Tertipuri pentru a scapa de armata

marți, 03 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Tertipuri pentru a scapa de armata

Ca sa scape cu orice pret de stagiul militar, multi dintre tinerii galateni chemati la recrutare nu se dau inapoi de la comiterea unor ilegalitati. Deja familiarizate cu aceste metode, cadrele Centrului Militar Judetean au trecut la verificari stricte in rindul acestora, descoperind chiar ca au fost comise unele infractiuni.
"Aproape 70 la suta dintre galatenii chemati la recrutare nu se prezinta la Centrul Militar Judetean (CMJ)", este concluzia unei analize a acestor activitati. Purtatorul de cuvint al CMJ, maiorul Costica Bosneaga, ne-a declarat ca in cele mai multe dintre cazuri, s-au descoperit ca tinerii chemati la recrutare si-au schimbat intre timp domiciliile sau resedintele.
In urma verificarilor efectuate la Serviciul Informatizat al Persoanei, s-a stabilit ca acestia figurau intr-adevar cu vechile adrese, eludind astfel legea prin nedeclararea schimbarii domiciliilor. "Pentru a preveni aparitia unor astfel de situatii, am incercat sa venim in sprijinul tinerilor si i-am sfatuit sa se prezinte la noi, chiar daca nu au primit ordin de recrutare. In acest fel, acestora li se va acorda asistenta medicala gratuita pentru eliberarea avizului, pentru ca avem personal medical de care dispunem doar o anumita perioada de timp. Altfel, acestia sint nevoiti sa-si plateasca singuri aceste servicii medicale, in cazul in care nu se prezinta la CMJ in perioada stabilita", ne-a declarat maiorul Bosneaga.
Declaratii notariale false
O alta metoda de a scapa de oaste este si aceea a fabricarii declaratiilor notariale intocmite de rudele recrutilor. "De cele mai multe ori, aceste declaratii erau evazive, familia acestora sustinind ca respectivul ori este disparut din tara, ori este plecat in strainatate. In urma verificarilor s-a constatat ca unii dintre ei nu aveau nici macar pasaport. Chiar si in aceste conditii, existau doua solutii: ori respectivul ne-a mintit, ori a trecut fraudulos granita", a mai spus maiorul Bossenaga, care a adaugat ca au fost depistate peste 140 de declaratii false. Unele dintre cazuri au fost deja inaintate spre cercetare procurorilor. Ca sa-i scuteasca de dosarul penal, lucratorii CMJ nu vor mai primi astfel de declaratii de la rudele recrutilor.
"Am intocmit noi declaratii-tip in care specificam ca in aceste cazuri se fac vinovati de comiterea unei infractiuni prevazute de Codul Penal. Acest act este semnat chiar la prima intilnire pe care o avem cu respectivul", ne-a mai declarat purtatorul de cuvint al CMJ.
Rromilor nu le place in armata
In urma unor verificari, lucratorii CMJ au decoperit ca aproape jumatate dintre cei care nu s-au prezentat la recrutare sint rromii din comunele Brahasesti, Ghidigeni, Liesti si Ivesti. "Ne-am deplasat chiar acolo si am avut intilniri cu conducerea filialei judetene a Partidei Rromilor. Am incercat sa le explicam care sint riscurile neprezentarii la recrutare si sper ca ne-am facut intelesi. Aceasta categorie a populatiei din Galati nu constientizeaza insa ce ar putea sa pateasca", ne-a mai declarat maiorul Bosneaga, care sustine ca toti romanii din cele patru comune s-au prezentat la recrutare. (Cristina SARBESCU)

Comentarii