Petrotub este pe masa lui Bush

duminică, 12 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Petrotub este pe masa lui Bush

Producatorii din SUA au initiat un adevarat razboi comercial pentru a se proteja de importurile din Europa, solicitind Consiliului Oficiului Comertului investigarea preturilor unor produse importate. Printre firmele aflate sub aceasta incidenta sint si doua societati din Romania: Petrotub si Silcotub. La intocmirea dosarelor in cauza, avocatii americani au tinut cont de volumul vinzarilor – in crestere in cazul Petrotub – si de preturile de fabricatie.
"La analiza preturilor, investigatia ia in calcul si preturile materiilor prime, pentru a se constata daca pretul de livrare poate fi mai mic decit pretul produselor de pe piata autohtona. Analiza se face prin comparatie cu preturi practicate de o tara terta. Noi sintem comparati cu Algeria, deoarece sintem in categoria tarilor cu economie planificata. Atunci cind pretul produselor importate este mai mic decit cel al produselor fabricate in SUA, se impun taxe suplimentare, pentru a proteja producatorii americani. Pentru a fi scosi de sub incidenta unei asemenea investigatii si a putea face export fara riscul achitarii unor taxe suplimentare, ar trebui ca Romania sa fie recunoscuta ca tara cu economie libera, de piata", a apreciat doctor inginer Dorel Birsan Romano, director general al Petrotub.
In consecinta, pe 9 mai s-au intrunit toti producatorii de tevi din Romania, membri ai Unitub (Asociatia profesionala a producatorilor de tevi sudate si nesudate) si au convenit ca trebuie facute demersuri oficiale pentru ca Romaniei sa i se cunoasca acest statut, echivalent cu cel de tara favorizata de pe timpuri. Demersurile catre Presedintele SUA au inceput vineri, 10 mai, cind ministru de Externe, Mircea Geoana, a inaintat o adresa Oficiului Camerei de Comert a SUA.
Lobby la presedintele SUA
Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a efectuat, vineri, o vizita de lucru la Washington, unde a discutat cu senatorii John McCain, Sam Brownback si Chuck Hagel despre dezbaterile care vor avea loc in Senatul SUA asupra unei initiative legislative de sprijinire a politicii administratiei referitoare la extinderea NATO.
Legea (Freedom Consolidation Act) va fi dezbatuta de Senat saptamina viitoare si se va referi si la asistenta financiara pentru sapte state candidate, inclusiv Romania, in vederea pregatirii pentru aderare.
Conform documentelor aprobate de Senatul american anul trecut, asistenta financiara pentru Romania este de 11 milioane dolari.
Ministrul de Externe s-a mai intilnit si cu Daniel Fried, consilier special pentru Europa si Asia al presedintelui SUA.
Mircea Geoana s-a intilnit, la Departamentul Comertului, cu asistentul secretarului comertului, Bernard Carreau, cu care a discutat agenda economica bilaterala si schimbarea clasificarii Romaniei , in sensul acordarii statutului de tara cu economie de piata. Acest statut are o importanta practica in derularea investigatiilor anti-dumping. Noul statut pe care Romania doreste sa il obtina, pina la sfirsitul anului, va duce la sporirea accesului unor produse romanesti pe piata americana, prin limitarea efectelor negative ale investigatiilor anti-dumping care afecteaza, in prezent, unele produse siderurgice romanesti. (Cristiana BORTAS)

Comentarii