piata, contrar angajamentelor luate, revenindu-se la principiile unei economii de comanda", se precizeaza in protestul inaintat ieri de Uniunea Caselor de Asigurari de Sanatate din Romania.
Totodata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta ca va initia si sustine deblocarea pentru inceput a 3.000 miliarde de lei, fonduri aflate la Ministerul Finantelor si solicita Federatiei SANITAS aminarea declansarii grevei generale pina la data de 30 septembrie 2000, in vederea realizarii angajamentelor asumate. (Tudorita TARNITA)

Comentarii