Oameni care scot bani frumosi vinzind sperante

vineri, 30 august 2002, 23:00
4 MIN
 Oameni care scot bani frumosi vinzind sperante

In Iasi exista practic numai patru persoane autorizate sa faca tratamente cu bioenergie. Este vorba de Maria Cobileanschi, fiica si fiul acesteia, si Eugen Radulescu. Toti au facut cursuri in domeniu si atestatele obtinute le-au fost recunoscute de catre Ministerul Sanatatii si Familiei din Romania. Familia Cobileanschi isi desfasoara activitatea intr-un cabinet amenajat pe Bulevardul Socola, la parterul unui bloc intre Cotnari si Podul Ros. Originari din Republica Moldova, membrii familiei Cobileanschi s-au stabilit in Iasi de doi ani si traiesc numai din tratamente cu bioenergie.
150.000 lei pentru o sedinta de diagnostic
Pentru o diagnosticare, un pacient trebuie sa plateasca 150.000 lei, iar pentru o sedinta de tratament 100.000, in functie de afectiune fiind nevoie de aproximativ 7-10 sedinte de tratament. Familia Cobileanschi spune ca un bionergoterapeut bun poate trata aproape orice boala, mai putin cancerul si acele afectiuni care necesita interventii chirurgicale. "Dupa ce scanam cimpul energetic si citim aura, punem diagnosticul, stabilind la nivelul carui organ exista un blocaj energetic. Apoi, prin transmitere de energie, rezolvam acel blocaj energetic. Insa, la majoritatea afectiunilor recomandam concomitent cu bioenergoterapia si tratamente pe baza de ceaiuri naturale sau masaj, pentru ca metodele combinate dau rezultate mult mai bune", explica Maria Cobileanschi. Practic un bioenergoterapeut poate cistiga de la un pacient peste doua milioane, daca la costul tratamentului cu bioenergie se adauga si pretul ceaiurilor si al sedintelor de masaj.
"Autorizatii" nu sint de acord cu aparitia "biobuticurilor"
Eugen Radulescu aplica alta strategie pentru pacientii sai: in functie de afectiunile de care acestia sufera, el recomanda o serie de ceaiuri. Daca pacientii nu se vindeca cu ceaiurile respective, abia atunci se trece la sedintele de bioenergoterapie. Radulescu mai spune ca si-a inchis cabinetul din centrul orasului si ca acum ofera consultatii numai atunci cind este solicitat, deoarece nu e de acord cu "biobuticurile". "Oamenii s-au obisnuit sa mearga la bioenergoterapeut si sa astepte sa fie vindecati fara sa faca nimic pentru asta. Omul trebuie sa se implice in vindecarea sa, sa poata tine o cura de dezintoxicare a organismului pe baza de cereale si ceaiuri. Insa la noi bioenergoterapeutii nu isi ajuta cu adevarat pacientii sa se vindece. Sint foarte multi tineri care au astfel de puteri dar care nu au tehnici de vindecare si pe care parintii ii exploateaza pentru a cistiga bani de pe urma lor. Ceea ce nu stiu acesti tineri este ca in sedintele de tratament pot prelua afectiunea pe care incearca sa o vindece", explica Eugen Radulescu.
Bioenergoterapeuti de cartier
Din discutiile cu cei doi bioenergoterapeuti autorizati a reiesit ca in Iasi ar exista aproximativ 15 bioenergoterapeuti "neautorizati" care fac sedinte de tratament acasa. Practic, este vorba de o adevarata retea, la acestia putindu-se ajunge doar in urma unei recomandari primita de la un cunoscut sau un fost pacient al bioenergoterapeutului. In Tatarasi, Nicolina, Galata sau Mircea exista bioenergoterapeuti "neautorizati" care practica astfel de tratamente in apartamente. In ciuda faptului ca se bucura de mai putina popularitate, acestia solicita pentru o sedinta de tratament intre 100.000 si 150.000 lei, tratamentul rezumindu-se doar la pase bioenergetice. Insa la ei se poate ajunge numai daca esti trimis de cineva care ii cunoaste personal. De exemplu, solicitata pentru un diagnostic si un tratament, Oana R., o fata de 16 ani din Galata, a fost de acord sa faca sedinte terapeutice, pina in momentul in care a aflat ca a fost contactata de unul dintre reporterii nostri. Dupa ce a aflat ca discuta cu un ziarist, a refuzat intilnirea pe motiv ca nu o intereseaza publicitatea. "Cei care fac astfel de terapie acasa prefera clientela venita numai pe baza de recomandare personala. Nu vor publicitate, pentru ca nu au nici o autorizatie care sa le permita efectuarea acestor tratamente", este de parere Maria Cobileanschi.
"Nu cred ca le face rau, dar nici n-as putea spune ca ii ajuta cu ceva"
Faptul ca bioenergoterapeutii dau mai multe sperante bolnavilor si spun ca pot trata usor si nedureros aproape orice boala i-a determinat pe multi ieseni sa aleaga aceste sedinte de tratament. Medicii sint insa de parere ca oamenii ar trebui sa se prezinte mai intii la medic si abia apoi, daca doresc neaparat, la bioenergoterapeut. "Nu am nimic impotriva medicinei alternative si, in speta, a bioenergoterapeutilor. Oamenii pot apela si la acest gen de tratament. Nu cred ca le face rau, dar nici n-as putea spune ca ii ajuta cu ceva. Sintem totusi in secolul transplantului de rinichi, de ficat, a transplantului de cord. Si, tocmai pentru ca se face medicina de performanta, cred ca oamenii ar trebui sa se prezinte mai intii la medic si sa urmeze indicatiile unui specialist daca vor, intr-adevar, sa beneficieze de cea mai buna ingrijire", a spus prof. dr. Carol Stanciu, seful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi. Pina una alta, indiferent de secolul in care traim si de descoperirile stiintei, bioenergoterapeutii cistiga bani frumosi. (Simona RELEA)

Comentarii