Conducerea "Securent" solicita dizolvarea sindicatului

joi, 07 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Conducerea "Securent" solicita dizolvarea sindicatului

Tribunalul Galati a devenit cimpul de lupta al unui adevarat razboi iscat intre salariatii firmei care se ocupa cu paza si protectia Sidex, SC Securent SA si conducerea acestei societati. Motivul acestui conflict il constituie nici mai mult, nici mai putin, decit faptul ca angajatii firmei s-au constituit intr-un sindicat.
La nici un an de la cistigarea licitatiei serviciului de paza al Combinatului, firma bucuresteana Securent SA a devenit protagonista unui adevarat razboi, pe cealalta parte a baricadei aflindu-se chiar proprii angajati. Acest conflict, care a ajuns pe rolul instantei, s-a declansat in momentul in care "strajerii" de la Securent s-au constituit intr-un sindicat care a fost denumit "Total".
Sindicatul cu pricina a primit personalitate juridica in urma unei sentinte a Judecatoriei pronuntata la inceputul lunii martie. La scurt timp de la recunoasterea acestui sindicat, conducerea firmei Securent SA Bucuresti a atacat in instanta aceasta decizie, pe care a calificat-o drept "netemeinica si nelegala". Cererea de dizolvare a sindicatului are la baza sustinerea ca firma Securent desfasoara activitate militarizata, iar in anumite situatii este subordonata Politiei. "Avind in vedere ca SC Securent SA Bucuresti desfasoara activitate de paza militarizata, avind la Punctul de Lucru Galati 22 de pistoale cu foc, precum si faptul ca Politia are drept de control asupra desfasurarii activitatii de paza de catre societatile specializate precum si subordonarea acestor societati, in anumite situatii, Politiei. Consideram ca instanta a acordat personalitate juridica sindicatului liber Total prin incalcarea dispozitiilor articolului 5 din Legea 54/1991 referitoare la sindicate", se spune in cererea de chemare in judecata, facindu-se referire la faptul ca salariatii din cadrul unitatilor subordonate Ministerului de Interne nu se pot constitui in sindicate. In aceeasi cerere, semnata de directorul zonal Sterian Docan, se mai afirma ca instanta de judecata care a acordat personalitate juridica sindicatului Total a incalcat dispozitiile legii sindicatelor, intrucit in statut nu au fost precizate nivelul cotizatiei si modul de incasare a acesteia. De asemenea, conducerea Securent a solicitat dizolvarea sindicatului pe considerentul ca sindicatul nu a solicitat acord de sediu. "Instanta de judecata face mentiunea ca sediul sindicatului este in Galati, in incinta SC Securent SA, strada Smirdan, numarul 1P, dar dupa cum puteti observa la dosarul cauzei nu exista acord de sediu dat de conducerea Securent, iar sindicatul, in timpul constituirii, nu a depus nici un act sa solicite aceasta", se mai sustine in cererea de chemare in judecata a conducerii societatii Securent SA.
"Securent este o societate comerciala si nu subordonata Ministerului de Interne"
Aparatorul sindicatului Total, consilierul juridic Gheorghe Tiber, a solicitat ieri in instanta respingerea cererii conducerii societatii, innvocind nu mai putin de trei exceptii. "In primul rind, invocam lipsa calitatii procesuale active a SC Securent SA, intrucit consideram ca aceasta cauza deferita spre solutionare Tribunalului Galati nu este de ordine publica, iar, in plus, daca cererii i s-ar conferi caracterul unei interventii in interes propriu, aceasta trebuie facuta numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor. In al treilea rind, conducerea Securent s-a adresat Judecatoriei Galati ca prima instanta, cu o cerere de chemare in judecata a organizatiei sindicale, iar aceasta in mod corect, a considerat-o cerere de recurs. In aceasta situatie, consideram ca recursul este tardiv, fiind introdus dupa o luna", a afirmat consilierul juridic Gheorghe Tiber. Acesta ne-a declarat ca motivele invocate de conducerea Securent pentru dizolvarea sindicatului sint neintemeiate. "Cei din conducere au sustinut ca nu am depus acord de sediu, dar articolul 15 din legea sindicatelor nu prevede obligativitatea insotirii cererii de dovada unui sediu. Cu privire la incalcarea dispozitiilor din legea sindicatului, mentionez ca in penultimul aliniat al procesului-verbal de constituire, Adunarea generala a fondatorilor a hotarit ca pentru inecput nivelul cotzatiei sa fie de 25 mii de lei pe luna pentru fiecare membru, iar modalitatea de incasare sa fie stablita ulterior prin negociere deoarece salariile sint platite pe carduri. Afirmatia ca Securent este subordonata Ministerului de Interne, iar salariatii nu se pot constitui in sindicat, mi se pare neintemeiata. SC Securent SA este societate comerciala si nu este subordonata Ministerului Aparararii Nationale sau Ministerului de Interne, iar personalul sau este civil", a incheiat Gheorghe Tiber. (Cristina SARBESCU)

Comentarii