Judecatorii prelungesc mandatele de arestare in lipsa avocatilor

joi, 17 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Judecatorii prelungesc mandatele de arestare in lipsa avocatilor

Decizia avocatilor de a nu se prezenta la emiterea si prelungirea mandatelor de arestare preventiva a dat nastere la situatii fara precedent. Zilele acestea, procurorii nu au putut aresta un cetatean moldovean cercetat pentru inselaciune deoarece la emiterea mandatului era necesara prezenta unui aparator. Cum avocatii se aflau in a doua zi de protest, anchetatorii n-au putut face altceva decit sa-i interzica parasirea localitatii.
Avocatii sustin ca neprezentarea lor la arestare este in avantajul clientilor, care astfel vor avea parte de o cercetare si judecata echitabila. "In urma cu doua saptamini hotarisem sa ne prezentam la emiterea mandatelor, insa la judecata nu puteam face acest lucru. In aceasta situatie se crea o injustitie pentru client, care nu beneficia de asistenta juridica in cursul judecatii, ci numai cind era arestat. De aceasta data, daca nu-i aparam nici la judecata, nu-i aparam nici la arestare", ne-a declarat decanul Baroului galatean, Dumitru Soare.
Unui inculpat i-a fost mentinuta starea de arest doar pe baza concluziilor procurorului
Potrivit Codului de Procedura Penala, in cazul procedurii prelungirii arestarii "inculpatul este adus in fata instantei si va fi asistat de aparator". Pentru a nu-i lasa totusi pe infractori in libertate, judecatorii ignora aceasta prevedere a legii. In cursul zilei de ieri, judecatorii de la Tribunal au avut pe rol un singur dosar de prelungire a masurii arestarii preventive, avindu-l ca inculpat pe Cornel Cuzevici. Chiar daca din sala de judecata lipsea avocatul acestuia, instanta a dat cuvintul procurorului de sedinta, care a solicitat prelungirea mandatului si ulterior inculpatului. Dupa citeva ore, judecatorii au cazut de cuviinta ca inculpatului sa i se mentina starea de arest.
"Acest lucru reprezinta o ilegalitate si respectarea dispozitiilor legale atrage nulitatea actului procedural. Cert este ca, atunci cind se va ajunge la judecata, vom specula acest lucru", ne-a declarat avocatul Soare. Sansele ca inculpatul mentinut in arest in aceste conditii sa fie ulterior lasat in libertate sunt foarte mari, intrucit, potrivit art. 197 din Codul de Procedura Penala, "sint prevazute cu sanctiunea nulitatii dispozitiilor privitoare la prezenta inculpatului si asistarea acestuia de catre aparator".
Greva avocatilor si-a atins scopul
Probabilitatea ca aceste situatii sa se mai intimple este destul de mare, deoarece avocatii nu prevad prea curind incetarea actiunii de protest. "Mi s-au adus la cunostinta toate aceste lucruri, dar nu pot decit sa ma bucur pentru ca intr-adevar greva noastra si-a atins scopul. Sintem aratati cu degetul ca ceea ce facem noi este ilegal, dar nimeni nu se intreaba de ce sintem nevoiti sa recurgem la aceasta forma dura de protest. Consider ca neprezentarea la procese este un act de dreptate", sustine decanul Soare. (Cristina SARBESCU)

Comentarii