Angajatii SRI isi vor putea cumpara apartamentele de serviciu

luni, 26 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Angajatii SRI isi vor putea cumpara apartamentele de serviciu

Aproape tot personalul care lucreaza in institutii de stat si care beneficiaza de locuinte de serviciu isi va putea cumpara aceste locuinte. Asta datorita faptului ca Guvernul a propus spre dezbatere si adoptare Parlamentului mai multe proiecte de lege prin care se vor autoriza anumite ministere sa vinda locuintele de serviciu pe care le au in administrare chiriasilor din sistem. Lasind la o parte utilitatea reala a acestor proiecte de lege, nu putem sa nu ne punem intrebarea de ce Guvernul le-a luat in discutie de abia acum, in an electoral. Asta si datorita faptului ca multi dintre angajatii de la stat se plingeau de mult timp ca nu pot face nici un fel de investitie in apartamentele de serviciu, prefecrind sa-si puna bani deoparte, pentru cumpararea unei locuinte proprii. Astfel, in doua sedinte de Guvern, s-au initiat mai multe proiecte de lege care, daca vor trece de Parlament, si cu siguranta vor trece in acest an electoral, vor da posibilitatea personalului din mai multe ministere de a-si cumpara locuintele de serviciu care le-au fost repartizate. Masura are in vedere personalul Ministerului Apararii Nationale, al Ministerului Administratiei si Internelor, al Ministerului Justitiei, dar si personalul Serviciului Roman de Informatii. Procedura de achizitionare a locuintelor de serviciu este aceeasi pentru toti angajatii tuturor ministerelor prevazute in proiectele de lege.
In Focsani, Ministerul Apararii Nationale a pus la dispozitie locuinte pentru angajatii proprii. Potrivit purtatorului de cuvint al Garnizoanei Focsani, la ora actuala 35 de angajati ai MApN locuiesc in apartamente sau garsoniere de serviciu. „Sint 35 de angajati ai MApN care beneficiaza, in Focsani, de locuinte de serviciu. Marea majoritate locuieste in blocul nou de pe Bulevardul Independentei, asa zisul «Bloc NATO»”, ne-a declarat maiorul Marian Geana, purtatorul de cuvint al Garnizoanei Focsani. Acesta ne-a mai spus ca masura initiata de Guvern nu poate decit sa-i bucure pe cei care beneficiaza de o locuinta de serviciu, pe care o vor putea achizitiona ca si proprietate particulara. O alta categorie de angajati care vor putea sa-si cumpere apartamentele este si cea a lucratorilor SRI Vrancea. Dupa cum se stie, angajatii SRI Vrancea, care locuiesc in apartamente de serviciu, beneficiaza de conditii de „cazare” destul de bune, avind in vedere ca stau cu chirie in blocul tip vila de pe strada Longinescu din apropierea Garii, in apartamente foarte spatioase. Seful Biroului de Presa din cadrul SRI, Marius Bercaru, ne-a declarat ca nu poate da informatii despre numarul exact al angajatilor SRI Vrancea care locuiesc in apartamente de serviciu. „Aceasta informatie este clasificata. Nu va putem spune numarul exact al angajatilor SRI Vrancea care stau in locuinte de serviciu, pentru ca v-ati face o idee despre numarul total al angajatilor acestei institutii”, ne-a declarat Marius Bercaru, seful Biroului de Presa al Serviciului Roman de Informatii. Totusi, avind in vedere ca blocul tip vila al SRI Vrancea este unul destul de mare, chiar daca are trei etaje, iar apartamentele sint destul de spatioase, ne-am gindit sa avansam o cifra, si am ajuns la concluzia ca in acea cladire ar locui cam 20 – 25 de angajati. Despre salariatii vrinceni ai Ministerului Administratiei si Internelor nu am putut afla prea multe informatii. Astfel, purtatorul de cuvint al Prefecturii, Catalin Dragulescu, ne-a declarat ca Prefectura nu are angajati care sa beneficieze de locuinte de serviciu. „Nu avem personal care sa locuiasca in apartamente de serviciu. Sint doar tineri sub 35 de ani care au facut cereri pentru locuinte ANL”, a declarat Catalin Dragulescu. Nici de la Inspectoratul Judetean de Politie Vrancea nu am putut afla prea multe detalii. Subcomisarul Gheorghe Ilinoiu, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea, ne-a declarat ca nu stie citi angajati au locuinte de serviciu, dar ca exista citiva care beneficiaza, la ora actuala, de acest tip de locuinte. Ilinoiu ne-a trimis la Primarie sa cerem situatia exacta a acestora, deoarece Primaria a repartizat aceste locuinte.
Casele se vind in rate
Potrivit proiectului de lege, pot cumpara, o singura locuinta de serviciu, titularii contractelor de ?nchiriere, daca le detin ?n baza unui contract valabil ?ncheiat. Sint exceptate persoanele care au ?n proprietate ?n aceeasi localitate, ele sau sotul, sotia ori copiii aflati ?n ?ntretinere, o locuinta proprietate personala. De asemenea, se excepteaza persoanele a caror activitate ?n Ministerul Justitiei a ?ncetat prin demisie sau din motive imputabile lor. Vinzarea se poate face catre titularii de contract de ?nchiriere cu plata integrala a valorii locuintei sau ?n rate. La ?ncheierea contractelor de vinzare – cumparare cu plata ?n rate se va achita un avans de minim 20% din valoarea locuintei stabilita la data vinzarii. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuintelor se vor esalona pe o perioada de maximum 20 de ani, cu o dobinda anuala de 8%. Vinzarea locuintelor de serviciu se efectueaza prin structuri proprii, abilitate prin ordin de la ministerul de care apartine locatarul cu serviciul. Pretul de vinzare se stabileste pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate, potrivit legii. Evaluatorii vor fi selectati de catre ministerul in cadrul caruia lucreaza angajatul locatar. Pretul de vinzare include si valoarea terenului aferent locuintei. Totodata, pretul stabilit nu poate fi mai mic decit valoarea contabila locuintei de serviciu. Actualii chiriasi ?si pot exprima optiunea de a cumpara locuintele de serviciu ?n termen de 1 an de la data intrarii ?n vigoare a legii. ?n situatia ?n care locuintele nu sint cumparate de chiriasi si au devenit disponibile ca urmare a eliberarii acestora, pot fi vindute prin licitatie publica. ?n ceea ce priveste locuintele cumparate ?n rate, potrivit proiectului, acestea nu pot fi ?nstrainate pina la data achitarii integrale a pretului. Ministerele ale caror angajati isi vor cumpara locuintele de serviciu ?si vor garanta ?ncasarea pretului prin constituirea unei ipoteci asupra locuintei. Sumele ?ncasate din vinzarea locuintelor de serviciu vor fi adaugate ca venit la bugetul de stat. Daca proiectele vor trece de Parlament si vor deveni legi, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare vor trebui elaborate si normele metodologice. (Sebastian OANCEA)

Comentarii