Stergerea penalitatilor la intretinere, inoperabila din cauza birocratiei

Subtitlu

marți, 14 decembrie 2010, 11:28
4 MIN
 Stergerea penalitatilor la intretinere, inoperabila din cauza birocratiei

Iesenii au fost "furati" de peste 50 milioane lei. Suma reprezinta cuantumul penalitatilor datorate de catre populatie furnizorului de energie termica, in contul debitelor neachitate la energie termica. Suma ar fi putut fi stearsa prin aplicarea Legii 175/2010. Reprezentantii municipalitatii sustin insa ca legea este inaplicabila deoarece nu au fost date si norme metodologice. Desi municipalitatea a purtat corespondenta atit cu Ministerul Administratiei si Internelor, cit si cu Ministerul Finantelor Publice, nu s-a primit nici un raspuns concret.

Neclaritati

Legea 175/2010 prin care penalitatile la intretinere puteau fi sterse s-a dovedit a fi doar o himera. Reprezentantii municipalitatii sustin ca legea este inaplicabila deoarece nu are norme de aplicare si practic este imposibila de pus in practica. „Asteptam sa apara niste norme metodologice care sa ne expuna exact modul in care se poate pune in aplicare aceasta lege. Sintem in imposibilitatea de a indruma locatarii in intocmirea dosarului prin care ar putea fi sterse penalitatile", a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei. Prin actul normativ, familiile cu venit net minim lunar de 1.000 de lei pe membru erau scutite de la plata penalitatilor daca in decurs de un an de la intrarea in vigoare a legii isi plateau cheltuielile curente la intretinere. Prin aceasta lege erau ajutati in special iesenii racordati la sistemul centralizat, unde se inregistreaza cele mai mari restante. Conform oficialilor CET, cuantumul penalitatilor depaseste suma de 50 milioane lei. Oficialii municipalitatii au specificat ca legea nu ofera raspunsuri la mai multe intrebari. Astfel, este neclar daca scutirea de penalitati se aplica pentru restantele aferente perioadei de aplicare a legii, respectiv 16 iulie 2010 – 16 iulie 2011, sau si in cazul penalitatilor acumulate unor restante anterioare, cum demonstreaza un proprietar ca are venituri mai mici de 1.000 de lei, daca este nevoie de declaratii legalizate, ce se intimpla daca veniturile persoanelor fluctueaza, cum vor fi obligati furnizorii sa anuleze penalitatile. De asemenea, legea nu face referire la cazurile unde este o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care se precizeaza obligativitatea achitarii penalitatilor sau este o actiune in instanta in desfasurare, cine intocmeste dosarele pentru solicitanti, cine le verifica. Reprezentantii municipalitatii au specificat ca au incercat sa gaseasca raspunsuri la aceste intrebari la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerul Finantelor Publice, insa fara nici un rezultat. Concret, MAI, prin structurile de specialitate, „nu se poate pronunta asupra modului de aplicare, din punct de vedere financiar-contabil, al respectivei legi". Mai mult, „tinind cont de faptul ca aceasta lege are durata de aplicabilitate temporara, respectiv pina in luna iulie 2011, orice proiect de modificare/abrogare a acesteia este inoportun pentru a fi promovat, datorita perioadei de timp necesara procesului legislativ de aprobare a actului normativ". In raspunsul primit de catre municipalitate de la MAI se precizeaza ca „aspectele sesizate au fost comunicate Ministerului Finantelor Publice, institutie a administratiei publice centrale cu competente in domeniul financiar-contabil".

Seful CET: "Legea aceasta mi-ar aduce bani"

Ministerul Finantelor Publice a pasat insa mingea din nou la MAI. „Una dintre atributiile principale ale acestei institutii (n.r. – Ministerul Internelor si Reformei Administrative) consta tocmai in indrumarea si sprijinirea autoritatilor publice locale si a aparatului de specialitate al acestora in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale si in indeplinirea atributiilor ce le sint conferite prin lege", se arata in raspunsul formulat de Ministerul Finantelor, unde este subliniat faptul ca institutia nu are „competenta legala de a emite puncte de vedere obligatorii cu privire la aspecte care exced sferei sale de competenta". Reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca legea prin care se puteau sterge penalitatile ar fi fost binevenita daca se putea aplica. „Am auzit ca legea ar fi intrat din nou in dezbatere la Guvern. Din pacate, nu se poate aplica mai incolo de asociatia de proprietari deoarece nu se pot sterge penalitatile furnizorilor. Probabil se cauta o formula noua, prin care sa se poata corela aceste modificari. Ca masura este buna. Orice masura care are ca efect diminuarea cheltuielilor este binevenita, dar trebuie gasita si o solutie in acest sens", a opinat Tudor Tudose, directorul Termoservice. Deputatul PDL Petru Movila este de parere ca furnizorii de utilitati ar trebui sa stearga penalitatile de la populatie deoarece in trecut au beneficiat la rindul lor de scutiri din partea statului. „De foarte multe ori societatile furnizoare au fost iertate de datorii si penalitati si nu le-au sters mai departe. Acest lucru a reprezentat un avantaj pentru societati. In conditiile in care s-au preluat datorii de catre stat, ar fi normal ca, si la rindul lor, furnizorii de utilitati sa faca acelasi lucru", a comentat Movila.

De cealalta parte, conducerea CET sustine ca nu are cum sa stearga penalitatile. „Legea este incompleta. S-au sters datorii, dar nu cu statul. Legea aceasta mi-ar aduce bani, dar mai departe noi nu avem cum sa stergem aceste penalitati", a declarat Dorin Ivana, directorul furnizorului de apa calda si caldura.

Comentarii