Sindicatul gardienilor publici a ajuns la Strasbourg

marți, 26 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Sindicatul gardienilor publici a ajuns la Strasbourg

Conflictul dintre o parte dintre angajatii Corpului Gardienilor Publici si conducerea acestei institutii a izbucnit acum mai bine de patru ani, atunci cind citiva gardieni au decis sa infiinteze un sindicat. La inceputul anului 1997, acestia au inaintat la Judecatorie o cerere de acordare a personalitatii juridice, actiune care a fost reprezentata in instanta de liderul sindicatului, Catalin Stan. Decizia subordonatilor sai l-a suparat rau pe seful Iulian Chivu, care s-a opus din rasputeri infiintarii acestui sindicat, motivind ca angajatii sai sint subordonati Prefecturii sau ca institutia face parte din categoria celor militarizate. Acestea au fost de altfel si motivele pentru care, la 26 martie 1997, Judecatoria a respins aceasta cerere. Din acel moment a izbucnit un adevarat razboi intre gardienii-membrii de sindicat si Iulian Chivu, conflict care nu s-a stins nici pina acum.
Curtea de Apel a sustinut cauza gardienilor
La scurt timp de la pronuntarea acestei sentinte, sindicatul gardienilor a atacat hotarirea la Tribunal, insa judecatorii acestei instante au dispus pentru a doua oara respingerea actiunii ca nefondata. Surpriza a venit insa din partea Curtii de Apel, acolo unde sindicatul gardienilor s-a adresat cu recurs, motivind ca seful lor a intrat in posesia listei cu membrii de sindicat si, in mai putin de o luna, a concediat patru membri fondatori, printre care se afla si liderul sindicatului, Catalin Stan. Luind in considerare motivele de recurs ale acestora, Curtea de Apel a admis actiunea si a acordat personalitate juridica sindicatului. Situatia nu a ramas insa asa, deoarece conducerea Corpului Gardienilor Publici a depus la Curtea de Apel o contestatie in anulare, care a fost admisa pe 29 decembrie 1997. Lupta nu s-a sfirsit insa aici intrucit, la scurt timp, sindicatul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, solicitind un recurs in anulare. Dupa nenumarate adrese, autoritatile de la Bucuresti au respins actiunea.
Dosarul a ajuns la Strasbourg
Dupa numeroase procese, membrii sindicatului reprezentat de fostul gardian, Catalin Stan, au formulat o cerere la Curtea Europeana de la Strasbourg. "Prin aceasta actiune am dat in judecata statul roman, intrucit ne-au fost incalcate drepturile de asociere intr-un sindicat. Am depus toate documentele necesare si s-a format un dosar, despre care ni s-a comunicat ca a fost pus pe rol si ca vom primi in scurt timp solutia data. In acelasi timp, am solicitat daune in valoare de 50 de mii de Euro", ne-a declarat fostul lider al acestui sindicat, Catalin Stan.
Fostul lider al sindicatului, concediat la scurt timp de la declansarea proceselor
Desi probabil ca va mai trece mult timp pina cind acest conflict se va stinge, aceasta poveste a dat nastere altor adevarate razboaie purtate intre unii gardieni si seful Corpului, Iulian Chivu. Unul dintre protagonisti este chiar fostul lider, Catalin Stan, care sustine ca a fost dat afara tocmai pentru ca s-a implicat in lupta sindicala. "Am activat ca gardian public in perioada 14 octombrie 1995-21 martie 1997, data la care a survenit decizia de desfacere a contractului de munca. Motivul invocat de Iulian Chivu a fost acela ca am parasit postul de paza in obiectivul Electrocentrale, insa acesta este eronat si imaginar. Motivul real este acela ca, la data de 12 februarie 1997, am discutat cu citiva colegi ai mei si am cazut de acord sa infiintam un sindicat pentru apararea drepturilor noastre sociale. Asa s-a declansat acest razboi si au inceput repercursiunile asupra membrilor de sindicat, carora le-au fost desfacute contractele de munca", ne-a declarat Catalin Stan.
Secretarul sindicatului a fost concediat de doua ori
Intr-o asemenea situatie sustine ca se afla si Segiu Viorel Ionescu, gardian care indeplinea functia de secretar in sindicatul gardenilor publici galateni. Acesta povesteste ca, in urma cu o saptamina, Iulian Chivu i-a desfacut contractul de munca, deoarece s-a implicat in lupta sindicala. "Represaliile au pornit in momentul in care dosarul sindicatului se afla la Curtea de Apel, iar Chivu a aflat ca eram citat, solicitindu-mi sa nu ma prezint. Cu toate acestea, eu m-am dus in instanta. La inceputul anulului 1999, mi-a fost desfacut contractul de munca, deoarece primisem mai multe sanctiuni. Am atacat aceasta decizie in instanta si am cistigat, judecatorii dispunind reintegrarea mea, insa Iulian Chivu a dispus reangajarea, astfel ca am pierdut sporul de vechime. Pentru ca nu a respectat hotarirea judecatoreasca, l-am reclamat pentru abuz in serviciu si nerespectarea unei decizii a instantei, dosarul aflindu-se in prezent in cercetari la Parchet. Conflictul dintre mine si conducere a culminat cu decizia lui Chivu de acum o saptamina de a-mi desface contractul de munca. Motivul invocat a fost acela ca nu mai corespund postului in care am fost incadrat, iar Politia mi-a retras avizul. Cert este ca in urma examenului psihologic rezultatele au fost pozitive, insa nu pentru port-arma, intrucit ma aflu intr-un litigiu cu Chivu. Deja fac toate demersurile de a ataca aceasta decizie in instanta, unde voi cere anularea acesteia", ne-a declarat Sergiu Ionescu, tatal unui copil de doar trei luni si "proaspat" somer.
"Acesta este un sindicat fantoma"
Seful Corpului Gardienilor Publici, Iulian Chivu, sustine ca destituirea subordonatilor sai nu are nimic in comun cu sindicatul. "Nici nu pot vorbi despre sindicat, pentru ca el nu exista, este unul «fantoma». Cu toate acestea, dispozitiile de desfacere a contractelor de munca nu are de-a face cu sindicatul. Cit despre Ionescu, Politia i-a retras avizul pentru ca nu a fost gasit apt pentru a purta arma, ci doar pentru paza. Ori, Corpul Gardienilor Publici nu are asemenea angajati care se ocupa numai de aceasta activitate, drept pentru care l-am concediat", sustine Iulian Chivu. (Cristina SARBESCU)

Comentarii