Magazinul din subsolul Politiei vrincene

marți, 21 decembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Magazinul din subsolul Politiei vrincene

Corpurile delicte ce au fost folosite la comiterea unor infractiuni sau au fost confiscate de politisti in urma anchetelor sint depozitate intr-o incapere de 10 metri patrati situata la subsolul Politiei Focsani. Acestea sint tinute in aceasta incapere pina la expirarea termenului de contestatie sau pina la solutionarea dosarului penal. Dupa aceea, „corpurile delicte” ajung fie la magazinul de marfuri confiscate de la Directia de Finante, fie sint distruse, in urma deciziei luate de o comisie de specialitate, formata din reprezentanti de la finante, OPC si Agentia de Mediu. Aceasta incapere seamana cu un mic bazar. Aici sint depozitate aproape tot felul de bunuri, exceptind armele de foc sau produsele perisabile.
Intr-o camera din subsolul Politiei municipiului Focsani sint depozitate bunuri care ar putea concura oricind, ca si diversitate, cu un centru comercial. Ferecata cu gratii si cu lacate, in Camera Obiectelor Delicte sint depozitate bunuri din trei categorii, penala, contraventionala si cele gasite sau abandonate. Cu exceptia bunurilor perisabile si a armelor de foc, de-a lungul timpului aici au fost adunate cutite, bite, furci, topoare, bolovani, obiecte folosite pentru comiterea de crime, violuri, tilharii sau alte infractiuni, dar si covoare, lenjerie de pat, reviste, casete si CD-uri pirat, piese auto, articole de imbracaminte si incaltaminte, aparatura electrocasnica, tigari, cafea, jocuri mecanice si calculatoare, care au fost confiscate sau care nu sint revendicate de nimeni. „Avem un gestionar care se ocupa foarte strict de aceasta incapere. Toate bunurile care intra aici trebuie sa si iasa. Evidenta lor este tinuta foarte atent. Bunurile de natura contraventionala sint depozitate in acest loc pina la expirarea termenului de contestatie, adica 15 zile, dupa care, in functie de decizia instantei, se decide restituirea sau nu a bunurilor confiscate sau distrugerea acestora, in functie de decizia unei comisii. Marfurile abandonate sau gasite, care nu sint revendicate de nimeni, timp de un an de zile, sint duse la magazinul de marfuri confiscate de la Directia de Finante. In cazul celor de natura penala, acestea sint depozitate pina cind instanta formuleaza o solutie in cazul dosarului penal studiat”, ne-a declarat comisarul sef Mihai Lungu, seful Biroului Cazier Judiciar si Evidenta Operativa din cadrul IJP Vrancea. Aceasta incapere este destinata oricarui produs, exceptindu-le pe cele perisabile, dar si armele de foc, substantele inflamabile, toxice sau explozibile.
Trebuie stiut ca de-a lungul timpului aici au fost depozitate si bolovani sau ciomege folosite pentru savirsirea de infractiuni.
Comisia stabileste soarta bunurilor
Imediat dupa ce instanta a dat o solutie asupra destinatiei acestor bunuri, se intruneste o comisie de specialitate. „Directia de Finante trimite un reprezentant, alaturi de unul de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului si de la Agentia de Mediu, si in prezenta acestei comisii sint inventariate aceste bunuri. Daca aceasta comisie nu-si da acordul ca produsele sa fie duse in magazinul de produse confiscate, acestea se distrug”, adauga comisarul sef Mihai Lungu. Desi CD-urile si casetele pirat nu pot avea alta soarta decit distrugerea, aceasta comisie mixta tot trebuie intrunita pentru a-si da acordul. Cei carora le sint confiscate bunuri pot contesta decizia in termen de 15 zile, iar daca instanta le da dreptate, bunurile le sint restituite. Daca nu, acestea ajung tot la Directia de Finante. In cazul obiectelor folosite pentru comiterea de infractiuni, acestea sint pastrate pe tot parcursul procesului, deorece pot fi folosite ca probe in instanta. „Aceste bunuri pot sta perioade indelungate in aceasta incapere. Cele de natura penala pot fi depozitate aici chiar si cinci ani, iar cele de natura contraventionala pina la un an”, mai spune comisarul sef Mihai Lungu. Fiecare produs depozitat in aceasta incapere este descris perfect la preluare, precizindu-se dimensiunile, formele, culorile, pentru a se evita o eventuala greseala la inapoierea produsului. De asemenea, obiectele de natura penala sint marcate cu numarul dosarul penal caruia corespund. Un regim special il au sumele de bani care sint confiscate, acestea depunindu-se in conturi deschise la CEC si obiectele din metale pretioase, care se depun la banca. De asemenea, masinile confiscate sint depozitate intr-un garaj special amenajat in IJP Vrancea. Totodata, legea permite confiscarea unor locuinte. Daca prejudiciul poate fi recuperat, pe imobilul respectiv se poate pune sechestru si apoi se poate dispune scoaterea la vinzare a imobilului. (Dan CHIRIAC)

Comentarii