In puscarie, dupa prescrierea pedepsei

joi, 31 mai 2001, 23:00
3 MIN
 In puscarie, dupa prescrierea pedepsei

Protagonistul acestui neobisnuit caz este Ioan Sevastre din comuna Corod, aflat acum in inchisoare, desi pedeapsa s-a prescris. In luna iunie a anului 1989, pe cind avea 39 de ani, barbatul a fost trimis in judecata printr-un rechizitoriu al Procuraturii Tecuci pentru comiterea a doua infractiuni: tilharie si trecere frauduloasa a frontierei. Potrivit procurorilor, dupa ce a sustras prin violenta de la doi sateni suma de 500 de lei si verighetele acestora, barbatul a trecut fraudulos frontiera de stat in fosta Republica Socialista Federativa Iugoslavia. Fiind prins pe terioriul Iugloslaviei si considerindu-se ca acesta s-a sustras urmaririi penale, Sevastre a fost judecat pentru ambele fapte de catre Judecatoria Tecuci. Printr-o sentinta pronuntata pe 12 septembrie 1989, corodeanul a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru tilharie si la trei ani de detentie pentru trecere frauduloasa a frontierei. Prin aceeasi decizie, judecatorii au hotarit ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea, adica sase ani de inchisoare, la care s-a adaugat un spor de un an de detentie. Pentru a nu ajunge dupa gratii, inca inainte de intocmirea rechizitoriului, Sevastre si-a luat talpasita din tara si s-a refugiat in Germania.
nteresant este ca anchetatorii au stiut tot timpul ca acesta a parasit tara, cunoscind chiar si orasul in care galateanul se adaposteste. "In luna februarie 1989, Ioan Sevastre a trimis un pachet cu imbracaminte fratelui sau, Sevastre Grigore, unde s-au gasit mai multe bunuri de provenienta RFG, iar din procesul-verbal de perchezitie domiciliara la locuinta fratelui rezulta clar ca la locuinta acestuia s-au gasit mai multe bunuri de provenienta RFG. Mai mult decit atit, in buletinul de expeditie al pachetului, la rubrica expeditor, figureaza numele inculpatului si domiciliul acestuia in orasul Aachen, raportul de expertiza criminalistica stabilind ca scrisul apartine lui Ioan Sevastre", se spune in sentinta de condamnare, ramasa definitiva pe 16 octombrie 1989. Cu toate acestea, politistii nu au facut demersurile necesare pentru aducerea acestuia in tara, asteptind ca Sevastre sa se intoarca de unul singur pe meleagurile natale.
Dosarul a fost scos la naftalina
Dupa indelungi asteptari, oamenii legii s-au lasat pagubasi pentru ca Sevastre nu avea de gind sa se mai intoarca in tara. Dosarul acestuia a fost scos de la "naftalina", la inceputul lunii decembrie, atunci cind mult cautatul corodean avea sa paseasca dupa 12 ani in tara. Dat inca in consemn, Sevastre a fost arestat imediat pentru a-si executa pedeapsa, oamenii legii evitind insa sa faca calcule pentru a stabili daca acesta mai trebuie sau nu bagat dupa gratii. Instanta, respectiv Judecatoria, avea sa primeasca pe rol, la scurt timp, cererea acestuia de contestare la executare careia i s-a dat cistig de cauza. Decizia de punere in libertate a avut la baza faptul ca, dupa Revolutie, infractiunile de trecere frauduloasa a frontierei fusesera gratiate prin Decretul-lege nr.3/1990, corodeanului raminindu-i de executat doar pedeapsa pentru comiterea tilhariei, adica sase ani de detentie. Potrivit Codului de Procedura Penala, dupa 11 ani, adica exact cu doua luni inainte ca acesta sa fie arestat, executarea acestei pedepse s-a prescris.
"Nu am am mai auzit de un asemenea caz in viata mea"
Ceea ce este suprinzator in acest caz este faptul ca, desi instanta a decis ca acesta sa fie pus in libertate, Ioan Sevastre se afla si in prezent in spatele gratiilor. Contactat telefonic, aparatorul protagonistului acestui caz, avocatul Gigel Potrivitu, ne-a declarat ca Sevastre nu poate fi pus in libertate pentru ca solutia nu este definitiva, Parchetul atacind sentinta data de Judecatorie. "Aceasta situatie ma indigneaza si ma revolta in acelasi timp. Aici nu este vorba despre a fi sau nu fi vinovat, clientul meu necontestind nici una dintre acuzatii, ci despre faptul ca trebuie respectata legea, asa cum este ea facuta. Legea nu trebuie interpretata dupa cit de patat este rechizitoriul unui om. Nu am am mai auzit de un asemenea caz in viata mea", ne-a declarat avocatul Potrivitu. (Cristina SARBESCU)

Comentarii