Un romascan a cumparat Hotelul "Unirea" din Iasi

miercuri, 05 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Un romascan a cumparat Hotelul "Unirea" din Iasi

Ieri, 5 septembrie, negocierile cu privire la vinzarea pachetului majoritar de actiuni al Complexului Hotelier "Unirea" din Iasi s-au finalizat cu un rezultat surprinzator: reprezentantii Ministerului Turismului l-au desemnat cistigator pe romascanul Sorin Cojocaru, patronul firmei Axon SRL. In actiunea de preluare a pachetului de control a celui mai mare complex hotelier din Iasi s-au implicat si Lucian Grecu – cunoscut om de afaceri romascan, cumnatul lui Sorin Cojocaru, precum si alti citiva asociati romani si straini. Toti acestia vor deveni, la sfirsitul acestei saptamini (cind se va semna contractul de vinzare-cumparare), patronii celui mai mare complex hotelier din Iasi.
Pentru aceasta, ei trebuie sa plateasca 1,1 milioane de dolari in schimbul celor 71 de procente din totalul actiunilor scoase la vinzare si sa faca investitii de 12 miliarde de lei, in perioada imediat urmatoare. "Trebuie sa achitam un avans de sase miliarde de lei, diferenta de bani urmind s-o platim in termen de trei ani. Ne-am propus sa investim in hotel sume considerabile, astfel incit sa-i crestem valoarea de 3-4 ori. In aceasta actiune m-am asociat cu mai multe persoane cu bani, romani si straini", ne-a declarat Sorin Cojocaru.
In procesul verbal al primei sedinte de negociere, desfasurata la Ministerul Turismului, este specificat faptul ca acesta este reprezentant pentru Grecu Lucian (patronul firmelor Conex-Sat SRL si Metex SA). Acesta din urma a depus o procura prin care este imputernicit sa se prezinte la sedinta finala de negociere (care a avut loc ieri – n.r.). De altfel, Lucian Grecu a fost, in urma cu citeva zile, la Iasi, pentru a cere un audit financiar (fiind imputernicit pentru aceasta de Ministerul Turismului) si pentru a vedea complexul hotelier.
Vinzarea hotelului "Unirea" Iasi s-a facut prin negociere directa. Initial, la negociere s-au prezentat sapte ofertanti. Din acestia, trei au fost respinsi in prima runda, dintre care doua firme din Iasi: "Transmixt" si "Spyropolous". Au ramas in cursa firma "Dofi Invest" din Vaslui si persoanele fizice Cojocaru Sorin (din Roman), Boga Victor (Bucuresti) si Bojescu Constantin (Bacau). Dupa mai multe etape de negociere, Ministerul Turismului l-a declarat cistigator pe Sorin Cojocaru, care a participat la negociere in nume propriu. S-au scos la vinzare 137.000 de actiuni, pentru care s-a solicitat un pret de 25.000 de lei/actiune. In finalul negocierilor, pretul unei actiuni a crescut de aproape zece ori, ajungind la 241.000 de lei/actiune. "Suma pe care trebuie sa o achitam este exorbitat de mare raportata la valoarea initiala. Achitarea celor 1,1 milioane de dolari nu reprezinta o problema, pentru ca vom plati in rate", a precizat Sorin Cojocaru.
Firma ieseana "Transmixt" contesta eliminarea din cursa
Directorul "Transmixt", Ilie Foia, este convins ca eliminarea din competitie a firmei pe care o conduce nu este corecta. Mai catolic decit Papa, Ministerul Turismului si-a motivat decizia prin faptul ca "Transmixt" nu a depus copii legalizate dupa statutul societatii si codul fiscal. In replica, firma ieseana considera ca din Dosarul de prezentare, intocmit de Ministerul Turismului, nu se intelegea in mod explicit faptul ca aceste documente trebuiau legalizate. "La modul cum fusese redactat dosarul, nu se intelegea explicit ca toate actele trebuiau legalizate. Aceasta notificare fusese facuta la sfirsitul paragrafului care indica ce acte trebuie sa aduca persoanele juridice straine, si putea fi intepretat ca referindu-se doar la acestea. In plus, societatea noastra este societate pe actiuni si este infiintata in 1991, iar statutul a fost publicat in Monitorul Oficial", explica Ilie Foia. Cu toate acestea, chiar dupa ce a adus documentele in original, "Transmixt" a fost eliminata din cursa. In acelasi timp, Ilie Foia contesta si acceptarea la negocierile finale a trei din cei patru competitori admisi de Ministerul Turismului. "Transmixt" a decis sa-l informeze si pe premierul Adrian Nastase despre modul in care a fost exclusa din competitie. "Transmixt" contesta si acceptarea la negocierea finala a altor trei ofertanti.
Singurul dintre cei patru intrati in negocierea finala care a avut toate actele "la zi" a fost Cojocaru Sorin, care a apreciat ca "reusita este fireasca, deoarece noi am fost singurii care am avut dosarul complet".
Complexul Hotelier "Unirea" din Iasi are un capital social total de 4,8 miliarde lei. Hotelul este clasificat la doua stele si are o capacitate de 331 de locuri; functioneaza de 31 de ani si a avut, la sfirsitul anului 2000, un profit net de 39 milioane lei. In componenta complexului hotelier mai intra, in afara hotelului, si alte active: un restaurant de 220 de locuri, o cofetarie, un restaurant pentru mic dejun, un bar de zi si un bar de noapte. Pentru urmatorii trei ani, Ministerul Turismului estimeaza investitii necesare in valoare de sapte milioane de dolari. (Camelia CAZONI, Alina CORDUNEANU)

Comentarii