Un medic psihiatru se ia la trinta cu statul

marți, 22 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Un medic psihiatru se ia la trinta cu statul

Infundat in urma denuntului unui bolnav psihic
In 1993, medicul Rusu era directorul Spitalului "Elisabeta Doamna" si seful sectiei de psihiatrie. Pe 6 septembrie, la sediul politiei s-a prezentat un anume Dumitru Hurmuz, vechi client al sectiei de psihiatrie, care pretindea ca directorul i-a solicitat 100.000 de lei pentru a-i facilita internarea in spital. Pe baza acestui denunt, anchetatorii au decis organizarea unui flagrant, drept pentru care i-au inminat individului 20 de bancnote a cinci mii de lei, marcate cu substanta fluorescenta. A doua zi, denuntatorul s-a prezentat la cabinetul medicului unde, dupa citeva minute, au descins si organele de ancheta. Pentru ca teancul de bani a fost gasit intr-unul din buzunarele halatului, doctorul Rusu a fost retinut si ulterior arestat de procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunal.
Ceea ce s-a intimplat in cabinetul medicului a ramas mult timp sub semnul intrebarii. Cert este ca varianta doctorului Rusu, potrivit careia ar fi fost victima unei inscenari grosolane, a fost cea adoptata de judecatorii a trei instante de judecata, medicul fiind achitat.
Medicul Rusu si-a sustinut tot timpul nevinovatia
De la declansarea scandalului si pina la final, medicul psihiatru si-a mentinut declaratiile potrivit carora era nevinovat. Acesta a declarat procurorilor ca, in ziua de 6 februarie, a fost acostat in curtea spitalului de un individ, care a sustinut ca in urma cu patru-cinci zile i-a fost pacient. Barbatul, multumit de modul in care a fost tratat, i-a spus ca vrea sa fie internat din nou pentru a se vindeca complet. A doua zi insa, individul, identificat fiind a fi Dumitru Hurmuz, a venit la spital si a incercat sa-i "intinda" un teanc de bani. Medicul Rusu sustine ca a refuzat sa-i primeasca si a parasit cabinetul pentru a cauta un salon liber si ca, in minutul in care a fost plecat, Hurmuz i-a introdus teancul de bani in buzunarul halatului aflat in cuier.
Declaratiile medicului Rusu nu au fost acceptate de anchetatori, la citeva luni fiindu-i intocmit rechizitoriul.
Dupa trei luni in care a stat la penitenciarul Jilava, instanta galateana a revocat masura arestarii preventive, doctorul fiind eliberat.
Sase instante de judecata s-au ocupat de soarta doctorului Rusu
Initial, ancheta instrumentata de procurorii galateni a facut obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Galati. Convins ca aici i se vor pune bete in roate, medicul a solicitat stramutarea cauzei, cerere admisa la 15 octomberie 1993 de Curtea Suprema de Justitie. Aflat inca in arest, Rusu a obtinut judecarea cauzei la Tribunalul Municipal Bucuresti, unde a fost condamnat la 1 an si 10 luni, cu beneficiul suspendarii conditionate. Considerindu-se nevinovat, doctorul a declarat apel la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, acesta fiindu-i insa respins. Epuizind si ultima cale de atac, doctorul s-a adresat Curtii Supreme de Justitie, unde i-a fost dat cistig de cauza. "Se admite apelul declarat de inculpatul Rusu Grigore si se dispune trimiterea cauzei pentru completarea cercetarilor la Parchetul de pe linga Tribunalul Galati", se spune in hotarirea data de Curtea Suprema de Justitie.
Dosarul, ajuns din nou pe mina procurorilor galateni, a fost inaintat fara prea multe completari instantei galatene. Cu un al doilea rechizitoriu intocmit pe numele sau, medicul Grigore Rusu a solicitat pentru a doua oara stramutarea cauzei, de aceasta data la Iasi.
Grave erori judiciare descoperite de judecatorii ieseni
Odata cauza ajunsa pe rolul Tribunalului Iasi, soarta doctorului incriminat de luare de mita avea sa ia o alta intorsatura. Judecatorii aveau sa depisteze o serie de erori judiciare, care nu faceau decit sa-l infunde si mai tare pe doctorul Rusu. Astfel s-a descoperit ca, la trei zile de la arestarea sa, acesta a fost audiat in lipsa aparatorului ales. In plus, dupa retrimiterea la Galati pentru completarea urmaririi penale, procurorii galateni nu au facut altceva decit sa intocmeasca un "nou" rechizitoriu, fara alte verificari, care-l reproducea integral pe cel dintii.
Razbunarea nebunului
Judecatorii au descoperit ca motivul acestei denuntari a fost o simpla razbunare si ca totul a fost o inscenare: "Denuntatorul Dumitru Hurmuz a declarat organelor de urmarire penala ca i-a solicitat medicului internarea pentru ca a batut un vecin rrom si ca avea nevoie sa se interneze in spital pentru a fi considerat nebun in cazul in care acesta l-ar fi dat pe mina Politiei. Cu toate acestea, in momentul flagrantului, acesta avea la el dooar cei 100.000 de lei, nu si banii pentru internare. El a declarat apoi ca de fapt nu avea de gind sa se mai interneze, deoarece se impacase cu tiganul. Mobilul l-a considerat razbunarea, intrucit, pe cind Hurmuz se afla inchis in Penitenciar, medicul Rusu a facut parte din comisia de expertiza care a concluzionat ca acesta are discernamint", au concluzionat judecatorii de la Tribunalul Iasi.
In aceste conditii, medicul Grigore Rusu a fost achitat, considerindu-se ca "fapta nu exista".
Procurorii au atacat sentintele
In urma achitarii medicului, procurorii au declarat apel la Curtea de Apel Iasi, solicitind condamnarea medicului. Si la aceasta instanta au fost depistate o serie de nereguli printre care: "neparticiparea denuntatorului la intocmirea procesului verbal, neconsemnarea declaratiilor martorilor asistenti, care nu au vazut unde s-au gasit banii, ci au fost chemate cind se incheia actul de constatare, iar banii erau pe biroul inculpatului". Apelul a fost respins, insa procurorii nu s-au lasat nici ei mai prejos si au declarat Recurs la Curtea Suprema de Justitie, care la 1 aprilie anul trecut l-a achitat pentru a treia oara pe medicul Grigore Rusu.
Medicul a actionat statul in judecata
Doctorul Grigore Rusu, in virsta acum de 66 de ani, a actionat statul in judecata, solicitind daune de un miliard si jumatate de lei. "Nu pot exprima calvarul care l-a reprezentat pentru mine aceasta experienta judiciara, trauma psihica provocata de cele 90 de zile de arest preventiv, care m-au transformat dintr-un cetatean onorabil cunoscut si respectat, intr-un paria.
Acelasi impact dureros l-au suferit si membrii familiei mele. Cert este ca am fost lipsit de drepturile salariale pe perioada arestarii, am fost nevoit sa suport cheltuielile legate de deplasarile martorilor la procese, prin stramutarile la alte instante, am achitat onorarii aparatorilor pe care i-am avut. Toate aceste prejudicii se refera la sume cheltuite in perioada 1993 – aprilie 1999, cind banii aveau alta valoare, astfel ca, pentru ca despagubirea sa fie reala, aceasta suma urmeaza a fi reactualizata", afirma medicul Grigore Rusu in cererea de chemare in judecata.
Medicul Grigore Rusu a declarat reporterilor Monitorului ca merita pe deplin acesti bani, intrucit a fost marcat de experienta prin care a trecut. "Am fost, ditamai doctorul, tirit prin Tribunal, imbracat in zeghe si cu catuse la miini. Eram privit ca un infractor, lucru care m-a demoralizat de-a lungul procesului. In aceasta situatie consider ca pretentiile mele nu sint exagerate, mai ales ca in final am fost gasit nevinovat", sustine medicul Rusu.
Aflat inca la primele infatisari, dosarul judecat la Tribunalul Galati este departe de a fi solutionat, insa medicul are toate sansele de a primi banii solicitati statului roman drept daune materiale si morale. (Cristina SARBESCU)

Comentarii