Burlui da din coate la UMF

vineri, 06 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Burlui da din coate la UMF

Dupa o saptamina grea, in care a avut de solutionat cazul cel mai scandalos inregistrat in invatamintul romanesc, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" si-a luat un week-end linistit. Vinovatul de eliberarea celor 63 de diplome false asa zisilor medici stomatologi fabricati la o scoala profesionala italiana, spoiti la Universitatea Ecologica si licentiati la Iasi, a fost identificat de membrii Senatului UMF cu secretara sefa a Facultatii de Stomatologie. Desconsiderind comisia de ancheta a institutiei, care a constatat ca vina pentru cele intimplate o poarta si decanul Vasile Burlui, Senatul UMF a decis, cu o paritate de 21 voturi la 21 si sase abtineri, mentinerea acestuia in fruntea Facultatii de Stomatologie. "Eu, ca rector al UMF, nu pot tolera ca secretara-sefa sa fie singura persoana responsabila de cele intimplate. Este rusinos. Voi face tot ce-mi sta in putinta pentru rezolvarea situatiei", a afirmat Carol Stanciu, rectorul UMF Iasi.
Cazul diplomelor false urmeaza sa fie, probabil, reluat intr-o sedinta urmatoare a Biroului senat sau a Senatului UMF. Scandalizati de concedierea secretarei Jana Condurache, careia i s-a aruncat in spate intreaga povara a actelor false, membrii consiliului profesoral de la Stomatologie au decis sa propuna conducerii UMF rediscutarea cazului. "Dupa cum am auzit, urmeaza ca facultatea sa solicite conducerii universitatii reanalizarea sanctiunii date secretarei sefe", a afirmat prof.dr. Carol Stanciu. Surse demne de incredere ne-au informat insa ca in consiliu s-a pus problema ca in Senatul UMF sa fie "revizuite" toate concluziile si propunerile de sanctionare facute de comisia de ancheta. "In consiliu s-a spus ca dosarele de inscriere au fost luate ca atare, intrucit s-a presupus ca acestea au fost verificate la Ministerul Educatiei Nationale. Deficientele constatate de comisie la nivelul facultatii, in ceea ce priveste verificarea dosarelor candidatilor la licenta, nu sint justificate in opinia unor membri ai consiliului", ne-a relatat un profesor de la UMF care doreste sa isi pastreze anonimatul.
Multi universitari medicinisti sint sceptici in privinta gasirii adevaratilor vinovati pentru eliberarea celor 63 de diplome de licenta false, despre care se spune ca au fost cumparate de italieni cu 50.000 de dolari de persoana. "Doar Parchetul si Politia sa mai faca ceva, insa ma tem ca totul va fi ingropat" a spus un alt cadru didactic de la UMF. In prezent, cazul diplomelor se afla in antentia Parchetului General si a Politiei, institutii sesizate de Ministerul Educatiei Nationale in urma cu doua saptamini.
Decanul Burlui si rectorul Stanciu vor fi audiati saptamina viitoare de Comisia de invatamint a Senatului Romaniei. O subcomisie a Comisiei de invatamint a Senatului va continua cercetarile impreuna cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale si cu cei ai Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica. Subcomisia senatoriala de ancheta va cere Ministerului Educatiei Nationale sa verifice daca la Pavia exista sau nu o insitutie de invatamint superior apartinind retelei educationale a Italiei sau este o filiala a Universitatii Ecologice. In cazul in care va fi confirmata existenta unei institutii de invatamint superior, reprezentantii MEN trebuie sa afle care este statutul acesteia. Tot conducerea MEN va prezenta care sint responsabilitatile UMF Iasi, cele ale Universitatii Ecologice din Bucuresti si ale ministerului in privinta accesului studentilor staini la sistemul de invatamint romanesc. Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) va incepe un control riguros in toate cele 20 de universitati aflate in curs de acreditare, pentru a verifica daca nu sint implicate in situatii similare cu cea de la Universitatea Ecologica si UMF Iasi. (Emilia CHISCOP)

Comentarii