Se rupe filmul in cinematografia galateana?

vineri, 28 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Se rupe filmul in cinematografia galateana?

Dupa 1996, Galatiul a intrat intr-un con de umbra din punct de vedere al promovarii artei cinematografice in sensul ca trei din cele opt sali de cinema au disparut din circuit. Daca in cazul cinematografului "Flacara" exista speranta ca acesta va putea fi repus in functiune, "Doina" si "Dunarea" nu vor mai fi calcate de cinefili in veci. "Dunarea" in mod special a avut soarta pecetluita: a fost ras de pe fata pamintului, iar pe ruinele lui probabil se va construi o parcare sau se va amenaja un spatiu verde, pentru ca la citiva metri distanta e amplasata una din cele mai moderne cladiri din oras. Referitor la "Doina", despre acest cinematograf se poate vorbi numai la timpul trecut. Adica nu mai e ce-a fost odata, acolo nu mai poti vedea filme, ci te poti intilni cu impatimitii jocurilor de noroc intrucit acolo activeaza singurul Bingo din oras.
In ce imprejurari "Flacara" si "Doina" s-au transformat din cinematografe in spatii unde isi desfasoara activitatea societati comerciale? Oamenii de bine spun ca acest lucru este efectul austeritatii in care s-a zbatut ani in sir cinematografia romaneasca. "In perioada respectiva se traia foarte greu. Atunci s-a apelat la orice varianta pentru a obtine cel putin banii necesari salariatiilor. Asa se face ca au fost inchiriate spatii din «Flacara» unei firme care si-a facut acolo depozite, asta pentru a se incasa bani, iar cinema «Doina» a fost inchiriat cu schimbare de destinatie, devenind o sala de bingo", ne-a declarat Ion Labuneti, directorul Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) Galati "Romaniafilm". Se pare ca "Flacara", amplasat in cartierul Micro 40, va reveni pina la sfirsitul anului 2002 la activitatea pentru care a fost proiectat. In schimb, daca se va rezilia contractul de la "Doina", acesta nu va putea reveni la destinatia initiala pentru ca scaunele din sala au fost vindute. "Nu avem capacitate financiara de a-l pune in functiune. Mobilierul a fost vindut catre unele camine culturale, iar banii din chirii nu au fost pastrati, ci cheltuiti pe salarii si alte activitati", a afirmat Ion Labuneti.
Prohod politic la groapa cinematografului "Dunarea"
Daca "Flacara" si "Doina" au fost sacrificate pe altarul intereselor economice care inglobau si problema stringenta legata de plata salariilor angajatilor, cinema "Dunarea" a fost demolat prin vointa politica. Cel putin asa zic gurile rele ale tirgului, care indreapta degetul aratator catre ex-edilul sef al urbei, Durbaca. Al carui fiu, pe nume Cristofor a zidit "Vox Center-ul" exact in ceafa "Dunarii" prin metode care l-ar fi dat gata pina si pe Mesterul Manole. Culmea e ca, inainte de a se taia panglica inaugurala la "Vox", s-a auzit o voce puternica de la Primarie: "Cinematograful «Dunarea» e cam inestetic si subred. Jos cu el, sa nu cada vreo caramida-n capul cetatenilor care vor sa intre in «Vox»! Sa se faca lumina!" Si s-a facut lumina mai ceva ca-n Geneza. Adica cinema "Dunarea" a facut cunostinta cu lamele buldozerelor care, cit ai zice peste, au "barbierit" locul de sub nasul afacerii lui Durby-jr.
Daca am fi sarcastici am scrie asa: «Cinefilii galateni comemoreaza un an de cind marele ecran s-a stins sub ochii lor, un an de cind "Dunarea" a trecut in lumea umbrelor. Fie-i usoara tarina pe care a fost ridicat, pe care a fost darimat si in care a fost ingropat. Amin.» Faptul ca politichia a sapat cu simt de raspundere la temelia cinematografului in cauza si ca nu se poate arunca motanul raspunderii in circa situatiei economice precare cu care a avut de-a face Romaniafilm, o confirma insusi directorul RADEF. "In perioada in care s-a luat decizia de a demola imobilul, nu existau bani pentru a-l repara, iar dupa parerea mea au existat interese ca el sa dispara. Efectiv s-au facut presiuni asupra RADEF din partea Primariei ca aceasta cladire sa fie demolata. Atunci Regia a fost amenintata ca, daca nu o darima, va fi sanctionata, deoarece reprezenta un asa zis pericol pentru pietoni. Insistentele pentru demolare au fost facute in perioada cind Eugen Durbaca era primar. Eu unul as fi rezistat presiunilor. As fi ingradit spatiul si as fi inceput sa tencuiesc cladirea. As fi tencuit atitia ani cit era necesar pentru a gasi fondurile de a o repara cum trebuie", a spus Ion Labuneti.
Mentionam ca la ora actuala mai sint in picioare cinci cinematografe: "Central", "Republica", "Tiglina", "Dacia" si "Popular". Acesta din urma este momentan inchis intrucit au fost sistate lucrarile la instalatia de termoficare din simplul motiv ca cineva a revendicat imobilul si RADEF nu e dispusa sa investeasca circa 1 miliard intr-o cladire cu un statut incert din punct de vedere juridic.(Marius ANTON)

Comentarii