Privatizarea executorilor judecatoresti a intrat in linie dreapta

joi, 12 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Privatizarea executorilor judecatoresti a intrat in linie dreapta

Controversata privatizare a executorilor judecatoresti este pe cale sa fie pusa in practica. Chiar daca inca de la demararea acestei "operatiuni" s-a spus ca autofinantarea executorilor va prolifera coruptia, acestia sint de cu totul alta parere. Multi dintre ei sustin ca desprinderea de instantele judecatoresti ii va face sa se confrunte cu multe probleme, printre care si aceea a gasirii unui sediu pentru a-si amplasa cabinetul.
Potrivit Legii 188/2000, executorii judecatoresti vor activa in cadrul unor camere cu personalitate juridica, ca si notarii publici. Desi acestia se vor detasa de instante, ei vor ramine, ca si pina acum, sub autoritatea Ministerului Justitiei, dar vor percepe onorarii si nu mai vor fi considerati ca facind parte din personalul auxiliar al instantei. De asemenea, legea stabileste ca impozitele incasate din onorariile executorilor constituie venituri la bugetul de stat si vor fi incluse la bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Justitiei. Mai mult decit atit, executorii vor mai avea ca atributii, pe linga cele prevazute in legea privind organizarea judecatoreasca, si "comunicarea actelor de procedura, recuperarea pe cale amiabila a oricarei creante, aplicarea masurilor asiguratorii dispuse de instanta de judecata precum si intocmirea protestului de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor". Aceeasi lege prevede ca exercitarea acestei functii este incompatibila cu "activitatea salarizata in cadrul altor profesii, exceptind activitatea didactica universitara, artistica, literara si publicistica, calitatea de deputat, senator sau consilier, desfasurarea unor activitati comerciale precum si cu calitatea de asociat in cadrul unor societati".
Executorii au depus juramintul
Dupa cum am mai scris la vremea respectiva, toti executorii care se aflau in subordinea instantelor galatene, si-au depus, acum citeva luni, cereri de privatizare, "operatiune" care trebuie sa se finalizeze pina la data de 10 mai. De altfel, toti executorii au depus, acum doua zile, juramintul, ceea ce a facut ca privatizarea sa devina acum o certitudine. Pusi in fata faptului implinit, executorii sint nevoiti acum sa parcurga alti "pasi", care de mai de care mai costisitori.
Executorii isi cauta sedii
Una dintre problemele pe care le intimpina executorii judecatoresti este aceea a gasirii unui sediu pentru a-si amplasa cabinetele particulare. "De la 10 mai incolo, nu mai este problema noastra unde vor functiona. De altfel, cei doi executori aflati in competenta noastra si-au gasit deja sediu, pe care in curind il vor publica si in Monitorul Oficial", ne-a declarat presedintele Judecatoriei Tecuci, magistratul Emil Dediu Borza. Aceeasi situatie este intilnita si la Judecatoria Tirgu-Bujor, unde unicul executor si-a gasit deja un sediu. In schimb, la nivelul Judecatoriei si Tribunalului Galati, cei cinci executori sint in impas. Din cite am aflat, o parte dintre acestia si-au gasit totusi locatia perfecta pentru a-si amplasa sediul.
Cabinete in propriile apartamente
Problema cabinetelor reprezinta o problema serioasa pentru unii dintre executori. "Am cautat pina acum, dar nu am gasit. Singura solutie ar fi aceea sa imi amplasez cabinetul in apartament, pentru ca altfel nu am ce sa fac. Sincer sa fiu, eu nu sint de acord cu aceasta privatizare care se face in mod fortat. Eu eram multumit cu situatia existenta pina acum, mai ales ca ne marisera si noua salariile. Acum sintem nevoiti sa o luam de la capat, dupa atitia ani de munca. Toata lumea spune ca, de acum incolo, ne vom imbogati, dar lucrurile nu stau chiar asa. Dupa mine, punerea in executare a hotaririlor judecatoresti va fi ingreunata, cu toate aceste onorarii, pe care nu le cunoastem nici pina acum", ne-a declarat unul dintre executorii judecatoresti. (Cristina SARBESCU)

Comentarii