Tanase Balan ar putea fi pus in libertate

luni, 21 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Tanase Balan ar putea fi pus in libertate

Fostul presedinte al Bancii Populare "Stabilitatea", Tanase Balan, a atacat, ieri, decizia procurorilor de a-i emite mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile. Procesul s-a judecat in Camera de Consiliu a Judecatoriei, magistratii urmind sa se pronunte daca il vor pune sau nu in libertate.
Tanase Balan a fost arestat in urma cu zece zile sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, omisiunea cu stiinta a unor inregistrari in contabilitate si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit anchetatorilor, Balan, in calitate de presedinte al Cooperativei de Credit – Banca Populara "Stabilitatea", in perioada noiembrie 1998-octombrie 2000, contrar hotaririi Consiliului de Administratie, a aprobat 55 de contracte in regim de subdobinda si dobinda nula cauzind un prejudiciu de 688 milioane de lei. In plus, acesta mai este acuzat ca a omis cu bunastiinta sa inregistreze in evidenta contabila venituri in valoare de aproape 290 milioane de lei. Dupa cum am mai scris la vremea respectiva, la scurt timp de la demararea anchetei fostul presedinte al bancii Stabilitatea nu a mai fost de gasit, si ca urmare in ziua de 7 februarie a fost dat in urmarire generala. Desi politistii au declarat la arestarea sa ca Balan a fost capturat pe raza Galatiului, surse din Parchet sustin ca acesta s-a predat de unul singur singur anchetatorilor.
Judecat cu usile inchise
La scurt timp de la incatusarea sa, Tanase Balan a inaintat la Parchet o plingere impotriva ordonantei de arestare, cerere care s-a judecat ieri cu usile inchise in Camera de Consiliu al Judecatoriei. In plingerea depusa la prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatorie, se sustine ca ordonanta de arestare este nelegala. "Potrivit articolului 246 din Codul Penal, pedeapsa pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor este inchisoare de la 3 luni la 3 ani, atunci cind fapta este comisa de un functionar public. Cum eu nu pot fi socotit functionar public, inseamna ca ma aflu in situatia prevazuta de articolul 258 din Codul Penal, care prevede reducerea maximului pedepsei cu o treime, ajungindu-se astfel la doi ani. Aceasta inseamna ca pentru ambele infractiuni pedeapsa inchisorii nu depaseste 2 ani. Prin urmare, este evidenta nelegalitatea ordonantei de arestare preventiva, care a avut ca temei de drept cazul prevazut de articolul 148 litera h din Codul de Procedura Penala, respectiv ca pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea mai mare de doi ani", se spune in plingerea inaintata procurorilor de fostul presedinte al bancii Stabilitatea, care a cerut ieri judecatorilor revocarea masurii arestarii preventive si punerea sa in libertate.
Cazul a ramas in pronuntare
Imediat dupa terminarea procesului, judecatorul s-a retras pentru a delibera asupra cererii formulate de Tanase Balan. Pina la inchiderea editiei nu am reusit sa aflam care a fost decizia magistratilor de la Judecatorie. In cazul in care se va admite plingerea acestuia, este posibil ca Balan sa nu fie pus imediat in libertate, ci doar dupa ce se va judeca si recursul pe care, probabil, il va declara Parchetul. (Cristina SARBESCU)

Comentarii