Spargerile de autoturisme s-au inmultit peste noapte

duminică, 06 august 2000, 23:00
3 MIN
 Spargerile de autoturisme s-au inmultit peste noapte

Furturile din autoturisme au luat amploare. Zilnic, cel putin trei proprietari de autoturisme reclama reclama la Politie ca au avut de suferit de pe urma hotilor. Folosindu-se de o gama variata de instrumente de la chei potrivite pina la surubelnite, spargatorii actioneaza de obicei la intunericul noptii. Datorita vitezei cu care opereaza, hotii nu tin seama nici macar de faptul ca autoturismele sint prevazute cu sisteme de alarma, pentru ca in citeva secunde isi iau talpasita de la locul faptei. Politistii spun ca rareori cel care a "deschis" o masina se va opri aici, multi dintre ei avind la activ alte citeva furturi de acest gen. Chiar daca aparent nu prezinta un pericol atit de mare, infractiunea reprezinta pentru anchetatori o incalcare grava a proprietatii si de aceea, uneori, nu se dau inapoi de la arestarea autorilor.
Din autoturisme se fura orice
Dupa anchetarea zecilor de cazuri cu care s-au confruntat, politistii au ajuns la concluzia ca din autoturisme se fura orice. Chiar daca in topul preferintelor se afla aparatura electronica si rotile de rezerva, doi minori au rasturnat aceasta teorie. Marius Petrisor B., de 15 ani, si Danut L., de 16 ani, au "ras" cam tot ce se afla in doua autoturisme. Cei doi au sustras radiocasetofonul, temporizatorul pentru stergator, sase casete audio si oglinda retrovizoare. De aceeasi lacomie a dat dovada Daniel Radu, de 18 ani, care a fost prins de politistii de la Sectia V la putin timp dupa spargerea unui autoturism din care subtilizase tigari, dulciuri si o roata de rezerva. Ca sa nu fie mai prejos, doi indivizi s-au chinuit citeva minute sa deschida rezervorul a doua autoturisme ca sa fure 14 litri de benzina. Dorin Bogdan si Iulian Nicolau sint cercetati acum in stare de libertate pentru furt calificat.
Furturi in serie
O alta categorie de spargatori de autoturisme o reprezinta "hotii in serie", care opereaza pe parcursul citorva luni sau chiar ani. In aceste cazuri, prejudiciile care se ridica la citeva zeci de milioane de lei, cu greu mai pot fi acoperite. Constantin Mircea, Dorin Ilie, Stefan Bohocea au "deschis" cu chei potrivite, in perioada 11 martie – 5 aprilie, nu mai putin de 14 autoturisme de unde au sustras bunuri de 14 milioane. In majoritatea furturilor in serie, autorii actioneaza "in gasca", fiecare membru avind rolul sau. Foarte rar se semnaleaza cazuri de "spargatori singuratici", deoarece riscurile sint mai mari. Exista insa si cazuri precum cel al lui Bogdan Belau, de 22 de ani, care a fost retinut dupa ce a comis de unul singur nu mai putin de sase spargeri din autoturisme parcate in Tiglina II.
Spargatori de lux
De la o vreme incoace, politistii se confrunta cu o avalansa de furturi din autoturismele straine. In ciuda complicatelor sisteme de alarma cu care sint echipate, autoturismele de lux cad prada cu usurinta spargatorilor. In goana lor dupa aparatura electronica sofisticata, hotii nu iau in seama un aspect: atunci cind sint prinsi, ei vor trebui sa scoata din buzunar sute de milioane de lei pentru a acoperi prejudiciul. In plus, faptul ca bunurile furate dintr-un Cielo sau Alfa Romeo sint mai scumpe decit cele sustrase dintr-o Dacie, ii determina pe anchetatori sa incadreze fapta la furt cu consecinte deosebit de grave. Un asemenea furt ii are drept autori pe Ionut Stancu, Iulian Dumitrache, Sorin Colgiu, Ilie Solomon, cu virste de 15 si 16 ani. Vreme de doua luni minorii au pradat zece autoturisme Cielo, un Ford Escort, un autoturism Alfa Romeo, un Opel Astra si o Skoda. Din cele 14 masini pe care le-au deschis cu chei potrivite, au fost sustrase noua radiocasetofoane, zeci de casete si CD-uri, boxe, acte, articole de imbracaminte si chiar telefoane mobile. In plus, prin spargerea autovehiculelor, au fost distruse sistemele de securitate, remontarea acestora costindu-i pe proprietari zeci de milioane de lei. Pentru ca in acest caz autorii sint minori, cei care vor fi nevoiti sa scoata banii din buzunar vor fi parintii, citati la proces ca parti responsabile civilmente. (Cristina SARBESCU)

Comentarii