Iata ce patiti daca ajungeti in spital!

sâmbătă, 13 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Iata ce patiti daca ajungeti in spital!

"Eu am dormit mai mult in fund noaptea trecuta. Stateam in pat cu alte doua femei mai grasute si nu prea mai aveam loc sa ma intind. Fiind mai slabuta, am stat pe un colt de pat si am mai atipit stind in fund. Daca vreau sa ma fac sanatoasa, trebuie sa rabd", povesteste Maria Moraru (74 ani), din Pascani. Femeia s-a internat in spital pentru ca o durea foarte tare spatele in urma unei cazaturi, iar ieri era foarte fericita ca una dintre colegele sale de pat a fost externata si va putea dormi si ea o noapte. "Daca raminem numai doua, incap si eu in pat. Poate prind citeva ore de somn", spune batrina zimbind multumita. Alte doua colege de salon explica zimbind ca ele sint destul de slabute si incap amindoua in acelasi pat, ba mai mult, sint norocoase ca patul lor este linga fereastra.
"Daca-i miroseau picioarele colegului, innebuneam"
"Tinem geamul tot timpul deschis, pentru ca altfel am muri de cald. Daca nu s-ar face curent de la geamurile si ferestrele deschise nu s-ar putea respira in salon", spune Anita Benchea (40 ani). Barbatii recunosc ca e destul de greu sa dormi cu un alt barbat in pat, dar toti s-au impacat cu ideea ca aceasta e situatia si nu au de ales. "Pe mine ma opereaza miine si scap. Din cauza caldurii si a aglomeratiei, n-am putut dormi mai mult de doua-trei ore pe noapte. Noroc ca colegului meu de pat nu-i miros picioarele, ca altfel innebuneam. Oricum tot e greu. Eu sint internat cu hernie de disc si am dureri destul de mari numai daca ma loveste putin cineva. Va dati seama ce greu e sa dorm cu cineva in pat care se foieste o noapte-ntreaga din cauza caldurii. Dar, ce sa fac; unde sa ma duc daca la noi nu sint specialisti?", spune Neculai Baesu (62 ani), din Suceava. Singurii bolnavi care stau singuri in pat sint cei care au suferit traumatisme sau fracturi de coloana cervicala, care nu pot fi miscati sau deranjati de un coleg de pat.
Situatia nu se va schimba
Medicii spun ca situatia nu se va schimba atit timp cit Spitalul de Neurochirurgie Iasi va deservi intreaga Moldova. "Spitalul nostru detine singurul computer tomograf din Moldova, si numai in urma unui astfel de examen putem spune care dintre cazuri necesita spitalizare si care nu. Numarul pacientilor fiind foarte mare – sint si zile in care avem cite 50 de internari – se fac liste cu programari pentru examinarea tomografica. Abia dupa aceste examene putem externa o parte dintre pacienti, dupa recomandarea unui tratament la domiciliu", a spus dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie Iasi. Acesta a mai precizat ca singura solutie la aceasta problema ar fi ca fiecare spital judetean din Moldova sa fie dotat cu un computer tomograf, astfel incit trierea cazurilor grave sa se faca in orasele Moldovei. "Noi am facut memorii la DSP Iasi, unde se cunoaste situatia, dar nu s-a gasit inca nici o solutie la aceasta problema, pentru ca dotarea spitalelor din judete tine de Ministerul Sanatatii si Familiei", a mai spus dr. Florin Gramada. Cert este ca situatia de la "Neurochirurgie" nu se va schimba in viitorul apropiat. Spitalul de Neurochirurgie nu este singurul din Iasi unde bolnavii stau cite doi in pat. Si la Spitalul de Urgente sint perioade in care exista avalanse de bolnavi, situatie in care pacientii stau cite doi in pat. Insa, spre deosebire de "Urgente", la "Neurochirurgie", medicii se confrunta aproape zi de zi cu un numar foarte mare de cazuri, bolnavii in fiecare salon existind aproape permanent paturi in care stau cite doi bolnavi. (Simona RELEA)

Comentarii