Medicul Rusu a ingenuncheat statul roman

vineri, 29 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Medicul Rusu a ingenuncheat statul roman

Medicul a fost acuzat de luare de mita in urma unui flagrant organizat de procurorii galateni acum sapte ani, dar trei instante de judecata l-au gasit nevinovat. Acest caz nu are precedent in intreaga justitie galateana, care este nevoita, prima data, sa dea cistig de cauza unei victime a abuzurilor procurorilor. Desi sentinta data ieri in prima instanta la Tribunalul Galati poate fi atacata cu apel si recurs, este putin probabil ca acest caz sa ia o alta intorsatura.
Medicul Grigore Rusu era in 1993 director al Spitalului "Sf. Elisabeta Doamna" si seful sectiei de psihiatrie. Doctorul a intrat in vizorul anchetatorilor pe 6 septembrie, zi in care s-a prezentat la Politie un anume Dumitru Hurmuz, vechi client al sectiei de psihiatrie, sustinind ca directorul i-a solicitat 100 mii de lei pentru a-i facilita internarea in spital. Pe baza acestui denunt, anchetatorii au decis organizarea unui flagrant, drept pentru care i-au inminat individului 20 de bancnote a cinci mii de lei, marcate cu substanta fluorescenta. A doua zi, denuntatorul s-a prezentat la cabinetul medicului, unde, dupa citeva minute, au descins si organele de ancheta. Pentru ca teancul de bani a fost gasit intr-unul din buzunarele halatului medicului, dr. Rusu a fost retinut si ulterior arestat de procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunalul Galati.
Medicul Rusu a pledat nevinovat, inca de la inceput
De la declansarea scandalului si pina la final, medicul Rusu si-a mentinut declaratiile potrivit carora ar fi nevinovat. Acesta a declarat procurorilor ca in acea zi a fost acostat de Dumitru Hurmuz, care i-a fost pacient. Acesta sustinea ca ar vrea sa se interneze din nou, pentru a se vindeca complet. Medicul Rusu sustine ca a doua zi individul a venit in cabinetul sau intinzindu-i un teanc de bani, dar ca el a refuzat si a iesit din camera, pentru a cauta un salon liber. Doctorul a mai declarat ca, in minutul in care a fost plecat, Hurmuz i-a introdus teancul de bani in buzunarul halatului aflat in cuier.
Declaratiile sale nu au fost insa acceptate de procurori, care la scurt timp i-au intocmit rechizitoriu. Dupa trei luni in care a stat la Penitenciarul Jilava, instanta galateana a revocat masura arestarii preventive, doctorul fiind eliberat.
Plimbat prin sase instante de judecata
Initial, dosarul s-a judecat pe rolul Tribunalului Galati, dar pe 15 octombrie 1993 Curtea Suprema de Justitie a admis cererea medicului de stramutare a dosarului. Aflat in arest pe atunci, Rusu a obtinut judecarea cauzei la Tribunalul Bucuresti, unde a fost condamnat la un an si zece luni, cu beneficiul suspendarii conditionate. Considerindu-se nevinovat, doctorul a declarat apel la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, acesta fiindu-i insa respins. Epuizind si ultima cale de atac, doctorul s-a adresat Curtii Supreme de Justitie, care i-a admis recursul si a dispus restituirea cauzei pentru completarea cercetarilor la Parchet. Dupa intocmirea celui de-al doilea rechizitoriu, medicul a solicitat din nou stramutarea dosarului, de aceasta data la Iasi, unde in urma procesului judecatorii au tras concluzia ca Rusu a fost tinta unei inscenari. "Mobilul l-a constituit razbunarea, intrucit pe cind Hurmuz se afla in Penitenciar pentru lovirea unui tigan, medicul Grigore Rusu a facut parte din comisia de expertiza care a concluzionat ca acesta are discernamint, desi vroia sa se dea nebun ca sa scape de pedeapsa", au afirmat atunci judecatorii Tribunalului Iasi, care l-au achitat pe medic, considerindu-se ca "fapta nu exista". Recursurile declarate de Parchet impotriva acestei sentinte la Curtea de Apel Iasi si Curtea Suprema de Justitie au fost respinse, rind pe rind, mentinindu-se astfel sentinta prin care medicul Grigore Rusu a fost gasit nevinovat.
"Eram privit ca un infractor"
In februarie, doctorul, in virsta acum de 67 de ani, a actionat statul in judecata, solicitind daune de un miliard si jumatate de lei. Inca de la primul termen de judecata, medicul Grigore Rusu a declarat reporterilor "Monitorului" ca merita pe deplin acesti bani, intrucit a fost marcat de experienta prin care a trecut. "Nu pot exprima calvarul care l-a reprezentat pentru mine aceasta experienta judiciara, trauma psihica provocata de cele 90 de zile petrecute in arest, care m-au transformat, dintr-un cetatean onorabil si respectat, intr-un paria. Acelasi impact dur l-au suferit si membrii familiei mele. Cert este ca am fost lipsit de drepturile salariale pe perioada arestarii, am fost nevoit sa suport cheltuieli legate de deplasarile martorilor la procese, de stramutarile la alte instante, am achitat onorariile aparatorilor pe care i-am avut. Mai mult, eram ditamai doctorul, tirit prin Tribunal, imbracat in zeghe, cu catuse la miini. Eram privit ca un infractor, lucru care m-a demoralizat de-a lungul procesului. In aceasta situatie, consider ca pretentiile mele nu sunt exagerate, mai ales ca am fost gasit nevinovat", ne-a declarat, acum citeva luni, medicul Grigore Rusu.
Caz fara precedent in justitia galateana
Dupa un proces in care au fost audiati zeci de martori, Tribunalul Galati i-a dat cistig de cauza medicului Grigore Rusu, care a avut de partea sa si expertiza care confirma faptul ca cele peste 500 de milioane de lei solicitate ca despagubiri materiale sint intemeiate. Astfel, prin sentinta Sectiei Civile a Tribunalului, Statul Roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, a fost obligat sa-i plateasca medicului Grigore Rusu daune de peste un miliard de lei, dupa cum urmeaza: 557.021.800 lei, despagubiri materiale, la care se adauga 500 de milioane de lei drept daune morale si 10 milioane de lei, cheltuieli de judecata. Aceasta hotarire nu are precedent in toata justitia galateana, care a facut astfel dreptate unui om inchis pe nedrept. (Cristina SARBESCU)

Comentarii