Facilitati pentru IMM

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Facilitati pentru IMM

Simbata, 10 martie, la Hotelul "Ceahlau", din Piatra Neamt, are loc intilnirea reprezentantilor Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) cu delegatii principalelor institutii de stat nemtene. Organizatorul intilnirii este Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania. Intilnirea are ca scop prezentarea facilitatilor fiscale de care beneficiaza IMM, incepind din aceasta luna.
Intreprinderile mici si mijlocii, care isi desfasoara activitatea in sfera productiei de bunuri materiale si servicii, pot beneficia de facilitati fiscale. Prin aplicarea lor, agentii economici care desfasoara activitati de productie sint net avantajati, costurile de productie, pentru cei care importa materie prima si utilaje, scazind cu circa 20%.
Potrivit legii, intreprinzatorii pot beneficia de scutiri de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, know-how acordate de catre birourile vamale, pe baza unei declaratii pe propria raspundere care atesta ca importurile sint destinate exclusiv desfasurarii activitatilor proprii si productie si servicii. La schimbarea destinatiei bunurilor importate scutite de la plata taxelor vamale, IMM sint obligate sa indeplineasca formalitatile legale privind importul bunurilor si sa achite drepturile de import. In acest caz, valoarea in vama se calculeaza la cursul de schimb valutar valabil in ziua constatarii schimbarii destinatiei bunurilor in cauza. Autoturismele sint exceptate de la prevederile acestei legi, pentru ele platindu-se taxe vamale.
O alta facilitate legislativa vizeaza scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, precum si acordarea de inlesniri la achizitionarea mijloacelor fixe in regim de leasing financiar. Investitiile pentru care s-a acordat scutire de la plata impozitului pe profit trebuie sa ramina in patrimoniul societatii cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de functionare a acestora.
IMM mai pot beneficia de reducerea impozitului pe profit in proportie de 20%, daca asigura cresterea numarului scriptic de angajati cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent, iar persoanele incadrate pe noile locuri de munca sint angajate cu contract individual de munca. IMM pot beneficia de scutiri de la plata taxelor vamale pentru importul de materii prime necesare pentru fabricarea produselor finite. Lista materiilor prime care sint scutite de la plata taxelor vamale se aproba, anual, prin Hotarire de Guvern.
Conditii pentru acordarea facilitatilor fiscale
Cifra de afaceri a IMM care beneficiaza de prevederile legii trebuie sa fie echivalenta cu pina la 8 milioane de Euro. Dovada privind cifra de afaceri anuala se va elibera de catre Administratia Financiara in a carei raza teritoriala activeaza.
Pentru a dovedi ca se incadreaza in categoria IMM, intreprinderile trebuie sa obtina dovada privind numarul sceptic anual de salariati, de la Camera de Munca in raza caruia activeaza. Conform legii, microintreprinderile trebuie sa aiba maxim 9 angajati, intreprinderile mici intre 10 si 49 de salariati, in timp ce intreprinderile mijlocii au intre 50 si 249 de salariati.
De facilitatile prevazute de Legea 133/1999 nu pot beneficia unitatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitatea exclusa de comert exterior, sau societatile comerciale care au ca actionar sau asociat persoane juridice, care au peste 250 de angajati si detin peste 25% din capitalul social.
Atit Administratiile Financiare, cit si Camerele de Munca sint obligate sa elibereze actele doveditoare in maxim 5 zile lucratoare de la data solicitarii. (Camelia CAZONI)

Comentarii