Sefii judetului se hirjonesc de-a aplicarea legii salarizarii unice

joi, 11 martie 2010, 22:56
3 MIN
 Sefii judetului se hirjonesc de-a aplicarea legii salarizarii unice
Absolut toti angajatii CJ primesc "spor de dispozitiv" de 25% din salariu, pe motiv ca, teoretic, pot fi chemati la serviciu oricind. Aceasta desi, in cazul in care ar fi chemati, sint platiti bine pentru acel timp, cu ore suplimentare

Angajatii Consiliului Judetean (CJ) se dau peste cap sa-si mentina sporul de dispozitiv. Este vorba de acel spor care se acorda pentru faptul ca angajatii pot fi chemati, teoretic, oricind la serviciu, chiar daca pentru asta ei sint oricum platiti cu ore suplimentare pontate. Compartimentul juridic al institutiei a intocmit un proiect de hotarire prin care sporul de 25% din salariul de baza al fiecarui angajat sa fie mentinut.

Angajatii CJ sustin ca aplicarea legii unice de salarizare, in care sporul este inclus in salariul de baza, nu este oportuna, intrucit legea nu are inca norme de aplicare. Prefectul avertizeaza ca acordarea sporului in continuare ar putea fi in neconcordanta cu actuala lege.

Miza discutiilor este reprezentata de modul de calcul al sporului de dispozitiv. Conform noii legi, sporul de dispozitiv va scadea ca valoare, el aplicindu-se la o valoare mai mica, afectind astfel veniturile totale ale angajatilor CJ.

"Nu este un spor nesimtit"

Dezbaterile pe marginea proiectului au inceput inca de ieri in cadrul comisiilor reunite ale CJ. "Nu inteleg care este rostul unei noi hotariri. Exista deja una din 2003 care nu si-a incetat efectele", a declarat Vasile Toma, consilier judetean al PDL.

Nu de aceeasi parere este insa si seful grupului PDL, Constantin Serban. "Acest proiect este ori o chestiune de orgoliu, presedintele dorind sa-si arate si el sustinerea fata de subordonati, ori o pasare a responsabilitatii acestei probleme asupra plenului. Nu am discutat cu colegii. Este un spor legal, obtinut prin decizie de instanta? Da, si il votam. Nu este un spor nesimtit, de lux", a precizat Serban.

Mentinerea sporului de dispozitiv va fi sustinuta si de consilierii PSD, acestia considerind sprijinirea proiectului "o chestiune de doctrina". "Sintem un partid cu gindire social-democrata si vom tine cont de acest lucru. Sint multe hotariri judecatoresti date in tara pentru mentinerea acestui spor, asa ca vom vota «pentru»", a precizat consilierul PSD Cristian Stanciu. "Nu as vrea sa exprim o opinie oficiala pentru ca nu ne-am consultat inca. Personal, cred ca ne vom abtine la acest proiect", a declarat liberalul Mugur Cozmanciuc.

Seful CJ s-a declarat alaturi de angajati, avertizind ca pierderea acestui spor va duce la demisii in rindul functionarilor. "In noul context economic si legislativ, chestiunea trebuie rediscutata. Eu voi vota «pentru». Daca nu trece proiectul, se anuleaza hotarirea din 2003 si angajatii vor merge in instanta sa recistige acest drept, dar ne vor pleca cei mai pregatiti", a declarat Constantin Simirad.

Practic, miza acestui spor este un milion de lei anual. Pina acum, CJ a platit lunar angajatilor 86.000 de lei pentru sporul de dispozitiv, adica in medie cite aproximativ 480 de lei brut pentru fiecare angajat.

Prefectul crede ca sporul in cauza ar fi ilegal

Nici chiar reprezentantii CJ nu par insa lamuriti asupra proiectului pe care l-au propus. Unii angajati ai CJ spun ca noul spor de dispozitiv se va calcula, dupa eventuala aprobare a hotaririi, raportat la salariul de incadrare, ceea ce ar insemna o diminuare a sporului.

In acelasi timp, altii spun ca sporul va fi calculat pe baza legislatiei anterioare, pina la aparitia normelor metodologice de aplicare a Legii 330/2009, a salarizarii unice, ceea ce inseamna ca se va aplica la salariul de baza, sensibil mai mare decit salariul de incadrare. Pina la intrarea in vigoare a Legii 330, sporul de dispozitiv se calcula raportat la salariul de baza, in lege fiind insa inclus in acesta.

Prefectul considera ca acordarea sporului pe baza unei hotariri a CJ poate intra in conflict cu legislatia in vigoare. "Nu cred ca au voie sa continue acordarea sporului printr-o hotarire de CJ. Astept sa vad in ce formula va trece sau nu proiectul si ma voi pronunta ulterior asupra legalitatii", a precizat prefectul Dragomir Tomaseschi.

Comentarii