10% din decese se produc din cauza neglijentei si

luni, 07 septembrie 1998, 23:00
3 MIN
 10% din decese se produc din cauza neglijentei si

In Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean Suceava ajung anual citeva zeci de persoane a caror viata a fost pusa in pericol chiar de cei care ar trebui sa o salveze: medicii. Accidentele petrecute din cauza medicilor sint din ce in ce mai frecvente si au la baza neglijenta, superficialitatea, lipsa de experienta si nu in ultimul rind, mindria prost inteleasa. Referindu-se la aceasta stare de fapt din medicina romaneasca, care a devenit o realitate incontestabila, dr. Gheorghe Ciocan, seful sectiei mai sus mentionate, membru in Colegiul National al Medicilor, nu isi poate reprima ingrijorarea. El considera ca ceea ce se intimpla acum in medicina este foarte grav. Din ce in ce mai multi medici nu mai sint interesati sa-si ofere ajutorul neconditionat, pentru ei dorinta de a reusi si de a-si face o situatie materiala buna fiind mai puternica decit orice. "Actuala societate romaneasca a bulversat toate valorile si toate ierarhiile, iar medicina nu putea ramine izolata. Lumea respecta acum banul, averea, iar in aceste conditii, stimulentul material poate fi incriminat drept cauza principala", afirma dr. Gheorghe Ciocan.
Cazurile in care se demonstreaza clar vina unui medic sint destule. Lasitatea, frica si orgoliul fac insa acest lucru dificil. In medicina, situatiile in care trebuie sa intervii intr-un interval scurt de timp sint foarte multe. Unii medici sint insa atit de convinsi ca stiu ce fac incit le vine greu sa accepte ca altii pot fi mai eficienti. In consecinta, comit greseli care duc la evolutia proasta si uneori la decesul pacientului. Cauzele pentru care se ajunge aici sint printre altele orgoliul si uneori frica. Oricare dintre aceste situatii devin cazuri medico-legale, influentind negativ prestigiul unui medic. Intervine apoi frica de opinia publica. "Medicii au o pozitie deloc de invidiat pentru ca sint tot timpul in observatie si comentati. Ei se tem si reactioneaza in functie de fire, dar, in general, in dauna bolnavului. Refuza sa recunoasca ca au gresit si incearca sa ascunda acest lucru", specifica dr. Gheorghe Ciocan. El considera ca astfel de situatii sint frecvente ca urmare a mentalitatii, educatiei si in general a comportamentului oamenilor care lasa mult de dorit in comparatie cu alte tari civilizate. "In tara noastra nu o sa gasiti niciodata un medic care sa recunoasca ca a gresit. Ca in orice padure, sint si uscaturi, dar uscaturile sint mai multe, parca, in medicina. Ceea ce ma necajeste si ma ingrijoreaza insa cel mai tare este faptul ca tinerii nu fac nici ei exceptie. Au o aroganta si un tupeu care pe mine ma surprind. Marea majoritate a absolventilor de medicina se gindesc numai la bani. Foarte putini doresc sa faca ceva util si sa ajunga sus fara a sari peste anumite etape", mai spune dr. Ciocan. "Inainte profesorii impuneau respect, prin comportament, sfaturi. Eram obligati sa invatam din jena pentru profesor si nu se practica, ca acum, cind parintii vin la profesori cu cadouri sau bani, existind chiar un tarif anume de examen. Lumea era mai serioasa, mai profunda si nu superficiala ca acum", considera dr. Ciocan.
Referindu-se la superficialitate si neglijenta el da exemplu cazul doctorului de la Falticeni care a operat o bolnava si a uitat un cimp in interior. Femeia s-a chinuit un an de zile, dupa care, revenind la spital, a fost operata din nou. Nici de aceasta data, medicul in cauza nu si-a dat seama de greseala comisa. Transportata la Spitalul Judetean Suceava, femeia a murit in scurt timp. "Lipsa de bani, de aparatura si instrumentar pun medicii intr-o situatie periculoasa. Noi lucram in niste conditii si cu niste aparate care in alta parte au fost date de zeci de ani la casat. Toate acestea pot fi o scuza dar nu sint valabile si in cazurile profesionale", a mai spus dr. Ciocan. El estimeaza ca aproximativ 10% din decese sint cauzate de neglijenta, superficilitatea sau lipsa de experienta a medicilor. (Cristina TURCU)

Comentarii