800 de milioane pentru ajutoare de urgenta

marți, 04 iulie 2006, 21:47
3 MIN
 800 de milioane pentru ajutoare de urgenta

Lista cu situatiile de urgenta pentru care se pot acorda ajutoare cuprinde: internari, investigatii, interventii chirugicale la Spitalul Municipal sau clinici din alta localitate; procurarea de medicamente pe baza de retete compensate sau a celor de valori mari (daca procurarea lor este imposibila din motive obiective); beneficierea de burse de studiu in strainatate, in cazul studentilor care provin din familii ale caror venituri sint insuficiente; sprijinirea persoanei care suporta benevol cheltuielile de inmormintare in cazul decesului unei persoane care nu are sustinatori legali; pentru procurarea de lemne de foc pentru persoane virstnice care nu sint beneficiare de ajutor social si care nu primesc ajutor pentru incalzirea locuintei de la stat; achitarea unor debite, chirii, penalitati, majorari, taxe, impozite catre furnizorii de utilitati sau catre asociatia de locatari sau institutii care le percep, in situatii de incapacitate financiara obiectiva; pentru procurarea de
echipamente medicale, in situatia unor persoane cu dizabilitati; in
situatia persoanelor care au efectuat pedepse privative de libertate
si care fac dovada ca au ultimul domiciliu in Roman si se afla in
situatie temporara de dificultate financiara si locativa; pentru
prevenirea separarii copilului de familia naturala; in cazul
persoanelor care nu realizeaza nici un fel de venit si care nu sint
beneficiare de ajutor social, pentru depasirea temporara a unei
situatii de imposibilitate financiara obiectiva; in cazuri de violenta
domestica; pentru familii cu copii in vederea acoperirii unor
cheltuieli cu scolarizarea acestora; pentru acoperirea minimului
necesar de alimente in perioada sarbatorilor traditionale.
Aceasta lista a fost conceputa in functie de nevoile cu care se confrunta populatia din Roman. In baza cererilor venite de-a lungul anilor, Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei a intocmit lista, subliniind si conditiile in baza carora se pot acorda ajutoarele. „Fiecare solicitare venita la noi este urmata de o ancheta la fata locului. Ajutoarele vor fi acordate numai celor care fac dovada ca nu au cum sa faca rost de bani pentru achizitionarea celor necesare. Daca o persoana ne cere ajutorul si la fata locului constatam ca este consumator de bauturi alcoolice sau nu vrea sa munceasca, atunci nu va primi banii. Votul final il are primarul, pe baza anchetei si raportului intocmit de specialistii de la Asistenta Sociala. Anual, avem 1-2 cazuri cind ni se cere sprijinul pentru completarea unei burse de studiu in strainatate, care nu acopera intreg necesarul. Noi putem acorda o suma, astfel incit studentul sa-si poata continua studiile. Pensionarii nu au niciodata bani pentru medicamente, iar noi putem suporta o parte din costuri. Pentru plata intretinerii, banii merg direct la administrator, pe baza de chitanta. Pentru sarbatori, celor care nu au nici bani sa-si cumpere un kilogram de faina le putem acorda un ajutor pentru a avea o masa mai bogata”, a explicat jurist Gabriel Ursu, directorul Serviciului de Asistenta Sociala.
El considera ca ajutorul de urgenta este binevenit in cazul celor care, de exemplu, nu au bani sa-si cumpere lemne. Persoanele aflate in aceasta situatie nu primesc subventii pentru incalzire si nici nu se incadreaza in rindul celor care pot beneficia de Legea venitului minim garantat, pentru ca depasesc suma minima cu citeva sute de lei. In astfel de cazuri, numai ajutorul de urgenta ii mai poate „incalzi” pe cei necajiti.

Comentarii