Spitalele au semnat contractele cu CJAS

vineri, 01 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Spitalele au semnat contractele cu CJAS

Pina ieri, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a incheiat contracte cu sase din cele sapte spitale existente in judetul Braila. "Singurele probleme in incheierea contractelor cu unitatile spitalicesti sint la Spitalul de Psihiatrie Cronici, unde CJAS poate incheia contract doar cu o singura sectie, respectiv Neuropsihiatrie Infantila, unde exista medic, urmind ca, la Sectia de Adulti, contractul sa se incheie in momentul in care va fi medic", am aflat de la dr. Gabriela Drima, purtator de cuvint al CJAS.
Potrivit sursei citate, pentru Spitalul Judetean si Spitalul "Sfintul Spiridon", CJAS a incheiat contracte cu clauze, in sensul ca unitatile spitalicesti respective beneficiaza de unele facilitati care depind inca de emiterea unui ordin al Ministrului Sanatatii si Familiei. Dupa cum v-am mai informat, pina la sfirsitul saptaminii trecute, nici un spital din Braila nu a incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pe anul in curs.
Luni, dr. Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Ionica Smochina, director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, si directorii Spitalului Judetean, Spitalului "Sfintul Spiridon" si celui de Obstetrica-Ginecologie s-au deplasat la Bucuresti, la Ministerul Sanatatii si Familiei si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru a solicita o finantare corespunzatoare pentru spitalele brailene. Atit cele doua spitale de urgenta, cit si Maternitatea, in urma evaluarii, urmau sa primeasca, in baza contractului incheiat pe 2002 cu CJAS, bani insuficienti pentru desfasurarea activitatii in conditii optime. Dupa opinia dr. Gabriel Gheorghiu, probleme de evaluare exista in toate spitalele din Braila, dar cele de la Spitalul Judetean, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si "Sfintul Spiridon" pot fi rezolvate doar de Ministerul Sanatatii si Familiei, printr-un ordin emis in acest sens de ministrul Daniela Bartos.
Practic, la Spitalul Judetean, printr-o adresa emisa la infiintarea Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU), s-a stabilit ca, in spital, nu se face UPU, ci Compartiment de Primire a Urgentelor, denumire care a facut ca spitalul sa piarda 5% din plata serviciilor prestate. Pe de alta parte, Spitalul "Sfintul Spiridon", unitate care a beneficiat de cei 5% in plus pentru UPU, a primit 10%, cit ii revine ca spital de urgenta, dar procentajul a fost aplicat la fondul general de spital municipal si nu de judetean, cum a fost finantat anul trecut, cind s-a avut in vedere ca, in unitate, sint sectii unice pe judet.
Subfinantarea sectiilor unice pe judet sau a spitalelor unice s-a regasit, in acest an, si la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, motiv pentru care atit conducerea spitalului, cit si cele ale DSP si CJAS au solicitat rezolvarea situatiei la nivel central.
Contractele semnate asteapta ordinul MSF
In urma discutiilor purtate la Bucuresti si a promisiunii ministrului Sanatatii si Familiei ca va emite un ordin prin care sa reglementeze situatia spitalelor din Braila, directorii unitatilor spitalicesti au incheiat contractele cu CJAS, pentru anul 2002.
"La Spitalul Judetean, unde existau probleme in legatura cu Unitatea de Primire a Urgentelor si cu incadrarea ca spital de urgenta, CJAS a incheiat contractul cu cele doua facilitati, ceea ce inseamna ca spitalul va beneficia in plus de 10% pentru cele doua specialitati. Spitalul «Sfintul Spiridon», care este spital de urgenta si are si UPU, primeste sporurile respective, ramine spital municipal si nu primeste sporul solicitat ca spital judetean. In ceea ce priveste Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, unitatea a vrut modificari de costuri, intrucit este singurul spital de aceasta specialitate din judet. Contractele s-au incheiat cu clauze, dar, daca de la Ministerul Sanatatii si Familiei nu se vor primi aprobari pentru solicitarile respective, sporurile vor fi retrase de la contractare. CJAS nu poate da bani pentru sectii sau unitati care nu sint aprobate de MSF. Pina la ora actuala, nu s-a primit insa un ordin al ministrului Sanatatii si Familiei in acest sens", ne-a declarat ieri dr. Gabriela Drima, purtator de cuvint al CJAS. (Tudorita TARNITA)

Comentarii