Podgorie revendicata in instanta

miercuri, 12 iulie 2006, 16:29
2 MIN
 Podgorie revendicata in instanta

O parte din suprafetele de teren care au fost administrate de fostul IAS Cuci, din comuna Bozieni, a fost revendicata de mostenitorii fostilor proprietari – Vasile Iliade, Maria Tautu, Gheorghe Tautu si Alexandru Filitti. Fostul IAS Cuci detinea, inainte de 1990, o suprafata insemnata de vie nobila. Zona era renumita pentru productiile mari de struguri la hectar (13-15 tone de struguri la hectar), tot la Cuci functionind si o renumita crama. Vita de vie a fost lasata in paragina, pagubele ridicindu-se la peste 100 de miliarde de lei. Astfel, prosperul IAS Cuci de altadata a intrat, in anul 2000, in faliment, fiind preluat de lichidatorul judiciar Traian Sturzu, prin SC Agrocomplex SA Cuci. Unitatea gestiona cele 215 hectare de vita de vie si livada intensiva, dar si acel centru de vinificatie.
Cei patru mostenitori care au solicitat terenurile trebuiau sa intre in posesia unei suprafete de 67,85 de hectare, conform hotaririi 4446, din iulie 2005. Mostenitorii au refuzat, insa, sa semneze procesul-verbal de punere in posesie pentru suprafata de teren solicitata, aflata sub administrarea SC Agrocomplex SA Cuci, datorita impozitului foarte mare pe care acestia sint nevoiti sa-l plateasca. Fiecare hectar de teren este impozitat anual cu suma de 900.000 de lei, de trei ori mai mult decit suprafata de teren agricol. Cum hotarirea trebuia aplicata la 30 de zile de la adoptare, aceasta a fost atacata in instanta de lichidatorul judiciar al SC Agrocomplex SA Cuci. Acesta a solicitat despagubiri pentru investitiile facute de peste 11 miliarde de lei. Judecatoria Roman a respins dosarul, intrucit vita de vie nu mai exista in fapt, aceasta figurind doar in documente.
Primarul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, a precizat ca decizia adoptata de mostenitori este indreptatita, deoarece Agentia Domeniilor Statului (ADS) Bucuresti a clasificat suprafata ce urmeaza a fi retrocedata ca teren ocupat cu vita nobila. „Lichidatorul judiciar, impreuna cu reprezentatul ADS, m-au invitat sa semnez un protocol prin care eu ma angajam sa dau mostenitorilor vita de vie nobila, care, de fapt, nu mai exista, aceasta fiind distrusa in proportie de 100%. Am refuzat sa semnez acest protocol, deoarece atit lichidatorul judiciar, cit si reprezentantul ADS, aveau obligatia sa pastreze aceasta investitie. Astept sa soseasca o comisie de la Bucuresti, care sa schimbe incadrarea categoriei de folosinta a acestui teren. Nu este normal ca oamenii sa fie pacaliti, cu atit mai mult cu cit acestia au platit o parte din impozitele pe teren aferente pe anul 2006”, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Primarul asteapta ca decizia Ministerului Agriculturii sa solutioneze situatia vitei de vie de la Cuci.

Comentarii