„Baronul” va conduce Consiliul Judetean inca 4 ani

duminică, 20 iunie 2004, 23:00
7 MIN
 „Baronul” va conduce Consiliul Judetean inca 4 ani

„Baronul” Marian Oprisan a ramas in fruntea Consiliului Judetean, in urma celor mai contestate alegeri care au avut loc in Vrancea. La sedinta de constituire de simbata au fost prezenti toti consilierii partidelor de opozitie. Votul a aratat ca „baronul” se poate baza oricind pe sprijinul a 21 de consilieri, cu patru mai mult decit a cistigat la scrutinul din 6 iunie. In ciuda intelegerii preelectorale, cei doi consilieri judeteni umanisti s-au aliat cu pesedistii lui Marian Oprisan si au obtinut la schimb un post de vicepresedinte al CJ, care va fi ocupat de Horia Furtuna. Al doilea loc de vicepresedinte i-a revenit pesedistului Mircea Diaconu, cel mai batrin dintre consilierii judeteni. De altfel, ambii vicepresedinti alesi au fost membri ai Partidului Comunist Roman. Alegerile locale i-au adus la un loc pe presedintii celor mai importante organizatii vrincene ale partidelor, care au fost alesi consilieri judeteni.
Cel mai controversat din „baronii” creati de guvernarea PSD va conduce in continuare Consiliul Judetean, desi a fost implicat in nenumarate scandaluri cu iz de coruptie, iar agresiunile impotriva libertatii de exprimare l-au introdus in rapoartele celor mai prestigioase organizatii de aparare a jurnalistilor. Simbata, la a treia convocare, s-a intrunit majoritatea necesara constituirii parlamentului judetean. Marian Oprisan s-a autopropus din partea PSD pentru functia de presedinte, in timp ce liberalii si democratii l-au propus pe Corneliu Momanu, presedintele PNL. Grupurile consilierilor PRM si PUR nu au avut nici o propunere de facut. Pentru Marian Oprisan au votat 21 de consilieri, in timp ce liderul liberal a primit numai 12 voturi. Grupurile de consilieri au nominalizat in prima faza patru candidati. Marian Oprisan, in numele grupului PSD, i-a propus pe umanistul Horia Furtuna, pentru ca si cei din Opozitie sa vada „care este munca in Consiliul Judetean Vrancea”, si pe Mircea Diaconu, decanul de virsta al consilierilor. PNL i-a propus pentru functiile de vicepresedinti pe liderul PD, Jan Vraciu, si pe cel al PRM, Marin Stoica. Cum cei doi consilieri nu si-au dat acordul pentru a candida, Horia Furtuna si Mircea Diaconu au fost alesi vicepresedinti cu 20 de voturi pentru si 13 impotriva. Ultimul punct de pe ordinea de zi a fost stabilirea numarului si a componentei comisiilor de specialitate ale Consiliului Judetean. Spre deosebire de mandatul precedent, institutia va avea patru comisii de specialitate, care vor fi controlate tot pe pesedisti. Presedintele PUR Vrancea, Horia Furtuna, a declarat, dupa incheierea sedintei, ca decizia de a vota cu pesedistii a fost luata ca urmare a unui acord incheiat la nivel central intre PUR si PSD. Cu toate ca la sedinta de constituire umanistii au votat alaturi de PSD, presedintele acestora l-a luat „vom vedea” in brate atunci cind a fost intrebat cum va vota in viitor. Horia Furtuna a declarat ca intelegerea nu este valabila si pentru Consiliul Local, la a carui constituire consilierii partidului nu s-au prezentat, la fel ca ceilalti consilieri din partidele de Opozitie.
Vot impotriva pe motiv de guma de mestecat
Consilierii care au venit simbata la sedinta de constituire au fost validati in functie. Doar doi dintre acestia nu au fost votati in unanimitate. Constatin Guguianu, exclus din PD imediat dupa alegeri deoarece a trecut in tabara pesedistilor, nu a fost votat de consilierii din opozitie. La rindul sau, Marian Oprisan a votat impotriva validarii consilierului liberal Eduard Lambrino, sub pretextul ca acesta ar fi mestecat guma in timpul sedintei. Pentru a nu se lasa mai prejos, liberalul a votat si el impotriva validarii lui Marian Oprisan. Dupa ce intreaga procedura de validare s-a terminat, liderul PSD l-a „rugat” pe Toader Ghetu, secretarul CJ, sa consemneze ca de fapt a votat pentru validarea lui Eduard Lambrino. Corneliu Momanu, presedintele PNL, a afirmat ca secretul votului in alegerea presedintelui CJ si a vicepresedintilor nu a fost respectat, deoarece in sala nu a fost instalata o cabina de vot. Asa cum se banuia, PSD si-a asigurat simbata o majoritate confortabila in legislativul judetean, fapt care-i permite lui Marian Oprisan sa promoveze proiecte asa cum a facut si in precedentul mandat. PUR a trecut peste protocolul incheiat cu celelalte partide din fosta „coalitie antifrauda” si s-a alaturat pesedistilor pentru un post de vicepresedinte. Din cite se pare, umanistii vor obtine si alte avantaje din pactul cu pesedistii, in discutie fiind citeva posturi in conducerea unor institutii locale. Pentru alegerea lui Marian Oprisan, PSD a mai avut un al patrulea vot din opozitie. Deocamdata nu se stie cine si-a mai tradat partidul pentru ca votul a fost secret. De remarcat ca cei doi consilieri PRM, Marin Stoica si Gabriel Nedelcu, nu au stat alaturi la sedinta. De altfel, Gabriel Nedelcu urma sa ocupe un post de vicepresedinte al CJ in cazul in care intelegerea cu PRM nu cadea in ultimul moment.
„Baronul” s-a simtit ca la el acasa
Marian Oprisan, stiindu-se cu mandatul de presedinte in buzunar, s-a comportat simbata ca la el acasa la sedinta. Inca inainte de a fi ales, acesta i-a spus lui Corneliu Momanu, presedintele PNL, ca vorbeste in sedinta fara aprobare si ca va lua masuri dupa ce va fi ales. La inceputul sedintei, presedintele PSD si-a exprimat nemultumirea ca liberalii si-au schimbat locurile stabilite de functionari, pentru a sta alaturi. Marian Oprisan a dat, intr-o discutie care a avut loc in afara sedintei, citeva amanunte despre modul in care va conduce noul CJ. In viziuna sa, pentru aprobarea hotaririlor referitoare la buget este nevoie numai de o majoritatea simpla si nu de doua treimi, asa cum prevede legislatia in domeniu. Presedintele PSD a exclus orice posibilitate de a candida pentru un loc in Parlamentul tarii. In pauzele in care se faceau pregatiri pentru votarea alesilor din fruntea CJ, Marian Oprisan a schimbat replici cu liderii Opozitiei. Printre acestia s-a numarat si deputatul liberal Nini Sapunaru, care a renuntat la mandatul de consilier judetean obtinut. Marian Oprisan nu si-a ascuns deloc satisfactia ca a ajuns din nou presedinte CJ si i-a ironizat de mai multe ori pe cei din Opozite. In unele momente duelurile verbale s-au inasprit, insa nu s-a ajuns la cearta. „Baronul” a tinut sa-i spuna deputatului Nini Sapunaru ca stie despre convorbirea pe care a avut-o cu prim vicepresedintele PRM Corneliu Ciontu, caruia i-ar fi spus sa renunte la intelegerea cu PSD. (Mihai BOICU)
Protocolul Opozitiei a cazut
Dupa cum se stie, inainte de alegerile locale, liderii partidelor de Opozitie, printre care si colegul lui Marian Oprisan, vicepresedintele ales Horia Furtuna, au decis sa semneze un acord pentru a se sustine reciproc in momentul constituirii Consiliului Judetean. „Partidele politice semnatare se obliga ca pe perioada de functionare a prezentului protocol sa nu colaboreze, la nivel judetean sau local, cu Partidul Social Democrat”, era unul din angajamentele „coalitiei antifrauda” semnat si de umanisti. In afara intelegerii dezvaluita presei, protocolul mai avea si o anexa ale carei prevederi nu au fost dezvaluite. Protocolul de colaborare a intrat in vigoare pe 8 mai, chiar in ziua declansarii campaniei electorale si ar expira, teoretic, pe 15 august. Pe 8 mai, presedintii de partide au declarat intr-o conferinta de presa comuna ca este exclusa orice colaborare cu PSD. Presiunile facute de PSD asupra candidatilor si convingerea ca se va incerca fraudarea alegerilor locale au fost motivele invocate atunci de liderii formatiunilor de opozitie pentru incheierea acestei intelegeri. Dupa cum s-a derulat votul de simbata, consilierii din cel putin doua partide au tradat intelegerea si au votat impreuna cu PSD, fapt care denota ca aceasta intelegere a picat. (C.M.)
„Tovarasul” Furtuna s-a impacat cu „baronul” Oprisan
Horia Furtuna, presedintele PUR, a ajuns vicepresedinte propus chiar de pesedistul Marian Oprisan. Timp de doi ani, cei doi au purtat un adevarat razboi al declaratiilor, care nu au mai contat in momentul in care au avut un interes comun: o functie confortabila pentru urmatorii patru ani. Pe de o parte, liderul umanistilor l-a acuzat pe „baron” pentru modul dezastruos in care a condus judetul, dar si pentru faptul ca a stors de bani oamenii de afaceri. La rindul sau, Oprisan il numea „tovaras” pe Furtuna pentru ca a fost activist PCR, dar si deputat in Marea Adunare Nationala si l-a acuzat ca si-a insusit activele gospodariei de partid. „Sta in puterea noastra, a oamenilor de afaceri, care am crezut in principiile si valorile economiei de piata, sa nu mai stam la cheremul unor puslamale cu pretentii de lideri politici si caractere de vatafi”, spunea Furtuna despre Oprisan, anul trecut. In octombrie 2003, liderul umanist afirma despre Marian Oprisan, „de profesie baron local”, ca isi conduce organizatia dupa „modelul Stalin”, iar in luna februarie a acestui an ii cerea demisia din fruntea Consiliului Judetean, pentru ca este „principal vinovat pentru starea dezastruasa, din toate punctele de vedere, in care se gaseste judetul”. „Vrancea reprezinta apogeul abuzurilor puterii”, declara in martie actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean. In timpul campaniei electorale, PUR a contestat candidatura lui Marian Oprisan pe motiv ca nu si-a lamurit acuzatiile ca ar fi fost colaborator al fostei Securitatii. Iata ca, dupa numai citeva saptamini, cei doi au ajuns sa conduca impreuna Consiliul Judetean Vrancea, mai ales ca, se stie, au fost si colegi de partid. (M.B.)

Comentarii