Situatia terenurilor fostelor IAS-uri este incerta

marți, 25 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Situatia terenurilor fostelor IAS-uri este incerta

Ministerul Agriculturii impreuna cu Oficiul National de Geodezie, Cartografie si Cadastru au dispus efectuarea unei analize, in teren, cu privire la situatia terenurilor agricole care au apartinut fostelor IAS-uri. Ca atare, specialistii de la Oficiul Judetean de Geodezie, Cadastru si Cartografie au inceput actiunea de invetariere a terenurilor. Din cele 23 de unitati care trebuie verificate, aflate in judetul Neamt, doar patru se afla in zona Roman. La trei dintre acestea, situatia este catastrofala, in timp ce Suinprod – a patra societate – este proprietar cu drepturi depline asupra terenului, in acest sens fiind eliberat un certificat de atestare a proprietatii.
Terenurile de la Agribas sint concesionate de fostul administrator
Prima dintre fostele unitati IAS din zona Roman, care a fost declarata falimentara, este Agribas Balusesti, societate care a fost administrata de Maricel Talmacel, cel care, mai tirziu, avea sa concesioneze terenul fostului IAS. Agribas detinea, la 1 ianuarie 1990, data de referinta pentru analiza efectuata de specialistii OCOT, aproape 969 de hectare. Peste 570 de hectare din aceasta suprafata au fost retrocedate proprietarilor de drept in baza legilor funciare, in timp ce alte 20 de hectare de teren au fost ocupate abuziv de catre o parte din locuitorii comunei, dupa ce primarul din localitate nu a putut sa-si duca la bun sfirsit promisiunea electorala de a le face rost de teren pentru case.
Specialistii de la OCOT spun ca vinovata, in acest caz, se face si comisia comunala de fond funciar, care a eliberat titluri de proprietate fara acordul comisiei judetene. Aceasta situatie urmeaza a fi analizata in scopul luarii unor decizii, cu privire la situatia celor 20 de hectare de teren ocupate abuziv. Diferenta de teren aflata in proprietatea Agribas, de 378 de hectare, a fost concesionata, la scurt timp dupa declararea falimentului, de catre firma Satem, apartinind fostului administrator al Agribas, Maricel Talmacel, societate care se evidentiaza prin practicarea unei agriculturi performante. Suprafata este formata din 365 ha de teren arabil, 71 de ari de pasune, 1,69 finete, 2,2 ha livada, 58 de ari acoperiti cu apa si 7,4 ha de constructii. De mentionat este faptul ca aceste constructii sint prinse intr-un certificat de atestare a proprietatii. Mircea Rascanescu, directorul Directiei Agricole, sustine ca stabilirea conditiilor de concesionare a terenurilor se stabileste in functie de rentabilitatea firmei care arendeaza terenul
Agrocomplex va da Academiei de Stiinte Agricole peste 330 ha
Cea mai dramatica situatie se inregistreaza la Agrocomplex Cuci care, din 1.552 de hectare cit avea in urma cu 11 ani, a ramas cu 851 de hectare. Din aceasta suprafata, peste 330 de hectare urmeaza a fi retrocedate in aceasta toamna Academiei de Stiinte Agricole in timp ce o alta parte din terenuri vor fi restituite proprietarilor de drept, in baza legilor funciare. Scriptic, cele 850 de hectare sint administrate de societate dar, cu toate acestea, situatia lor este neclara, o parte dintre loturile de teren agricol lucrate de catre fostii angajati ai Agrocomplex, fara a exista un control si o evidenta stricta din partea conducerii societatii. Agrocomplex inregistreaza cea mai mare valoarea a datoriilor dintre toate unitatile de profil, motiv pentru care societatea lichidatoare, General Consulting, a scos toate activele la vinzare, in speranta recuperarii creantelor. Fostii angajati ai Agrocomplex au cumparat utilajele agricole la preturi derizorii pentru ca, mai apoi, sa lucreze cu acestea terenurile fostului IAS, contra cost. Terenul pe care a fost infiintata via de la Agrocomplex, in 1989, a ramas de izbeliste, lucrarile agricole au fost de proasta calitate, iar spalierii pentru sustinerea vitei de vie au disparut.
Terenul de la Fastrom va fi dat spre concesionare
Terenurile agricole de la Fastrom au fost decimate ca urmare a punerilor in posesie a proprietarilor de drept. Asa se face ca, din 1.388 de hectare cit a avut unitatea in 1990, acum mai are in administrare doar 120 de hectare. Datoriile acumulate de-a lungul anilor au dus firma la faliment, bunurile Fastrom fiind scoase la licitatie. Terenurile agricole, care in urma cu zece ani erau raspindite in mai toate comunele limitrofe Romanului, acum se rezuma la cele 76 de hectare in Roman si alte 40 de hectare – la Bira. In perioada urmatoare, se intentioneaza scoaterea spre concesionare a acestor suprafete agricole de catre Agentia Domeniilor Statului, proprietarul de drept al terenurilor. (Camelia CAZONI)

Comentarii