Agentiile imobiliare impart saracia

vineri, 11 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Agentiile imobiliare impart saracia

Piata imobiliara a Romanului, un oras cu doar 82.000 de locuitori si circa 20.000 de locuinte, este exploatata de cele cinci agentii imobiliare existente. Cei mai multi dintre vinzatori apeleaza la aceasta formula din cauza saraciei. De aceea, circa 500 de proprietari de apartamente si case din Roman s-au adresat agentiilor imobiliare pentru a vinde locuintele, urmind sa se mute la tara sau sa plece in strainatate. Cei mai multi prefera insa sa se mute in apartamente mai mici sau chiar in garsoniere, scazind astfel costurile pentru intretinerea familiilor. Cumparatorii, in cea mai mare parte, sint veniti din strainatate, fiind dispusi sa plateasca oricit pe un apartament.
Romascanii isi evalueaza apartamentele la nivelul marilor orase
"Pretul apartamentelor a crescut cel mai mult in perioada sarbatorilor de Paste, cind am vazut persoane care au venit din strainatate si au cumparat apartamente pentru care nici macar nu au incercat sa negocieze", ne-a spus unul dintre agentii imobiliari romascani. Pe de alta parte, in toamna anului trecut s-a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor locuintelor, un apartament care in iulie costa circa 50 de milioane ajungind sa se vinda in august cu 70 – 80 de milioane de lei. De atunci, pretul apartamentelor a urcat continuu. Acum, o garsoniera situata in centru poate fi achizitionata cu circa 80 de milioane de lei, un apartament cu doua camere cu 90 de milioane de lei, un apartament cu trei camere cu 200 de milioane de lei, iar un apartament cu patru camere cu 10 – 15.000 de dolari. Preturile imobilelor romascane sint similare cu cele practicate in orase mult mai dezvoltate, cum ar fi Piatra Neamt, Bacau si chiar Iasi. Agentii imobiliari considera ca aceste cresteri de preturi sint determinate de inflatie, fiecare proprietar evaluindu-si apartamentul in dolari. "Am cumparat un apartament cu patru camere in urma cu trei ani. Atunci, am dat pe el 80 de milioane de lei, adica cinci mii de dolari. Acum, nici nu concep sa scot pe el mai putin de 200 de milioane de lei", ne-a spus un client.
Comisioane de milioane de lei
Fiecare dintre proprietarii agentiilor imobiliare ne-a asigurat ca pretul de vinzare al locuintelor este stabilit de client, agentia neimplicindu-se in nici un fel in stabilirea preturilor. Cert este ca aceasta situatie avantajeaza si agentiile imobiliare. Cu cit pretul unei locuinte tranzactionate este mai mare, cu atit comisionul incasat de firma este mai mare. Fiecare agentie romascana si-a stabilit un comision propriu pentru fiecare tranzactie incheiata. Firmele "Arabesque" si "Infocasa Agency" percep un comision de 2% pentru vinzare si 2% pentru cumparare, iar agentia "CasaTa" percepe un comision de 2% de la vinzator si 1% de la cumparator. In medie, fiecare agentie tranzactioneaza circa doua apartamente pe zi, in valoare de circa 200 de milioane de lei, comisionul perceput pentru aceasta ridicindu-se la circa opt milioane de lei. La rindul lor, agentii imobiliari primesc o cota parte pentru fiecare contract incheiat, reusind astfel sa cistige circa 5 – 6 milioane de lei pe luna. Una din marile probleme cu care se confrunta agentiile imobiliare este neplata comisioanelor de catre cele doua parti contractante. "Pe acestia i-am actionat in instanta. Avem citeva zeci de dosare pe rol, aceasta fiind singura posibilitate de a ne recupera banii", ne-a declarat proprietarul agentiei imobiliare "Arabesque".
Actele de cadastru executate cu titlu gratuit
Pentru a-si atrage cit mai multi clienti, agentiile imobiliare au scos o noua oferta atractiva pe piata: vizionarea gratuita a apartamentelor, consultatie gratuita in probleme de cadastru si realizarea gratuita a actelor de cadastru pentru proprietarii de apartamente care aleg sa-si vinda locuintele prin intermediul agentiilor lor. "Infocasa Agency" intermediaza, la cererea clientului, documentatia cadastrala a carei pret variaza de la 800.000 de lei pentru locuintele masurate, pina la circa 1,5 milioane de lei pentru cele nemasurate. Agentiile imobiliare "Arabesque" si "Casa Ta" fac documentatia cadastrala gratuit dar, in cazul in care clientul nu vrea sa apeleze la agentie pentru a-si vinde locuinta, acesta va trebui sa plateasca cheltuielile de realizare a actelor cadastrale. Intabularea locuintei la cartea funciara a devenit obligatorie, fiecare tranzactionare de terenuri sau imobile fiind conditionata de existenta acestui inscris. Pentru ca agentia sa poata executa documentatia cadastrala, proprietarul locuintei trebuie doar sa prezinte actele de proprietate in original, urmind ca expertii cadastrali sa se deplaseze la fata locului. "Noi folosim masina firmei. Ii spunem proprietarului cind este programat pentru masuratori si ne prezentam la fata locului conform programarii. Intocmirea acestor documente necesare intabularii la Cartea Funciara nu dureaza mai mult de 8- 9 zile", ne-a declarat patronul firmei "Casa Ta". Cei care vor sa-si faca aceste documente in vederea insrierii terenurilor si cladirilor in cartea funciara, pentru a preveni situatiile de criza cind au nevoie urgenta sa faca dovada existentei acestor inscrisuri, pentru ipoteci sau tranzactii, trebuie sa plateasca o taxa care se stabileste functie de complexitatea lucrarii. Pentru documentatia apartamentelor, preturile sint cuprinse intre 500 si 800.000 de lei, iar pentru terenuri si case taxa este cuprinsa intre 1,5 si doua milioane de lei. Intabularea se face la biroul special constituit, situat pe linga Judecatoria Roman. (Camelia CAZONI)

Comentarii