POMANA DE 25 DE MILIOANE DE EURO

marți, 11 iulie 2006, 22:17
3 MIN
 POMANA DE 25 DE MILIOANE DE EURO

Primaria Roman a depus si cistigat proiecte cu finantari europene de citeva zeci de miliarde de lei, bani care au fost cheltuiti pentru diferite investitii. Angajatii Serviciului de Programe-Prognoze din cadrul Primariei Roman s-au specializat in realizarea unor astfel de proiecte, care s-au dovedit eligibile in cele mai multe din cazuri si au atras fonduri de sute de mii de euro pina acum, altele, de pina la 25 de milioane de euro, fiind in faze avansate de evaluare. La cele mai multe din proiectele depuse si cistigate, un aport important si-a adus si comunitatea locala, investitiile fiind suportate si din bugetul local. In fiecare an, Primaria Roman a cistigat cel putin patru proiecte, unele din acestea ridicindu-se la costuri de citeva sute de mii de euro. Ultimele trei proiecte se ridica la un cost total de circa 16 miliarde de lei (467.000 de euro).
Unul din proiectele deja cistigate si implementate este „A doua sansa”, proiect de 68.000 de euro. Scopul acestui proiect este recalificarea unor grupuri defavorizate pe meserii deficitare pe piata fortei de munca si cresterea accesului somerilor la locurile de munca vacante, imbunatatind conditiile de viata si ridicarea calitatii vietii. In acest proiect, parteneri sint Grupul Scolar Materiale de Constructii si Grupul Scolar Constructii de Masini. Costul proiectului este de 68.000 de euro, finantat de PHARE, prin Ministerul Integrarii Europene – 64.000 de euro si Primaria Roman – cu 4.000 de euro. Un alt program deja implementat in Roman este „info chioscul”. Scopul acestui proiect a fost asigurarea accesului cetatenilor la informatii de interes public. Proiectul, in valoare de 19.858 de euro, se afla in stadiul de evaluare. Info chioscul poate fi accesat din holul Primariei Roman. Pentru proiect, PHARE, prin Ministerul Administratiei si Internelor, a contribuit cu suma de 17.500 de euro, iar Primaria Roman a contribuit cu 2.358 de euro. Unul din proiectele cu valoare foarte mare si care se afla in stadiul de implementare este „apa – infrastructura si mediu”. Scopul proiectului este reabilitarea retelei de distributie a apei, a retelei de canalizare si refulare pentru un numar de cinci strazi din cartierul Vasile Lupu. Costul proiectului este 380.000 de euro. Prin programul PHARE a fost alocata suma de 342.000 de euro, iar Primaria Roman a venit cu o cofinantare de 38.000 de euro (10%).
Nu toate proiectele cistigate au avut succes sau un raspuns pozitiv din partea comunitatii locale. De exemplu, un proiect cistigat in urma cu citiva ani, pentru recalificare profesionala, a dat multe batai de cap administratiei locale. Beneficiarii, un grup de romascani, au refuzat, la finalul proiectului, sa mai sustina atestatul. Reprezentantii administratiei locale au fost nevoiti sa-i aduca la examen cu masina si sa le dea bani pentru a se tine de sansa oferita. Pina la urma, proiectul s-a finalizat, iar beneficiarii si-au dat atestatele. In sens contrar, administratia locala era obligata sa returneze fondurile externe, bani care, oricum, fusesera cheltuiti. O alta initiativa a administratiei locale este crearea unui depozit de deseuri menajere pentru locuitorii Romanului si pentru inca 110.000 din zonele rurale invecinate. Costul proiectului se ridica la 5,1 milioane de euro. Proiectul de cea mai mare anvergura si cu miza cea mai mare pentru administratia locala si cetateni este cel de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate din Roman, ambitie ce costa 18 milioane de euro. Proiectul a fost depus la Ministerul Mediului, iar aplicarea lui ar elimina pierderile de peste 40% din reteaua de apa si ar imbunatati calitatea apei furnizate, cunoscut fiind faptul ca multe din retelele de apa din Roman sint de la 1906.

Comentarii