Supermarketurile platesc lipsa de vigilenta cu milioane de dolari

marți, 25 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Supermarketurile platesc lipsa de vigilenta cu milioane de dolari

Din datele oficiale ale politiei rezulta ca, in 2002, numai din supermarketul Gima, situat in interiorul Iulius Mall, s-au furat marfuri in valoare totala de 16 milioane de lei. In evidenta politiei nu se regasesc, insa, furturile nedescoperite sau nedeclarate intentionat.
In SUA se fura mai mult
La nivel national, intr-un studiu efectuat de o mare retea de supermarketuri prezenta pe piata romaneasca, se arata ca valoarea totala a furturilor se ridica la 1% din cifra de afaceri, ceea ce reprezinta 10 milioane de dolari pe an.
Romanii par a fi timizi la sterpelit de pe rafturile magazinelor, daca tinem cont de nivelul sustragerilor inregistrate in SUA, unde masurile de securitate sint cu mult mai sporite.
Un studiu efectuat de "University of Florida" arata ca rata pierderilor din cifra de afaceri, din cauza furturilor, ajunge la 1,7%. In SUA, angajatii sustrag cele mai multe produse, aproximativ 48,5% din valoarea totala a furturilor. Aceeasi situatie este intilnita si in Romania, singura diferenta fiind aceea ca aici angajatii fura mai mult, respectiv 60% din suma totala a sustragerilor. Pe locul doi sint situati clientii, cu o pondere din total de 31,7% in SUA, fata de 20% in Romania. Pe ultimul loc sint pierderile cauzate de erorile administrative si contabile.
Se fura produse cu valoare mare si volum mic
Teama managerilor ieseni de a vorbi despre furturile din supermarketuri este oarecum justificata. Dupa cum sustin acestia, ei nu doresc sa arate faptul ca din magazinele pe care le conduc se poate fura.
Unii chiar mai suspiciosi nu doresc sa scoata vreo vorba despre sistemul de securitate, pe cind altii il lauda ca fiind cel mai grozav. "Nu pot sa va spun nimic despre sistemul nostru de securitate sau sa va dau cifre despre nivelul furturilor", ne-a spus Mihai Andreescu, asistentul directorului general de la "Gima". Acesta recunoaste insa, ca din "Gima" se fura. "In general, produse cu valoare mare si volum mic: cosmetice si produse de imbracaminte", afirma Andreescu. Din datele furnizate de Politia Iasi, reiese ca furtul cu valoarea cea mai mare din "Gima" a fost de 5 milioane de lei, reprezentind un aparat foto Kodak, iar cel cu valoarea cea mai mica a fost de 150.000 lei.
Reprezentantii "Halei Centrale" isi prezinta sistemul de securitate ca fiind printre cele mai infailibile. "Furturile din rafturi sint aproape nesemnificative, undeva sub 0,5% din cifra de afaceri. Practicam sistemul de supraveghere prin camera video, acesta descurajind foarte mult clientii sa fure. Pentru a preintimpina eventualele furturi din partea angajatilor, am instituit un sistem de dublu control: salariatii nostri verifica agentii de paza si invers", ne-a explicat Catalin Cristian, manager la supermarketul Hala Centrala.
Din cauza actiunilor intreprinse de la intrarea pe piata romaneasca si pina in prezent, oficialii Metro Cash&Carry prezinta nivelul furturilor ca fiind in scadere.
Furturile sint recuperate prin cresterea preturilor
"Datorira masurilor luate si a programelor speciale de training (n.r.-pregatirea salariatilor), in fiecare an se observa o reducere a pierderilor de inventar si a furturilor din magazine", sustine Delia Nica, public relations manager la Metro Romania.
Drept sistem de securitate, pe linga personalul pe paza special echipat si camerele de luat vederi, in toate supermarketurile iesene se mai folosesc si etichete speciale, magnetizate. In momentul in care clientul iese cu produsul fara sa fie demagnetizat, un sistem special de securitate emite un semnal sonor strident.
De obicei, valoarea furturilor este trecuta in contabilitate la pierderi. Dar, cum supermarketurile au de atins o anumita rata a profitabilitatii, valoarea sustragerilor este recuperata prin marirea pretului produselor. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii