Alesii isi pierd functia daca schimba partidul

Subtitlu

luni, 03 iulie 2006, 15:28
2 MIN
 Alesii isi pierd functia daca schimba partidul

Conform legii din 2004, calitatea de consilier local inceta de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri: demisie; incompatibilitate; schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia; lipsa nemotivata de la mai mult de trei sedinte ordinare consecutive ale consiliului; imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de sase luni consecutive; condamnarea, prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate; punerea sub interdictie judecatoreasca; pierderea drepturilor electorale; deces. Noul statut, prevazut in Legea 249/2006, introduce un punct nou, calitatea de consilier local putind fi pierduta si in cazul in care respectiva persoana isi pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor locale pe a caror lista a fost ales. Cu alte cuvinte, oricine demisioneaza din partid risca sa-si piarda mandatul de consilier local. Prevederea privind plecarea din partid se aplica si viceprimarului, acesta urmind sa-si piarda functia.
Conform noii legi, in termen de 45 de zile de la publicarea noului statut in Monitorul Oficial al Romaniei (adica data de 27 iunie 2006), alesii locali sint obligati sa-si declare apartenenta politica, prin declaratie pe proprie raspundere. Dupa inca 30 de zile de la expirarea termenului, secretarul general al judetului va publica situatia apartenetei politice a alesilor locali.
Toti consilierii locali, indiferent de apartenenta politica, trebuie sa-si declare loialitatea fata de un partid. Consilierul Mihail Florea, singurul consilier local independent din Roman, considera ca aceasta lege nu-l obliga sa adere la un partid. „Am termen de 45 de zile sa iau o decizie. Am fost in partidul PD, dar, fiind dezamagit, am ales sa fiu independent. In cadrul Consiliului Local ma pot asocia cu membrii altor partide. Am primit propuneri de inscriere in partid de la toate organizatiile. Voi cintari aceste propuneri si voi lua o decizie. Cei care spun ca stiu ce decizie voi lua gresesc, sint numai supozitii”, a spus consilierul local Mihail Florea, care a recunoscut ca a cistigat alegerile cu Alianta „D.A.” si ca va alege un partid care ii sprijina convingerile politice.
Noul statut al alesilor ii mai obliga pe acestia ca, in primul an de mandat, sa participe la cel putin un curs de pregatire in domeniul administratiei publice locale. In Consiliul Local Roman, singurul consilier care trebuie sa indeplineasca aceasta conditie este Irina Ilie, membra PSD, nou numita in aceasta functie.

Comentarii