Vinatoare de viceprimari

miercuri, 23 iunie 2004, 23:00
7 MIN
 Vinatoare de viceprimari

Alegerile locale s-au incheiat. Partidele politice s-au batut, si la propriu si la figurat, ca sa obtina cit mai multe fotolii in administratie. Acum a inceput batalia pentru viceprimari. In ciuda trudei partidelor din Opozitie, dar, de ce sa n-o spunem, si cu ajutorul lor voit sau nevoit, PSD a obtinut cele mai multe fotolii de primari, consilieri locali si judeteni. Daca au obtinut aceste rezultate prin frauda, dupa cum sustin unii lideri de partide, asta va clarifica justitia. Sau poate nu, intrucit exista precedente in acest sens. Primarii care au iesit din primul tur au sarbatorit cum se cuvenea, ceilalti care s-au batut in turul doi au sarbatorit si ei, mai tirziu, dar mai bine mai tirziu decit niciodata sau… peste patru ani. Nimeni nu s-a gindit insa la chinurile alegerii viceprimarului, operatiune aflata in plina desfasurare in tot judetul. Oare prin ce trece posibilul viceprimar, cind stie ca va fi ales prin jocuri de culise? Cite combinatii ii vin in minte, cite permutari, cite nopti de nesomn, si asta pentru ce? Pentru un post important in comuna, in „coasta” primarului. Pesedistii vor, evident, ca viceprimarul sa fie de aceeasi coloratura politica. Si de aici incep problemele. In primul rind, PSD-ul nu s-a multumit cu citi edili a scos in alegeri si acum vrea ca acestia sa fie dublati de viceprimari proprii, pentru ca echipa sa fie completa. Liderii partidelor de opozitie, care au destui consilieri locali comunali, vor si ei sa aiba macar un viceprimar. De cind au inceput validarile consiliilor locale si alegerea viceprimarilor, PSD-ul a intrat in alerta maxima. Acolo unde consiliile sint alcatuite in majoritate de consilieri din Opozitie, teama ca vicele sa fie tot de Opozitie este justificata. Asemenea situatii exista in multe comune, ba mai mult, exista cazuri in care si primarul si viceprimarul sint de Opozitie, care detine majoritatea si in Consiliul Local. Unde nu iese cu votul intervine PSD-ul, cu tactici cunoscute vrincenilor: racolari, presiuni, controale, intirzieri in validarea consiliilor locale, pina cind unul dintre consilierii opozitiei cedeaza si trece in PSD.
Alegerea viceprimarului din Bordesti poate fi folosita drept studiu de caz pentru situatia din consiliile locale vrincene. Consilierul democrat Adrian Marinescu urmeaza sa fie propus pentru functia de viceprimar. Acesta, impreuna cu ceilalti consilieri din opozitie, care detin majoritatea in Consiliul Local, il acuza pe primarul pesedist Gheorghe Tataru, dar si pe secretarul Prefecturii, Constantin Mindrila, ca amina deliberat sedinta de alegere pina cind se vor putea face „diligentele” necesare pentru ca viceprimarul sa fie tot din fruntasii pesedisti ai comunei. Si uite-asa, primarul fuge de opozitie, opozitia fuge dupa el, din toate acestea cine are de pierdut? Viceprimarul. Nici citiva din bruma de primari vrinceni care au cistigat pe listele Opozitiei nu sint prea „hotariti” daca sa mai stea pe listele partidelor care i-au facut primari. Motivele sint diverse si binecunoscute. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe tusul stampilelor de vot si PSD-ul a si inceput sa faca racolari printre ei, astfel ca Vrancea sa fie singurul „giudet” fara primari de opozitie. Se pare ca si la Garoafa, lucrurile nu sint tocmai pe fagasul normal. Ieri au fost validati in Consiliul Local trei consilieri care au fost inainte demisi din partidul pe listele caruia au fost alesi. Motivul? Sefii din partid spun ca, incepind cu campania pentru alegerea primarului in cel de-al doilea tur de scrutin, acestia au facut campanie pentru PSD. Pai este frumos domnilor sa va aleaga oamenii tocmai pentru a lupta impotriva „enclavei PSD” – dupa cum spunea un impatimit luptator impotriva partidului de guvernamint – sa faceti propaganda pentru contracandidatul dv. si sa reprezentati in Consiliul Local interesele unui partid de opozitie? Iata ca la Garoafa se poate. Si nu asa oricum, ci cu stima si devotament. Ce s-au mai pupat consilierii opozitiei cu primarul si viceprimarul validat in prima sedinta a Consiliului Local de ieri. S-au pupat fiecare pe fiecare, ca nici nu mai stiai care de unde sint si au mai si jurat apoi cu mina pe Biblie sa-si indeplineasca promisiunile facute electoratului lor. Si aceasta in conditiile in care la Garoafa au fost alesi doar 6 consilieri PSD, din totalul de 13. Suna bine pentru liderii Opozitie. Dar cum suna faptul ca Dumitru Turcu, consilier pesedist, a fost ales viceprimar cu 10 voturi „pentru”? Asta suna a „rusinica” pentru opozantii care l-au votat, cind li s-a cerut sa propuna unul din rindurile lor. Dupa cum se vede, judetenele partidelor de pozitie nu pot controla toti membrii din teritoriu.
Consilieri demisi de partid, acceptati de PSD?
Un invitat la sedinta de constituire a Consiliului Local Garoafa a intrerupt sedinta de ieri, pentru a-i aduce la cunostinta secretarului Prefecturii Vrancea, Constantin Mindrila, ca doi liberali, Nelu Turluianu si Stefan Stefanescu, au fost demisi din partid cu ceva timp inainte, motiv pentru care nu pot fi validati in functii. Invitatul chiar i-a adus la cunostinta secretarului Prefecturii paragraful din lege, pentru a fi sigur ca acesta se afla in cunostinta de cauza. „Domnule invitat. Eu cunosc legea, asa este. Comisia de validare a hotarit, a supus spre validare mandatele, sintem in faza de a depune juramintul, daca exista anumite neclaritati, contestatii, ori rezolvati in instanta, ori…, dar nu in cadrul sedintei de astazi”, a spus Constantin Mindrila. „In calitate de invitat imi permiteti sa ma retrag?”, a intrebat apoi invitatul, care s-a retras pentru a planui, probabil, cum si in ce fel ii poate detrona pe cei care au tradat partidul. Presedintele liberal Corneliu Momanu spune ca Nelu Turluianu si Stefan Stefanescu au fost dati afara din PNL pentru ca nu s-au achitat de sarcinile ce le reveneau in calitate de candidati liberali. Momanu mai spune ca, prin validarea celor doi, s-a incalcat legea si ca se va adresa instantei. „Nu s-a respectat legislatia, din moment ce doi consilieri care au fost demisi de pe listele noastre au fost validati in Consiliul Local. Vad ca s-au orientat si la Garoafa dupa modelul Consiliului Judetean, unde l-au validat pe Constantin Guguianu. O sa atacam aceasta decizie”, spune Corneliu Momanu. Intr-o situatie similara se afla si consilierul PD, Dumitru Iosif, care, la inceputul sedintei, nu stia exact ce-i cu el. Adica daca mai este sau nu in partid. Si noi sintem siguri de un lucru. Ca va fi dat afara din PD, sau cel putin asa spun sefii sai de la Focsani. Poate va intrebati de ce. Pai si din simplul motiv ca viceprimarul pesedist a fost ales de 10 dintre cei 13 consilieri, in conditiile in care opozitia era practic majoritara in Consiliul Local. Mai spunem ca viceprimarul pesedist a fost, pina nu demult, un infocat luptator taranist impotriva PSD.
Pesedisti cu „blana” de opozant?
Ieri, si in comuna Paunesti, a avut loc validarea Consiliului Local, si a fost ales viceprimarul. Primarul Vasile Dumitriu a cistigat alegerile pe listele PNL, desi a mai cochetat si cu PSD-ul in „tineretea” sa politica. La sedinta a fost prezent si prefectul George Baesu, un neobosit om de campanie pesedista. Multi dintre oamenii din comuna afirmau ca, in noaptea de dinaintea alegerii viceprimarului, s-au facut presiuni puternice din partea unor anumiti pesedisti, pentru ca fostul primar, Ion Dinica, pesedist si el, sa fie ales viceprimar. Acest lucru nu s-a intimplat, dat fiind faptul ca in CL opozitia detine majoritatea. Si astfel, a fost numit viceprimar Dorel Novac, membru in PD. Cu cei doi oameni se intimpla, totusi, un fenomen interesant. In primul rind, la sedinta, consilierii pesedisti l-au votat tot pe democrat ca viceprimar, iar prefectul a zis ca e o onoare pentru el sa valideze un reprezentant de la PNL si unul de la PD in functii de conducere. Adevaratii oamenii ai Opozitiei spun insa ca nu cred vorbele prefectului nici in ruptul capului, decit doar daca George Baesu stia el ce stia, adica stia ca primarul si viceprimarul sint pesedisti cu „blana” de opozant. Asta timpul o va dovedi, dar ce e si mai interesant in toata povestea este ca atit primarul cit si viceprimarul nu au putut afirma ca nu vor trece la PSD, in conditiile in care oamenii i-au votat si pentru ceea ce reprezinta ei ca oameni, dar si pentru faptul ca nu erau pesedisti. Unul dintre argumente care intareste ceea ce s-a spus pina acum este si faptul ca, acum doua zile, PSD Vrancea a trimis la redactiilor un fax cu lista primarilor din judet, in dreptul carora era trecuta si apartenenta politica. In acel document, patru primari care au candidat pe listele partidelor de opozitie figurau ca si primari PSD. Unul dintre cei patru primari este cel despre care am vorbit mai sus – Vasile Dumitriu, edilul liberal din Paunesti. Sandu Iacob, primar independent la Cotesti, Gheorghe Gaman, primar democrat la Racoasa, si Marcel Alexandrescu, tot democrat, ales primgospodar al comunei Timboiesti au fost, deasemenea, trecuti pe lista cuceririlor PSD. Deocamdata nu spune nimeni nimic, insa tacticile de racolare in PSD sint de abia la inceput, mai ales ca alegerile generale bat la usa, iar Vrancea trebuie sa ofere din nou, daca se poate, 100% din voturi lui Adrian Nastase ori PSD-ului. In orice caz, finalul va fi, daca nu „apoteotic”, cel putin definitoriu pentru „suprematia” PSD-ului asupra primariilor vrincene. Sau poate nu? (Sebastian OANCEA, Marius GRIGORESCU)

Comentarii